Skocz do zawartości
mahoya

Słabe Wyniki Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiecie może co jest przyczyną tego, że mam tak małe wyniki pamięci w EVEREST ?

Odczyt: 1500

Zapis: 610

Czas oczekiwania: 163 ns

Moj konfig: 2000+@2250 (180x12,x5) ; 2x256MB DDR333@360 ; NF7-S rev.2.0 ; Samsung 160GB SATA ; Chieftec 420W itp...

Pamięci to Kingston'y w dualu (jedna na kościach Winbond'a a druga Kingston by Kingston)

Z gory dzięki za wszelkie rady

Pozdro

Edytowane przez mahoya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda osobno ma jeszcze gorsze wynki niz obie razem..... w single jest troszke wolniej niz w dualu...

masakra, nie wiem co jest grane..... Torture w prime95 chodzi po 3 godziny i nic... stabilny jak skała... tylko te osiągi :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze timmingi są lipne:/

napisz jakie masz..

ale nie powinno byc az tak slabych wyników...

moj ziomek na sprzecie Bartek M 2500+ na szynie 133 (266DDR)

ma 2200MB/s pamieci ma PC-266... Cos masz nie tak, poniewaz kumpel ma dwie rozne kosci no-name.. na 8-3-2-2,5 mu dziala

a jakie ty masz ?

Edytowane przez peseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zdecydowanie gorzej..... Najlepsze osiagi sa dla max FSB jakie mi sie udalo uzyskac 180 przy CL2 i 6-2-2 na 2,9V.

.... ale to i tak duzo za malo..... bo 1500 dla odczyu i 610 dla zapisu...... :( masakra.....

Zaczynam podejrzewać, że to moja winda/drivery coś myli....

Edytowane przez mahoya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"to chyba dlatego ze nie masz dwóch takich samych ! jak chcesz żeby na bank chodzily dobrze na dualu to sprzedaj te i kup normanego packa 2 kosci w jednym pudełku zeby byly identyko ! " poczytaj tweaka jeszcze z miesiac potem pomagaj innym, zacznij od topicu chaosa w pamieciach ram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci nie koniecznie muszą być takie same (masterdomin) kolega ma dwie "no name" każda inna i wynik w dualu ma 4040MB na płycie MSI i Celeronie D 2,4 @ 2,9. W przypadku Mahoya zrobiłbym test w CrystalMarku i porównał. Ja na sprzęcie jak w podpisie mam 3967MB i 1154MB. Też mi sie wydaje to trochę mało ale widocznie tak ma być bo próbuje na różne sposoby i nie chce wyjść inaczej. Może tak ma być ?

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano, dokładnie... nie muszą być identyczne do duala...

zrobiłem testy w RightMark Memory Analiser i wyniki są prawie takie same jak w EVEREST'cie czyli ok 1500/610.... :(

CrystalMark jakoś dziwnie podaje bo wogóle dolina... :mur:

[ MEM ] 1890

Read : 465.97 MB/s ( 465 )

Write : 549.14 MB/s ( 549 )

Read/Write : 397.74 MB/s ( 397 )

Cache : 4572.69 MB/s ( 457 )

nie pozostaje mi nic innego tylko tak jak mówił Chaos, format c: i na czysty systemik everesta i patrzeć co jest grane....

A może w biosie oprócz timingów mozna jeszcze cos zmienić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecie w biosie mam na maxa czyli 2,9V (p.s. biosu nigdy nie upgradowałem jeszcze na tej płycie)

Z tego artykułu za dużo dowiedzieć sie nie można..., pozatym ja mam rev 2.0, która jest poprawioną wersją opisywanej.

Pozostają 2 możliwości, albo faktycznie mój win coś namieszał, albo mam rzeczywiście jakieś uwalone ramy....

bo nie sądze żeby upgrade biosu pomógł w wydajności pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecie w biosie mam na maxa czyli 2,9V (p.s. biosu nigdy nie upgradowałem jeszcze na tej płycie)

Z tego artykułu za dużo dowiedzieć sie nie można..., pozatym ja mam rev 2.0, która jest poprawioną wersją opisywanej.

Pozostają 2 możliwości, albo faktycznie mój win coś namieszał, albo mam rzeczywiście jakieś uwalone ramy....

bo nie sądze żeby upgrade biosu pomógł w wydajności pamięci

1229243[/snapback]

I tu się mylisz. Biosy Merlina czy Tratsa dają kilkuprocentowy wzrost wydajności pamięci, no i są bardziej stabilne.

Flasciach!esz za pomocą programu FlashMenu. Wybierasz opcję "Update from file", wskazujesz plik z biosem, ponowne uruchomienie kompa i wszystko gra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem bios * D27 Moded by ..::Trats::.. (najnowszy) ale wyniki nadal są takie same... Dziwna sprawa bo na oryginalnym biosie miałem Command Rate 1T, a na tym Tarts'a sam sobie zmienił na 2T... ... z tego co wiem, to jest minimalnie wolniej przez to...

Harryt u mnie nie ma probemu ze stabilnością, komp jest stabilny jak skała.... naprawde jestem z niego zadowolony poza tymi pamięciami.... ale ofcors sprawdze ten chipset, btw.. przymierzam się do WC więc i tak zapodam bloczek jeszcze na chipset i grafe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi