Skocz do zawartości
josef

Transfery na sieciówach...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do ludziszy mających bezpośrednio połączone kompy. Jaki jest u was transfer podczas kopiowania plików - dużych zaznaczam np. filmów - przy małych transfer wyraźnie spada ale to jest dość oczywiste. I nie chodzi mi tu o wyniki z SiSoft Sandy bo ten program podaje mi ponad 10MB/s. Pomiary robiłem tym ustrojstwem systemowym i podawał mi około 8.2MB/s. :?

Czy ta wielkość to jest ilość danych użytkowych przesłanych przez sieć czy ogólna ilość danych (tj. dane właściwe + nagłówki TCP/IP + nagłówki samego Ethernetu)?

Żeby było śmieszniej to czasem transfer spada do 4.5MB/s lub nawet 2.4MB/s :evil: - czy to wina Windy98 - po resecie zazwyczaj transfer wraca do normy, kaszani się np. po długim giercowaniu przez kabelek.

Karta Planet na Realtec'u 8139D. Czy to normalne że stery mają ok. 33kB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie robilem pomiary transferu przuy kompiowaniou filmu programem netspeed i wyszlo 1mb/s 

niewiem czy to malo czy duzo ale zaznacze ze siec ma jakies 7 kompow

chyba 1MB/s :lol:

Pytanie - masz sieć 10Mb/s czy 100Mb/s - jak 10Mb/s to tyle wyjdzie - jak 100Mb/s to powinno być teoretycznie około 10MB/s

Pytanie też czy masz hub'a czy switch'a - jak huba to może tak być przy dużym obciążeniu sieci, jak switch'a to albo jest 10Mb/s albo strasznie chu... chu.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć na sieciówkach 100Mb/s można uzyskać do 200Mb/s pod warunkiem że dziala w trybie full duplex, czyli to że sisoft sandra pokazywala ponad 10MB/s to moze byc prawda.

Coś chyba w tym jest, wydaje mi sie, że u mnie jest więcej niż to 10MB/s, ale jeszcze nie testowałem. A teraz mam chwilowo jednego kompa, więc i tak przetestować nie mogę (chyba, że wsadzę obydwie sieciówki :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... ja mam sieć na słiczach i mam transfery rzędu 4 MB/s :? Co jest grane??

Aha, gdzie jest w winXP takie coś jak monitor sieci, bo czasem jak ktoś coś ściąga to bym qrde chciał wiedzieć kto, bo wszyscy ściemniają z wyłaczonym GG, a jak chce kompa wyłączyć, to nie chce im robić chamówy i ich odłączać.

Z góry dzięki, i sorry za off-top

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......Aha, gdzie jest w winXP takie coś jak monitor sieci..........

prawy na Moj Komputer/Menage/Shared Folders/<------i tu tu jest :D sam mialem problemy

a czy ktos moze mi powiedziec dlaczego winxp tak wolno dziala z siecia tzn. chodzi mi o to ze starasznie wolno wlazi mi na poszeczegolne katalogi w sieci a na otoczenie sieciowe to trzeba czekac i czekac :D

Siatka stoi na 100MB na SŁICZACH<---:P Surecom :D ogolnie pingi w grach ql wszystko oko transfery kole 8.4-9.4 (sprawdzalem ftp) a wlazi na otoczenie sieciowe jak by mial jakies opory :D w czym tkwic problem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym najlepiej sprawdzic predkosc sieci??

u mnie jest na d-linkach dfe 530tx 100MB

hub genius

kolega gral sobie w cos a ja z jego kompa odpalame i gralemu siebie w nfs5 ( u mnie nie byl zainstalowany ) i chodzilo spoko zero ciecia

100Mb kopiowalo z 10 sek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć na sieciówkach 100Mb/s można uzyskać do 200Mb/s pod warunkiem że dziala w trybie full duplex, czyli to że sisoft sandra pokazywala ponad 10MB/s to moze byc prawda.

zgadza sie ale to trzeba chyba podwojne okablowanie dac :D

Nie trzeba dawać podwójnego okablowania - full duplex polega na tym, że jednocześnie odbierasz i nadajesz - jeśli oba transfery wynoszą po 100Mb/s to efektywny transfer wynosi 200Mb/s ale niestety nie w jedną tylko w dwie strony :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam sieciowke 10/100bps ale nie wszystcy w sieci takjie aja wiec dlatego huba amy 10mb:( pewnie dlatego tak malo

a siec nasza jest tak tragiczna ze szkoda gadac

do tego internet hodzi wolniej niz modem

pozdrowienia dla admina RTK nowy sacz niech dalej oszczedza na polpaku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...