Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

To samo miałem….. chciałem sobie ustawić 9x300 i 183 co daje 270MHz dla ramu ale nawet winda się nie chciała odpalić. Wiec użyłem innej konfiguracji, mianowicie 8x338 z 166 i tak działało już w miarę OK. Wiec może też powalcz z innymi dzielnikami, np: 8x325 z 166.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu: 2x512 ultraX mam do grania. Do testow i benchow sprawilem sobie 2x256 KHX 3000. Ida 270 w dualu 2-2-2-5-1T-7-12-2-2-1-1@3.63. Powiem tylko, ze zrobilem 12:17 na 333x8x166 - policz co ile mialo :)

Chce zrobic  360x8x150 ... taki mam cel :)

1315374[/snapback]

Witam super forum.

Jest to mój pierwszy post tutaj i dlatego nieśmiało zapytam czy KHX(chyba KingstonHyperX) jest lepszy od Geil'a ULTRAX na BrainpowerPCB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem z dyskami na LP Ultra-D. Używam ATA (seriala jeszcze nie mam). Na pierwszym kanale siedzi Seagete 120GB na Masterze i w zasadzie nic więcej nie mogę podpiąć. Czy to dysk czy DVD (na slave oczywiście :) ) BIOS zgłasz brak dysku systemowego. Na grugim kanale wszysto chodzi OK. Czy winy może być tu kabel (ten z zestawu) którego musialem odwrócić? tj. czarna wtyka z płytę, niebieska na końcu do sleva. Niby Master powienien być na końcu, ale na starym systemie nie było z tym problemów.

EDIT zaba 26 >>> wtedy zabraknie kabla do podciągnięcia do drugiego HDD (siedzi w kieszeni pod napędami DVD)

Edytowane przez RoZy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem z dyskami na LP Ultra-D. Używam ATA (seriala jeszcze nie mam). Na pierwszym kanale siedzi Seagete 120GB na Masterze i w zasadzie nic więcej nie mogę podpiąć. Czy to dysk czy DVD (na slave oczywiście  ) BIOS zgłasz brak dysku systemowego. Na grugim kanale wszysto chodzi OK. Czy winy może być tu kabel (ten z zestawu) którego musialem odwrócić? tj. czarna wtyka z płytę, niebieska na końcu do sleva. Niby Master powienien być na końcu, ale na starym systemie nie było z tym problemów.

Niebieska wtyke wloz w plyte,ja tak mam i jest dobrze :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RoZy:

Też tak miałem na NF2 nie ważne gdzie był Master czy na środku czy na końcu problemów nie były a tu jak nie dam „zgodnie z podręcznikiem” to się buntuje :/ Mówisz że musi tak być to może popróbuj ze zworką na CabelSelect może to pomoże a jak nie, no cóż będziesz musiał kupić dłuższy kabel albo używać drugiego kanału….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, na ostatnim slocie PCI pisze u mnie LP UT NF4 Ultra-D P/N: NF4U91-100 R.A02. I teraz pytanie mam takie, ktory bios mam do niej wgrac ? Wchodzac na stronke DFI>NF4 Ultra-D>Bios sa 2 najnowsze biosy z 2005/03/10, ktory mam wgrac ? A i czy mozna aktualizowac na plytach DFI bios z poziomu Windowsa np. jakims programem ? Prosze o odpowiedz :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek Busko

Rev mobo nie ma nic do BIOS-u - są dwie wersje ponieważ jedna jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Wersja *.exe po uruchomieniu tworzy dyskietkę startową i sama flash-uje BIOS. Wersja *.zip zawiera dwa elementy: awdflash i właściwy plik BIOS-u *.bin. Z poziomu Win możesz zapodać programem Winflash czy jakoś tak, nie pamiętam bo nigdy nie uzywałem. Ściągnij sobie plik exe później go uruchom z poziomu WIN - on sam stworzy dyskietkę i po restarcie kompa z-flash-uje - musisz mieć tylko ustawiony Boot z flopka, pozdrawiam.

Edit: Sprawdziłem i coś się zmieniło od czasów jak miałem LP Ultra-B; wcześniej było tak, jak napisałem wyżej - teraz wersja *.exe to samorozpakowujące się archiwum dwóch plików: awdflash.exe i biosika.bin, natomiast wersja *.zip to jest to samo tylko do samodzielnego rozpakowania np. WinZip-em, ha ha ha

Edytowane przez Tomo_78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie, wampir. To jest tylko 1,5V. Ja swojego katowałem Prime95 na 2700 przy 1,6V i temp dochodził maks. do 48C ( temp w mieszkaniu 19 C ). Więc nie sądzę aby 2750 na 1,5V było więcej. Oczywiście na codzień nie fikam na takim ustawieniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wampir:

Lepiej nie dawaj reki do uciecia bo zostanie Tobie tylko jedna :lol: (oczywiscie zart),a czemu tak sadzisz ze na zalmanie nie pociagnie??W budzie mam do tego 6 wentyli(2 przod,2 bok,1 tyl,1 gora+2 od zasilacza)i jak Hanu nadmienil mam tylko 1,5V,wiec temp mam w normie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wampir:

Lepiej nie dawaj reki do uciecia bo zostanie Tobie tylko jedna :lol: (oczywiscie zart),a czemu tak sadzisz ze na zalmanie nie pociagnie??W budzie mam do tego 6 wentyli(2 przod,2 bok,1 tyl,1 gora+2 od zasilacza)i jak Hanu nadmienil mam tylko 1,5V,wiec temp mam w normie B)

1321268[/snapback]

Ja sie kieruje neo2 , a tam na zalmanie i wentylach w budzie mam przy 9x200 1,4V w sp2004 55C a 2810 mhz przy 1,58V to mi Spi przedchodzi ale przy otwartym oknie

Wiem ze moge miec goraco w pokoju bo grzeja niezle , ale mimo wszystko ................poprostu wkurzaja mnie te odczyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy zasilacz dotarl. Zrobilem sobie spi16MB na 2700 z pamieciami na 270 bez optymalizacji i wyszlo 12.29. Procek smiga na 1.48/1.475x1.04(smartguardian/bios). Chlodzenie: Pentagram 120+ w opcji wyjec, nie polerowany i pasta Geil(podobna do Titan, tylko zlota ;)) Temp odczytywany ze smartguardiana. Stress: Seti 5h - 43max; spi16mb - 45max. Do czego zmierzam.... Dosc niska temp, ale wiecej niz 2700 nie chce pojsc mimo pieszcznia napieciem. Ramy specjalnie daje na 250@3.4 aby wykluczyc. W sobote zrobie wode na kranowce ( temp wody okolo 5 stopni) i przesmaruje OCZ-costam, wykluczy sie temp. Ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Jeszcze jedna rzecz. Zasilacz 24 pin 550W. Wiecie ile mam na lini 12V wg smartguardiana ? 11.71. Czasem przeskoczy w stresie na 11.64. W sobote lub jeszcze jutro zmierze miernikiem co jest z napieciem grane.

Mozecie podac ile u was jest na tej lini ?? Bo dochodze do wniosku ze niepotrzebnie kupilem zasilacz 550W skoro dostalem 40Mhz wiecej a na lini 12V mam tyle samo!!

Dosc smecenia :)

pozdro

Odnoscnie KHX. Polecam szczerze. Ale tylko dobre sztuki co pojda powyzej 250 2-2-2-5. Jesli masz dodatkowo graficzke z 256 ram, to wiecej ci nie potrzeba do zagrania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

niedawno przesiadłem się na nową platformę i przyszedł czas sprawdzenia jej prawdziwego potencjału. Próbowałem różnych ustawień pamięci i co mnie zdziwiło - po ustawieniu w biosie CPC enable, w trakcie POSTu pisze, że pamięci nadal chodzą na 1T, a z kolei A64 Tweaker pokazuje 2T timing enabled. O co chodzi? Poza tym zauważyłem, że timingi pamięci z A64 Tweakera są dziwnie poustawiane, np. CAS latency 4,5 podczas gdy w BIOSie jest 2,5 i tak też pokazuje CPU-z. Kolejna dziwna sprawa - nie mogę zmienić napięcia dla pamięci, po wybraniu jakiejkolwiek innej wartości w BIOSie (mniejszej czy większej) automatycznie powraca do 2,6V. Co na to poradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zulusman:

Napięcie podawane to parodia :/ To co ty masz IDETYCZNE ja mam na ZUPEŁNIE innym zasilaczu ! Co ciekawe nie my jedyni ! Na GG rozmaiłem już z wieloma osobami z DFI NF4 i każdy miał podobne napięcia mimo iż każdy miał zupełnie inny zasilacz ! Wnioski wysnuj sam…

@PRo:

Tak, są małe jaja z napięciem na biosie 01/25 i trzeba stosować „sztuczki” po zmianie na 09/02 nie ma już tego problemu. Co do A64 Tweaker ten „problem” lubi wyskakiwać jak się włącza CPU-Z i A64 Tweaker na raz czasami pomaga wyłączenie i włączenie A64 Tweaker, a czasami tylko reboot…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy zasilacz dotarl. Zrobilem sobie spi16MB na 2700 z pamieciami na 270 bez optymalizacji i wyszlo 12.29. Procek smiga na 1.48/1.475x1.04(smartguardian/bios). Chlodzenie: Pentagram 120+ w opcji wyjec, nie polerowany i pasta Geil(podobna do Titan, tylko zlota ;)) Temp odczytywany ze smartguardiana. Stress: Seti 5h - 43max; spi16mb - 45max. Do czego zmierzam.... Dosc niska temp, ale wiecej niz 2700 nie chce pojsc mimo pieszcznia napieciem. Ramy specjalnie daje na 250@3.4 aby wykluczyc. W sobote zrobie wode na kranowce ( temp wody okolo 5 stopni)  i przesmaruje OCZ-costam, wykluczy sie temp. Ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Jeszcze jedna rzecz. Zasilacz 24 pin 550W. Wiecie ile mam na lini 12V wg smartguardiana ? 11.71. Czasem przeskoczy w stresie na 11.64. W sobote lub jeszcze jutro zmierze miernikiem co jest z napieciem grane.

Mozecie podac ile u was jest na tej lini ?? Bo dochodze do wniosku ze niepotrzebnie kupilem zasilacz 550W skoro dostalem 40Mhz wiecej a na lini 12V mam tyle samo!!

Dosc smecenia :)

1321397[/snapback]

Jesteś już n-tą osobą z "przypadkiem 2700". Ja tez tak mam, że dojdę do 2700-2720, a potem to juz magię można odprawiać i nie chce więcej fikać. Bywały takie egzemplarze co robiły 2600 na 1,4V i choćby im dac i 1,8V to nie chciały iść więcej jak wspomniane 2700.

A co do zasiłki to ja bym sie nie przejmował, odczyty najwyraźniej kłamią. Dla przykładu. Przy OC z wsadzoną hiperwydajna X300 +12V spadało według Smarta do poziomu 11,84. Wsadziłem X800XL , te same ustawienia i..... nie spada niżej jak 11,9. Śmieszne to wręcz.....

BTW - te 270 do SuperPi to jak rozumiem na KHX-ach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam super forum.

Jest to mój pierwszy post tutaj i dlatego nieśmiało zapytam czy  KHX(chyba KingstonHyperX) jest lepszy od Geil'a ULTRAX na BrainpowerPCB?

1320047[/snapback]

KHX ULK to niestety LOW END jesli chodzi o TCCD.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=50010 tu jest podzial TCCD wg tego co potrafia. Geil Adata i Gskill to najlepsze wybory z tego co mozna w Polsce zakpic. Gskill to total high end.

A co do nowego biosu to tutaj : http://www.techpowerup.com/articles/other/114 jest wersja pefrormance najnowszej finalnej wersji 310. Zflashowalem na nia i chula. Nie probowalem wyzszego krecenia, ale bardzo mozliwe, ze cos dodaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też należę do klubu „2700MHz ale dalej zapomnij” no po prostu jak ściana z betonu tam kilka MHZ UP się jeszcze da (dokładnie 17,8MHz) ale to już koniec, i żadne „windowanie” napięcia już nie pomaga :/ No chyba że bym dał jakieś 1,75v dla 2750 czy coś to może, ale sensu nie widzę…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, po długich przemyśleniach co wybrać: MSI czy DFi, wybrałem DFI :).

Nabyłem też A64 3000+ , ale żeby odpalić kompa brakuje mi jeszcze grafy.

Co polecacie?

Radka X800XL czy może GF 6800GT ?

Edytowane przez themOn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...