Skocz do zawartości
Gumis7777

Który wentyl do obudowy (CICHY)

Rekomendowane odpowiedzi

Arctic niestety po jakis 3-4 miesiacach zaczyna trzeszczec- przynajmniej 3 sztuki jaki mialem w kompie. Z tego powodu nie polecam ich do naprawde cichych kompow.

Teraz jade na zalmanach F1 od okolo 5-6 mies i zadnej roznicy w pracy, caly czas cichutko, zadnego tarcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Arctica na 1000 obr/mi jest bardzo cichy, ale teraz mam odłączony Panel i na około 1700obr/min chodzi dość głośno.

Jednak jest dużo głośniejszy niż YS-Tech które z oporem (filtrem) na pełnych obrotach 1700obr/min słychać z 2 metrów, ale bez oporu nie słychać ich już przy jednym metrze (ale maja duży przepływ przy 1600obr ponad 43m3/h).

Jak zainstaluje panel to powiem jak jest wtedy.

PS ale nie sądze zeby to 17dB (przy 1600obr/min) było realne mój zasilacz ma 21 dB a jest bardziej cichy niż te YS-Tech.

Ale polecam YS-Tech bardziej niż Arctic'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xantos2001 => u siebie mam arctici troche ponad dwa lata i dalej pracuja jak nowki, ludziom tez je wrzucam do kompow i jeszcze mie sie reklamacja nie trafila. moze miales pecha.

Mozliwe ze tak bylo ale komp stoi u brata po drugiej strony wawy, chlopak czesto sciaga nocami pliki no i te arctici zaczelo slychac. Ma mieszkanie na 11 pietrze wiec ciche. Pewnie smarowanie by pomoglo ale nie usmiechalo mi sie jezdzic do niego co jakis czas (kompletna sierota w sprawach kompa) wiec dalem mu zalmany i jest spokoj.

Duza uwaga dla kupujacych papsty i ystechy na allegro lub po bardzo niskich cenach- czesto zdarzaja sie uzywane i slychac jak pracuja zuzyte lozyska. Sprzedawca nic o tym oczywiscie nie napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem pod wszytskie wiatraki panel, i lekko zmieniłem ich rozmieszczenie.

Musze stwierdzić ze YS-Tech są na pewno bardziej ciche niż Zalman i Atrctic.

Jedynie Papst którego słyszałem był cichszy.

Co do trwałości ciszy, to jeszcze tego nie doświadczyłem, ponieważ mam je dopiero miesiąc.

W tej cenie POLECAM YS-Tech.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem poodbny dylemat zdecydowałem się poprezopinie innych uzytkowników na ten http://www.csklep.pl/product_info.php?products_id=671 zamierzam go na góre obudowy załozyć do tego grill i pokombinowac z tunelem powietrza 55 zł cholernie drogo jak dla mnie ale cóż zobaczymy co z tego będzie zawsze uzywałem zwykłe wentyle 80mm jakies tam no name okropnei hałasowały

podobno przed wigilią mam miec ten wentyl więc powiem jak chodzi

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko - szukam czegos wydajnego i cichego do 30zl zeby wsadzic do obudowy (z tylu pod zasilaczem, zeby wial na radiator od proca, gore grafy i dysk). Co byscie polecili (najchetniej jakis link)?

Zdaje sobie sprawe, ze bedzie potrzebny jakis kompromis, raczej wolalbym utrzymac kompa w miare cichego (tylko nie proponujcie mi prosze Papsta 12dB za >50zl - 30zl to max ile jestem sklonny wydac).

I drugie pytanko: czy lepiej, zeby ten wiatraczek wial do srodka, czy raczej wyciagal powietrze? Innego nawiewu w budzie nie mam, sprzet jak w podpisie, temp w obudowie (wg. Motherboard Monitor 5) ok. 40st. (po 3D marku03 i godzinie pracy kompa), w okolicach pamieci na karcie graficznej (info z oprogramowania karty) o jakies 2-3 stopnie wyzsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturę w budzie masz istnie piekielną, zakładając że czujnik i Winbond wskazują mniej więcej poprawnie.

Zdecydowanie polecam wyciąg - jest generalnie ważniejszy od nawiewu i 1xwentyl wyciągający to absolutne i niezbędne minimum przy twoim konfigu.

Nieprzywoicie tanie masz obecnie Arctici Pro TC - po 9zł za szutkę - ale przy takiej słabej wentylacji będą się kręcić szybko i zapewne trochę hałasować. Z moich doświadczeń dobre są Y.S. Techy oraz Spire Clear Blue (na 7v jest cichuteńki, a przerobić łatwo, bo ma wtyczkę molex oprócz 3-pina). Nowy Arctic 3 też jest ok, ale jeżeli z tyłu budy masz kratkę a nie grila, to będzie hałasować przez duże CFM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze pod haslem Arctic 3 rozumiesz to?

To jest wersja z termistorem regulującym obroty (dodatek "TC"), ja mam na stanie identycznego tylko bez termistora - w Angeli bodajże po 19zł.

Kratka z tylu to nie problem, nie takie rzeczy sie cielo ;)

EDIT: Kupilem tego Arctica za 9zl, moze nie bedzie tak tragicznie, a kasa niewielka :)

Powinno być ok - niektórym lubią się rozklekotać po paru miechach, ale ja nie zaobserowałem "nausznie" ;) , a mam dwa takie od ponad pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi