Skocz do zawartości
kamdul

Ile Dacie Rade Wyciagnac Ze Swojego P4

Rekomendowane odpowiedzi

OK pomylily mi sie literki wielka rzecz, w oficjalnej dokumentacji Intela jest malo ale jest cos co potwierdz to co mowie zajrzyj na strone 1218538[/snapback]

A jak myślisz dlaczego ja majac dwa jednakowe Prescoty D0 2.4GHz mialem na jednym default napiecie 1.31V (teraz w kompie - chodzi na 3.8GHz triple prime stable 1.31V (def)) a drugi default napiecie 1.36V??? I co ty na to?? Wlasnie dlatego intel podal przedzial a nie sztywna wartość :D I prescott nie ma żadnej automatycznej regulacji napięc - to bujda - Lancer ma racje

Edytowane przez pichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prescot 3GHz @ 3,45GHz na intel BOX. FSB/DRAM 1:1 DDR GoodRam 2x256MB PC 3200 dual; mobo Gigabyte Ga-81IPE1000G.

Pamieci chodza na 3 4 4 8

Planuje zalozyc radioatory na mosfety i wymienic radiator na NB i dac wyzej. Obecnie najbardziej gdzeja mi sie mosfety (te pod pamiecami ddr)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robimy ten ranking czy nie ????

1220241[/snapback]

Widzę że mamy te same procki... Ja ze swojego P4 2.8C M0 wycisnąłem stabilnie 3.5GHz przy 1.525V (u mnie def. jest 1.525V mimo iż mam M0), 3.6GHz przy 1.55V. I dalej jest problem z Zalmanem 7000B AlCu, chociaż na 3725MHz z 1.625V przeszedł próbkę Super Pi 1MB, ale miałem w kompie mikrofalówkę. Obecnie nie stresuje go jadę na 2.8GHz i zbieram na XP-120 lub WC. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źródło: The Inquirer | 12:09

Jak wiadomo, głównym propagatorem wprowadzania pamięci DDR-2 jest Intel. Procesory AMD z rodziny K8 posiadają zintegrowany kontroler pamięci, obsługujący jednakże tylko starszą wersje DDR pierwszej generacji. Firma AMD jak dotąd nie informowała o planach wprowadzenia obsługi DDR-2, jednakże krążyły pogłoski mówiące o wprowadzeniu obsługi DDR-2 w drugim kwartale tego roku. Z wypowiedzi przedstawicieli AMD podczas targów CES jasno wynika, że nie stanie się to na pewno w tym roku. Wszystko wskazuje na to, że obsługa pamięci DDR-2 zostanie wprowadzona dopiero wraz z nowym gniazdem, jakim będzie Socket 1207 w 2006 roku. Według AMD, pod względem wydajności dopiero pamięci DDR-2 667 uzasadniają sens ich zastosowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamdul mamy takie samy plyty GA- 8IPE1000G

Ile z niej wycisnales fsb?

U mnie max 230 stabilnie idzie

A jaki timingi ustawiles na pamiatkach A-Data 566MHz i przy jakim fsb?

U mnie TwinMos na kosiach M-Tec kiepsko sie kreci do 220 a GoodRam o dziwo do 230 na timingach 3-3-3-8- na -3-3-4-4-8 mialem gorsze odczyty w Aida

Tez myslalem zeby kupic A-Data na Pamiątki DDR566 na słynnych Samsungach TCCD: ale nie wiem czy mi to cos da bo jak dam asynchronicze To tez nie moge przekroczyc 230 zeby bylo stabilnie.

Cos mi nie wyrabia ale nie wiem co?

Moze Ty wiesz co jest nie tak ?

Edytowane przez gralmi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi poszło stabilnie na 250 (14x250) wiecej juz nie ciagnie ale to chyba sprawa chłodzenia:]

Co do pamieci to poleciały na 250 na timingach 2,5-3-3-6 tylko ze 865PE nie wyrabia i daje swoje czasy j wsymie lepiej leci na 2,5-3-3-8

A pamieci szły na fsb 250 1:1

i chulają:P

Płyta pociagnie wiecej, Moze procek juz Ci nie wyrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielki dzieki, chyba masz racje. wykluczylem procka bo sie nie grzal.

Czyli te A-data (kliknij zeby zobaczyc) dobrze wspolpracuja z plyta Gigabyte. To dobrze jak sie uda sprzedac TwinMos i GoodRam to kupie A-DATA VITESTA 256 MB DDR566 !!TCCD!!

A mozesz mi powiedziec na jakich timingach oryginalnie smigaja te pamiatki i czy jestes z nich zadowolony?

Nie grzeja Ci sie mosfety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie fsb 236 i napiecie AUTO

wszystko chodzi oki

jednak powyzej to przy np. 3dmarku 2003 system sie wiesza, albo reset :(

szkoda, mialem zawsze nadzieje, ze 250 osiagne ......

napiecie ile maks mozna bezpiecznie zwiekszyc na Northwoodzie 2.8 C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napiecie ile maks mozna bezpiecznie zwiekszyc na Northwoodzie 2.8 C?

1227172[/snapback]

Dla mnie 1.675V jest granicą, której na dłuższą metę bym nie przekraczał. Zresztą podnoszenie napięcia powyżej 1.7V przeważnie już nic nie daje:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz mi powiedziec na jakich timingach oryginalnie smigaja te pamiatki i czy jestes z nich zadowolony?

Nie grzeja Ci sie mosfety?

niewiem na jakich orginalnie ale ja mam teraz puszczone na fsb 245 i timingi 2,5-3-3-6 +pat i zapiernicza az miło. Pamięci sa wyrabiste. jak bede mial lepsza plyte to napewno wiecej pociagną:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej stronie doczytalem ze oryginalne timingi dla pamiatek A-DATA 566 to 3-4-4-8 przy fsb 283MHz.

Czym sie kierujecie dobierajac timingi? Obecnie mam 3-3-3-7 Aida odczyt 5316/zapis 1787 ?

Czytalem ze najwieksza cyfra powinna byc suma pozostalych.

Pamieci A-DATA sa rzeczywiscie super za te pieniadze ( jak bedzie kasa bedzie A-DATA) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym sie kierujecie dobierajac timingi? Obecnie mam 3-3-3-7 Aida odczyt 5316/zapis 1787 ?

ja sie nie kieruje niczym tylko testuje:p mi na jednej kosci 566 i fsb 245 smigaja na timingach 2,5-3-3-6

w evereście odczyt +-3770 zapis +-1200 a czasy 68 wiec chyba nie najgozej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi