Skocz do zawartości
nadmundo

ASUS V9999 (GT,GE,LE)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 2 ygodni jestem "szcesliwym" posiadaczem gf 6800/td z 16/6 i co wam powiem to wam powiem ale wam powiem. dziwicie sie w ruznicach miedzy 3dmarkami ja mam bez podkrecania zegaruw w 3dmarku 03 tylko 9000 a w 3demarku01se zaledwie niepelne 1200 na najnowszch sterach przy starych jest jeszcze gorzej ale to niejest najgorsze. horror to napecia i teperatury czy bog wie co jeszcze tam dziwnego sie dzeje wedlug smart doctora v4,78.Poczatkowo to cudo atlon 2,5 i 700 pare ramu chodzilo na codgenie i myslalem ze to jego wina te spadki napiec i inne gu..... ale wczoraj zakupilem cheafteca 420w i co zonk dalej to samo napiecia skacza przedewszystkim w q4 po wylaczeniu monitora napec po 5 min grania wyskoczylo mi ze procek karty ma 128 stopni :) a i jak ktos sie jeszcze moze orientuje boska funkcja sterownia obrotami wiatra sama przechodzi z ustalonych teperatur w tryb manual

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Borys3k

wyłącz monitorowanie napięć w ustawieniach SmartDocotra.....bo czasami program pokazuje dziwne wartości...Co do temperatur zmierz je rivatunerem i będziesz wiedział jak jest naprawdę podczas grania, bo czasem SD potrafi robić jaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

hmm, mam problem, może ktoś pomoże mi go rozwiązać.

1.Otóż kupiłem GF6800LE (Asus V9999) i nie chcą mi się odblokować potoki.

Może ktoś wie jak to zrobić.

2.Gdzie można dostać nsajnowsze stery do tego?

--------------------

Stery => nVidia, albo modyfikowane z http://www.guru3d.com lub http://www.tweaksrus.com

A odblokowanie potoków przeprowadza się RivaTuner (również do ściągnięcia na Guru3d) i było już opisywane na forum wiele razy.

--------------------

Wiem umiem czytać ;-) ale przy odblokowywaniu potoków wyskakuje jakiś błąd i lipa.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o rade

Edytowane przez KomBrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur:

hmm, mam problem, może ktoś pomoże mi go rozwiązać.

1.Otóż kupiłem GF6800LE (Asus V9999) i nie chcą mi się odblokować potoki.

Może ktoś wie jak to zrobić.

2.Gdzie można dostać nsajnowsze stery do tego?

--------------------

--------------------

Wiem umiem czytać ;-) ale przy odblokowywaniu potoków wyskakuje jakiś błąd i lipa.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o rade

Witam, nie napisałeś na jakim systemie masz problem. Ja osobiście pierszy raz odblokowałem na sterach nvidia 66.93 i riva 15.2 pod windows 2003 std(notabene chodzą na xp, 2003, i longhorn) z innymi są małe problemy a mianowicie: kupiłem xp home, nowsze stery 77.72 i riva 15.7 i też nie mogłem odblokować na 16/6 (riva zgłaszała błąd ladowania bibloteki) gdzie wcześniej wszystko chodziło ok. Więc kombinowałem z różnymi sterami i w końcu wróciłem do starych sterów i wróciło do normy, a w dodatku pusciłem ją na Quadro fx4000 bez ruszania zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spawdzilem napiecia riva i sa jak skala stabilne teperatura procka karty nie perzekracza 55 stpni ciekawi mne jeszce teperatura pamieci bo riva ich nie pokazuje. ale pozostal proble z samoczynnym przestawianiem sie wiatrzczka z trybu w ORT: ORT: ORT: kturym ja ustala teperatury do manual i choc ustawiony jest na 20% i tak pracuje na ful obraotach z tym sie nieda zyc :( nawiasem muwiac dzeje sie to praktycznie tylko w Q4 i Doomie.

Edytowane przez Borys3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz w innej grze na OpenGL

Witam, nie napisałeś na jakim systemie masz problem. Ja osobiście pierszy raz odblokowałem na sterach nvidia 66.93 i riva 15.2 pod windows 2003 std(notabene chodzą na xp, 2003, i longhorn) z innymi są małe problemy a mianowicie: kupiłem xp home, nowsze stery 77.72 i riva 15.7 i też nie mogłem odblokować na 16/6 (riva zgłaszała błąd ladowania bibloteki) gdzie wcześniej wszystko chodziło ok. Więc kombinowałem z różnymi sterami i w końcu wróciłem do starych sterów i wróciło do normy, a w dodatku pusciłem ją na Quadro fx4000 bez ruszania zegarów.

A ja mam takie pytanko:

Co zyskałeś dzięki temu że włączyłeś symulację Quadro 4000? Jest jakaś różnica w wydajności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@All czy po przesiadce na nForce3 spadły wam możliwości OC ?

Bo mi na nForce2 grafa z taktowaniami z podpisu ładnie chodziła, a teraz(też na tych taktowaniach) jak zapuszcze 05 to wywala go, kasztani sie, czasem nawet restart sys :/

Ale jeśli go przejdzie to wynik jest do pupy poniżej 4k :[

A jak zmniejsze do 400/900 przechodzi go normalnie i jest wyższy wynik Oo ok. 4800

O co chodzi ???

Jeśli ten temat jest gdzieś poruszony to prosiłbym o link.

Z góry wielkie THX.

Aha próbowałem z FastWrite wł i wył - nic nie daje.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko:

Co zyskałeś dzięki temu że włączyłeś symulację Quadro 4000? Jest jakaś różnica w wydajności?

dzięki za zainteresowanie, niestety kiedy przerobiłem moją kartę na fx to miałem xp2000@2600+ i to mnie ograniczało w testach. Mam tylko screny z everesta. Teraz mam lepszy sprzęt ale płyta Abita AV8 przy składaniu miała zablokowany port agp (opis problemu w innym dziale) i poszła do servisu i przez dwa dni jechałem na pci s3. Jak tylko złożę kompa i puszczę procka na x2 4600+ to chętnie podzielę się wynikami.post-123913-1131834262_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa szybkie pytania:

1. mam okazję kupić Asusa V9999GT, czyli 6800GT ze 128 MB DDR za ok. 780 zł, z gwarancją ważną do grudnia 2006. Opłaca się ?

2. przejrzałem cały wątek o Asusie i mam mały mętlik - do jakich wartości mogłbym kręcić rdzeń/pamięci przy chłodzeniu standardowo montowanym na karcie, czyli bez braku chłodzenia na pamięciach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio mialem troche czasu wiec postanowilem potestowac sterowniki na nowszych grach. Do testu użyłem sterowników tylko od XG(77.76, 81.84, 81.85) bo uazam ze sa najlepsze. Gry to Quake 4, FEAR, Call Of Duty 2, Serious Sam 2. We wszystkich grach zwyciężyły stery XG77.76. Tylko jest taki problem ze w grze SS2 sa gorsze tekstury wody no a w pozostalych grach bledow nie zauwazylem. Roznice wydajnosci duze nie byly poza gra FEAR. Na 81.84 zaobserwowalem spadek wydajnosci az o 13 fps no a na 81.85 o 8 fps. A no i na tych 77.76 byly tak jakby troche zywsze kolory w grach. Na tych wlasnie sterach dzialam juz od wakacji no i jak na razie chyba nie ma od nich lebszych. Sa najszybsze, jakosc obrazu jest dobra, praktycznie zero bledow(poza woda w SS2) poprostu sa super. Acha! W testach pomogl mi program fraps.

Mialem dlgo te stery , które opisujesz a teraz jade na XTreme-G 81.87-v2 i nie widze jakiejs specjalnej roznicy....jak mozesz to przetestuj je...moze okarzą sie najlepsze :D

witka

wlasnie jestem na etapie reinstalki systemu i szukam "najlepszych" sterow do mojego asusa...jedyne co znalazlem w postach to to wyzej...moze cos sie zmienilo i ktos ma jakas lepsza propozycje?

i jeszcze bonusowe pytanko o Smart Doctora i Riva Tunera...ktore wersje instalowac? bo wstyd sie przyznac ale od roku smigam na sterach 71.24 + RT 15.2 + SD 4.4592

bede wdzieczny za kazda sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RT 15.7 jest na 100% kompatybilny z XP x64, bo właśnie sprawdziłem na str. guru3d.com. Chodzi mi o to czy odblokowywanie przebiega bezproblemowo, bo chciałem zobaczyć jak gierki i marki będą smyrać pox x64, ale jeśli nie da sie odblokować potokó to szkoda czasu na to.

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@forest kila zbila

W ramach odkupienia napisz prosze coś o arche, bo zastnawiałem się nad kupnem karty graficznej u nich (6800LE) ale dowiedziałem sie ze prowadza selekcje i karty nie modowalne sprzedaja za grosze, no ale chciałem brac od nich z selekcji...

Co z nimi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem ciekawy czy ktos znalazl zloty srodek na rozciaganie obrazu np gdy uzywam torrenta i chce wlaczyc film nastepuje rozciagniecie obrazu i pozostaje tylko reset

Moze ktos mial podobny problem

Co do sterow to sprawdzalem prawie wszystkie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam asusa v9999le. Chciałem odblokować potoki więc ustawiłęm w rivie 16/6. Restart i szok dalej 8/4...czy to znaczy że to już koniec?? Nie da się odblokować ich? W rivie jest taka opcja: "allow enablig hardware masked units" Czy jej włązcenie coś da??

Wiem, wewnie było to już ze 100 razy wałkowanie ale nie mam czasu na czytanie 70str.

Proszę uprzejmych panów o szybką odpowiedź.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BYRU!! Z NIEBA MI SPADŁEŚ!!! DZIAŁA!!! <jupi> 16/6

Tylko że sypie artami w 3dmarku. Jaki bios z vmodem polecacie??

Jak sypie artami to spróbuj 12/5, 12/6 w różnych kombinacjach vmod nic tu nie da. Jak dalej bedzie sypało to masz uszkodzone potoki i nici z modowalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj sprawdziłem 16x5 - działa bez problemów i jest czysto. Wynik początkowy na 8x4 to 6300pkt, na 16x5 jest 8450 - chyba nieźle jak na zapchany system i nieskonfigurowany sprzęt. Stery 77.77

tylko mam chyba rypnięty czujnik temp. bo cały czas mi pokazuje 49-50*, a w stresie 51-52*

EDIT: Zainstalowałem najnowsze stery i...w rivie i w evereście pokazuje cz. taktowania GPU 10mhz TAK DZIEŚIĘĆ!

ale wszystko działa ok, nawet niezły przyrost wydajności - w 3dm03 jest teraz 8764pkt

Proszę napisać czy to normalne i czy jest się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi