Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem okazyjnie kość 512MB DDR Nanya cl2, miałem wcześniej kostkę 256MB tej samej firmy, więc mam teraz 768MB.

Zastanawiam się czy sprzedać te 256MB, jak myślicie, do czegoś potrzebne jest więcej niż 512MB :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

768Mb to dopiero poczatek jesli zamierzasz dlubac cos na np. Softimage XSI lub renderowac Pixar Rendermanem. Mental Ray dla przykladu po zastosowaniu AA 2/5 w scenie z wlosami renderowanej z w miare dobra jakoscia zassa ok 1Gb Ramu. Dobrym przykladem jest tez obrobka wideo. Nie trzeba chyba nikogo przekonywac o ile bardziej komfortowa jest praca po wrzuceniu kawalka filmu do Ramu niz ciagly odczyt z dysku. Jesli tylko rozrywka to smialo 512 wystarczy (subiektywna opinia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Tak powinienes sie pozbyc tych pamiatek i sprzedac je... MI!!!! Jestem zainteresowany powiec tylko ILE my lord :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary nie warto sprzedawac - pamiatek nigdy za wiele :) Ja mam 512mb i kompresuje dvd => divx, czasem sie bawie jakimis zdjeciami cz cos- myslalem ze jak bede mial 512mb to mi wystarczy - kres szybko osiagnalem - skan fotki w 4800 DPI (1,12gb w operacyjnej) dosc szybko powalil moja maszyne na kolana :) - Teraz zbieram na drugie 512 :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary nie warto sprzedawac - pamiatek nigdy za wiele  Ja mam 512mb i kompresuje dvd => divx, czasem sie bawie jakimis zdjeciami cz cos- myslalem ze jak bede mial 512mb to mi wystarczy - kres szybko osiagnalem - skan fotki w 4800 DPI (1,12gb w operacyjnej) dosc szybko powalil moja maszyne na kolana  - Teraz zbieram na drugie 512

pozdro

Ja mam 384 MB i w zupełności mi wystarcza, nie odpowiedziałeś w ten sposób na pytanie Ozzy'iego, wcześniej miał 256, teraz ma 768 MB, trzy razy więcej, poza tym pamięci tanieją, jak pisze kupił okazyjnie, a nie dlatego że mu były potrzebne. Na to pytanie powinien odpowiedzieć sobie Ozzy, a swoją drogą był moment gdy 256 MB pamięci kosztowało 120 złotych, teraz sprzedaje za 250 złotych, znasz lepszy moment?

PS. Skanowałeś w 4800 DPI? co i po co, bo nie widzę zbytnio sensu takiego skanowania, rozumiem że była to rozdzielczość optyczna a nie interpolowana...

PS2. A tymczasem sam piszesz, ze "czasem bawisz sie jakimis zdjeciami", czy warto w tym celu miec 768 MB, zeby sie pobawic? Najlepiej napisz Ozzy'iemu zeby sobie kupil 4 GB, nigdy przecież nie wiadomo już jutro mogą być skanery 56000 DPI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą na 154MHz na 2-2-5-2, dalej zasilacz mi nawala (codegen :cry: )Pozdrawiam,

A jaki to codegen. Ja mialem z dwoma do czynienia oba 300W. Jeden trzyma napiecia rewelacyjnie (do tego stopnia ze podmienilem go gosciowi z jego obudowy, jemu to wisialo), natomiast drugi- szkoda gadac. Roznia sie tym (zewnetrznie) ze jeden na naklejce w slupku pod +12V ma 10A a drugi 13A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę treść tego topicu:

Kupiłem okazyjnie kość 512MB DDR Nanya cl2, miałem wcześniej kostkę 256MB tej samej firmy, więc mam teraz 768MB. 

Zastanawiam się czy sprzedać te 256MB, jak myślicie, do czegoś potrzebne jest więcej niż 512MB

Jeśli ładowanie Windowsów ma być powodem zatrzymania zbędnej ilości RAMu...

PS. a może napiszecie jak tego dokonać w praktyce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Na to pytanie powinien odpowiedzieć sobie Ozzy

Tu masz racje - kazdy robi cos innego na kompie - to co jest potrzebne jednym - innym bedzie calkowicie zbedne

>znasz lepszy moment?

Pracuje w sklepie komputerowym wiec orientuje sie zdeczko w cenach i ich wachaniach :)

>co i po co, bo nie widzę zbytnio sensu takiego skanowania

A mialem taka potrzebe zrobienia dobrego skanu do obrobki i drukowania.

>A tymczasem sam piszesz, ze "czasem bawisz sie jakimis zdjeciami", >czy warto w tym celu miec 768 MB, zeby sie pobawic?

Uzywam kompa zarowno do pracy jak i zabawy - sam sie przekonalem ze RAMu nigdy zawiele - ale jak mowilem wyzej - to zalezy od tego co kto robi na kompie

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje w sklepie komputerowym wiec orientuje sie zdeczko w cenach i ich wachaniach

To bardzo interesujące, ja pracowałem w zyciu w 4 sklepach komputerowych. A teraz założyłem własną firmę. Jak chcesz, mogę Cię zatrudnić, bo potrzebuje jeszcze 2, 3 pracowników, ile Ci placą? Czy masz wyższe wykształcenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo interesujące, ja pracowałem w zyciu w 4 sklepach komputerowych. A teraz założyłem własną firmę. Jak chcesz, mogę Cię zatrudnić, bo potrzebuje jeszcze 2, 3 pracowników, ile Ci placą? Czy masz wyższe wykształcenie?

a w jakim miescie masz ta firme ??

chetnie zapisal bym sie do niej na robote na wakacje mam na razie srednie (w tym roku maturka) ale na kompach sie znam dosc dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą na 154MHz na 2-2-5-2, dalej zasilacz mi nawala (codegen :cry: )Pozdrawiam,

A jaki to codegen. Ja mialem z dwoma do czynienia oba 300W. Jeden trzyma napiecia rewelacyjnie (do tego stopnia ze podmienilem go gosciowi z jego obudowy, jemu to wisialo), natomiast drugi- szkoda gadac. Roznia sie tym (zewnetrznie) ze jeden na naklejce w slupku pod +12V ma 10A a drugi 13A.

Niestety mój ma 10A :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...