Skocz do zawartości
Worms14

Thermalright XP-120

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle witam serdecznie wszystkich uzytkownikow tego forum.

Mam pytanie co do Thermalright XP-120, mianowicie czy ktos z was natrafil na jakies testy tego chlodzenia pod platforme AMD, ewentualnie czy ktos juz ma takie chlodzenie na plycie pod AMD, szukam w sieci i cos kiepsko mi to idzie, nic nie moge znalezc.

Zamowielm Asusa A8V K8T800pro , tylko ze jeszcze do mnie nie dotarl, a Thermalright XP-120 juz kupilem i chcialbym sobie o nim poczytac.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za to mam problem z moim Panaflo M1A 120mm założonym na XP-120.

Otóż na 12V wentyl wpada w wibracje - dość sprore bo przenoszą się na całą budę, która drży od nich :?

Na 7V jest ok.

Zastanawiam się czy nie wywalić tych niebieskich pasków antywibracyjnych z XP-120 i założyć coś takiego między radiator a wentyl.

Czy ktoś może próbował tej gumy Revolteca? Czy lepiej samemu coś pokombinować w kwestii wibracji i nie wywalać na to kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie są standardowe napięcia waszych Presscotów. Mój ma 1,4v i nie wiem jak daleko moge pojechać. A też myśle o tym XP-120 albo Xp-90. Acha, tak właściwie jaka jest różnica w temperaturach między tymi dwoma radiatorami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turzol - pamietam na forum mial ktos doklanie opisane jak zrobic taki pochlaniacz wlasnorecznie :) Poszukaj bo napewno to na tweaku bylo. Pamietam ze bylo to robione z silikonu wstawionego miedzy 2 szybki. Potem nozykiem byl wyciety odpowiedni ksztalt i miales elegancki pochlaniacz za friko (zakladam ze odrobina silikonu sie znajdzie) hehe mozesz nawet byc wybrednym w kwestii koloru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

turzol - pamietam na forum mial ktos doklanie opisane jak zrobic taki pochlaniacz wlasnorecznie :) Poszukaj bo napewno to na tweaku bylo. Pamietam ze bylo to robione z silikonu wstawionego miedzy 2 szybki. Potem nozykiem byl wyciety odpowiedni ksztalt i miales elegancki pochlaniacz za friko (zakladam ze odrobina silikonu sie znajdzie) hehe mozesz nawet byc wybrednym w kwestii koloru :)

Pożyczyłem od kumpla ten pochłaniacz Revolteca, żeby sprawdzić czy chociaż zniweluje te wibracje - powiem tak - to jest gów..o warte :lol: Wentyl wibruje z tym czymś dalej.

Postanowiłem przyjrzeć sie bardziej sprawie i okazało się, że gdy przycisnę wentyl do radiatora palcem to wibracje ustają. Wykombinowałem więc że zapinka musi bardzo mocno nachodzić na wentyl bo wtedy wibracje ustaną.

Wziąłem więc taśmę izolacyjną (typu armaflex - 5mm grubości), wywaliłem te niebieskie paski od ThermalRight'a i przykleiłem na radiator.

Wentyl dalej wibrował, więc zapodałem jeszcze jedną warstwe (zapinka teraz wchodzi bardzo ciężko - i bardzo dobrze) i jest o niebo lepiej, ale dalej wibracje są...zapodam 3-cią warstwę tej taśmy to myślę, że ustaną całkowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi