Gość seraf Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Na poczatek prosba do moderatorow o nie kasowanie watku. Dale taki sam w dziale AMD lecz poszedlem za rada jednego z forumowiczy i powtorzylem go w dziale Intel zeby poznac obie strony medalu. posiadam obecnie bartona z odblokowanym mnoznikiem chodzacym na 200 x 11.5 na plycie Abit AN7. Do tego 2x 512 kingstona ddr 400 i radek 9800pro. MI narazie ten sprzet do giercowania jako takiego i netu styka. Problem pojawil sie wczoraj. Dostalem propozycje od zaprzyjaznionego sklepu z kompami. Za mala robutke dla nich mam do wyboru zamiane tego sprzetu na.( i tutaj jest dylemat) dfi na nf3 250 754 + antek box a64 2800 lub prescot 2.8 HT lga 775 i abit AS8. Nie jestem fanem ani AMD ani Intela po prostu kupuje zawsze to co jest najbardziej oplacalne. Kiedys byl pentium i celek 300a, duron 800, celek taulatin, i obecnie ten bartus. Sentymentow wiec nie mam rzadnych. Sprzet to sprzet. Nie przeliczam tez jakie to AMD jest cudowne bo ma nizszy zegar i taka wydajnosc. Mnie bardziej od wydajnosci na jeden takt zegara interesi wydajnosc na jedna wydana zlotowke icon_smile2.gif) Problem polega na tym ze nia mam mozliwosci dluzszej pracy na p4 z HT. Wcale a wcale ani czasu ani mozliwosci. Po a64 mniej wiecej moge sie domyslac czego moge sie spodziewac na podstawie benchmarkow natomiast HT to raczej z tego co sie doczytalem odczucia usera przy pracy z winda z wieloma zadaniami. Sam uzywam kompa w 30% do gier w 70 do netu i malego DTV. troche krece kamerka i sie potem tym bawie. czesto w tle chodzi jakis antyvir, satka z dvb, cos sie zasysa i inne takie. Samego sprzetu nie mam zamiaru ekstremalnie krecic ale tez nie zostawie go na fabrycznych ustawieniach. Prosze o rade i swoje wrazenia jezeli ktos mial okazje pracowac na obu systemach. Bede bardzo wdzieczny za wszystkie sugestie. Chce tylko zaznaczyc ze w gre nie wchodzi zmiana ani grafy ani pamieci. Tylko proc z plyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Kurde, zrobiłeś to :-P :-P :-P Intel do dobra marka, do obliczeń tylko Pentium, AMD nie są tak stabilne :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 bierz toto z AMD. Użyłeś conajmniej 3 argumentów którymi posługują sie "sekciarze" od AMD. Wiec jeżeli one do ciebie przemawiają to nie ma sensu cie przekonywać do czegoś innego. Ale tak sobie mysle że w zasadzie to ty już wiesz co chcesz mieć a pytasz to sie tak raczej pro forma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 bierz toto z AMD. Użyłeś conajmniej 3 argumentów którymi posługują sie "sekciarze" od AMD. Wiec jeżeli one do ciebie przemawiają to nie ma sensu cie przekonywać do czegoś innego. Ale tak sobie mysle że w zasadzie to ty już wiesz co chcesz mieć a pytasz to sie tak raczej pro forma. 1216194[/snapback] osiolkowi w ... dano. nie wiem i nie mam pojecia. ale ciagnie mnie bardziej z ciekawosci do Intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Seraf ---> Oj, coś mi się zdaje że ty wcale NIE MASZ wyboru ! Bo piszesz że grafy i pamięci nie masz zamiaru wymieniać, a w przypadku intela na socket LGA to właśnie musisz wymienić grafę (na PCI-express) oraz (zależnie od chipsetu) także pamięć na DDR2... Tak więc tu wcale nie ma dylematu - MUSISZ wziąć AMD. Ale nie martw się - ta płyta DFI uchodzi za najlepszą z socket 754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bueno Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Misio nie fanzol :) ABIT AS8 LGA 775 > I 865 PE - ICH5R czyli agp x 8 i 4 x pci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bueno Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Misiu ... zapomnialem pamiec to DDR400 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misio-Jedi Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Bueno ---> A, żeczywiście. Zapomniałem że istnieje takie cudactwo :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 jak 70% do netu i jeszcze obrubka wideo to biez P4:))!! i zaloze sie ze w grach nie zauwazysz roznicy miedzy tymi prockami. co za roznica czy masz 60 czy 65fps:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 jak 70% do netu i jeszcze obrubka wideo to biez P4:))!! i zaloze sie ze w grach nie zauwazysz roznicy miedzy tymi prockami. co za roznica czy masz 60 czy 65fps:) 1216533[/snapback] a twoj jak sie sprawuje ? Prubowales cos go krecic ? ogolnie jakie sa twoje jako usera wrazenia z codziennej pracy ? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 mam 3,2 HT, XP SP2 żadnych zwiech, wszystko bangla. Rekompresja 130min. DivX do DVD + napisy + stworzenie image DVD to około 6,5 godziny w TMPEGEnc. Ale nawet jak kompresi na maxa i Menadżer zadań pokazuje 99-100% obciążenia obu jednostek to swobodnie moge sobie klikac po forum i pisac nowe posty, w tle chodzi emule, NIS 2005, GG, Miranda.. da sie żyć :) Jedyna inwestycja to wymiana boxowego wentyla (jak lubisz cisze) bo box jest tragicznie głośny. No oczywiście minimum 330W zasilacza z 18A na 12V i obudowa z bocznym dolotem na proc i conajmniej 80mm wyciągiem koło proca.. bo jak nie to box sie bedzie bardziej krecił i bedzie jeszcze głośniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 mam 3,2 HT, XP SP2 żadnych zwiech, wszystko bangla. Rekompresja 130min. DivX do DVD + napisy + stworzenie image DVD to około 6,5 godziny w TMPEGEnc. Ale nawet jak kompresi na maxa i Menadżer zadań pokazuje 99-100% obciążenia obu jednostek to swobodnie moge sobie klikac po forum i pisac nowe posty, w tle chodzi emule, NIS 2005, GG, Miranda.. da sie żyć :) Jedyna inwestycja to wymiana boxowego wentyla (jak lubisz cisze) bo box jest tragicznie głośny. No oczywiście minimum 330W zasilacza z 18A na 12V i obudowa z bocznym dolotem na proc i conajmniej 80mm wyciągiem koło proca.. bo jak nie to box sie bedzie bardziej krecił i bedzie jeszcze głośniejszy 1216799[/snapback] czyli wychodzi na to ze a64 bedzie szybszy przy jednym tasku np. grach w ktorych i tak bardziej liczy sie grafa. w codziennym urzytkowaniu wiekszy komfort jednak da p4 z ht. Miales przed tym procem cos bez HT ? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...