arch Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Mam zasilacz Chieftec 360W z 2 wiatrakami i aktywnym PFC. Problem przedstawia sie tak: zauwazylem ze wiatrak wciagajacy dziala dosc "niepewnie", wiec by sprawdzic ilosc RPM podlaczylem kabelek "kontrolny" do mobo. No i qpa: nic nie odczytuje (mobo jest na 100% w porzadku). Mysle ze przy okazji cos sie z pfc walnelo, bo jak wspomnialem wiatrak kreci sie dosyc wolno. Oddalbym go na gwarancje, gdyby mi nie wcielo paragonu ; ktos wie co moglo sie tam schrzanic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 jeżeli jest niska temperatura to wiatrak się kręci dość wono - normalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arch Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 problem w tym ze temperatura jest wysoka ; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 wysoka jest naturalnie jak przeciąg jst slaby ;-) o ile wiem w choefach do 1700rpm a zaczyna chyba ~1200... niektore plytki takich niskich rpm nie odczytują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek P Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 Witam, Też miałem problem z zasilaczem Chieftec 360. Tylko, że na początku nie działał mi w ogóle wentylator. Rozpisałem się o nim dość obszernie na forum, Chieftec 360-302 DF - czemu tak nagrzewa? Jeśli chodzi o monitorowanie obrotów, to mi bios ani program dostarczany z płytą główną tego nie pokazywał. Dopiero program EVEREST i Hardware Doctor pokazują mi obroty wiatraka w zasilaczu. Kiedy jest zimny, to są one nieco wyższe od 1000 obr/min. W czasie większego obciążenia wzrastają do około 1450 obr/min. Rada dla Ciebie: spróbuj innych programów do pomiaru obrotów. Jeśli chodzi o nagrzewanie się, może tak jak w moim przypadku, po kilku dniach to się poprawi. Więc poczekaj kilka dni i zobacz. Nie wiem, jak to wytłumaczyć, ale ja początkowo miałem zamiar się go pozbyć, a teraz jest ok. Wentylatory w tym zasilaczu mają słabą wydajność w porównaniu np. ze zwykłym zasilaczem Codegen, czy Megabajt. Więc może będzie trzeba zainstalować jakiś dodatkowy wiatraczek w obudowie. Przeczytaj temat, do którego link zamieściłem wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...