mahoya Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) Witam, Nie wiecie może co jest przyczyną tego, że mam tak małe wyniki pamięci w EVEREST ? Odczyt: 1500 Zapis: 610 Czas oczekiwania: 163 ns Moj konfig: 2000+@2250 (180x12,x5) ; 2x256MB DDR333@360 ; NF7-S rev.2.0 ; Samsung 160GB SATA ; Chieftec 420W itp... Pamięci to Kingston'y w dualu (jedna na kościach Winbond'a a druga Kingston by Kingston) Z gory dzięki za wszelkie rady Pozdro Edytowane 20 Stycznia 2005 przez mahoya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 to chyba dlatego ze nie masz dwóch takich samych ! jak chcesz żeby na bank chodzily dobrze na dualu to sprzedaj te i kup normanego packa 2 kosci w jednym pudełku zeby byly identyko ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LesniK Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Sprawdz kazda kosc osobno - pewnie ktoras z nich chce juz na emeryture :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Kazda osobno ma jeszcze gorsze wynki niz obie razem..... w single jest troszke wolniej niz w dualu... masakra, nie wiem co jest grane..... Torture w prime95 chodzi po 3 godziny i nic... stabilny jak skała... tylko te osiągi :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) moze timmingi są lipne:/ napisz jakie masz.. ale nie powinno byc az tak slabych wyników... moj ziomek na sprzecie Bartek M 2500+ na szynie 133 (266DDR) ma 2200MB/s pamieci ma PC-266... Cos masz nie tak, poniewaz kumpel ma dwie rozne kosci no-name.. na 8-3-2-2,5 mu dziala a jakie ty masz ? Edytowane 21 Stycznia 2005 przez peseq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LesniK Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Kazda osobno ma jeszcze gorsze wynki niz obie razem..... w single jest troszke wolniej niz w dualu... 1226810[/snapback] A na nominalnym dla ramow FSB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Też zdecydowanie gorzej..... Najlepsze osiagi sa dla max FSB jakie mi sie udalo uzyskac 180 przy CL2 i 6-2-2 na 2,9V. .... ale to i tak duzo za malo..... bo 1500 dla odczyu i 610 dla zapisu...... :( masakra..... Zaczynam podejrzewać, że to moja winda/drivery coś myli.... Edytowane 21 Stycznia 2005 przez mahoya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 to zainstaluj czysty system (najlepiej XP z sp1) i odpal everesta .. moze sie zdziwisz ale wyniki bez steró sa wyzsze nieco niz ze sterami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 "to chyba dlatego ze nie masz dwóch takich samych ! jak chcesz żeby na bank chodzily dobrze na dualu to sprzedaj te i kup normanego packa 2 kosci w jednym pudełku zeby byly identyko ! " poczytaj tweaka jeszcze z miesiac potem pomagaj innym, zacznij od topicu chaosa w pamieciach ram... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) Pamięci nie koniecznie muszą być takie same (masterdomin) kolega ma dwie "no name" każda inna i wynik w dualu ma 4040MB na płycie MSI i Celeronie D 2,4 @ 2,9. W przypadku Mahoya zrobiłbym test w CrystalMarku i porównał. Ja na sprzęcie jak w podpisie mam 3967MB i 1154MB. Też mi sie wydaje to trochę mało ale widocznie tak ma być bo próbuje na różne sposoby i nie chce wyjść inaczej. Może tak ma być ? Edytowane 21 Stycznia 2005 przez harryt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 ano, dokładnie... nie muszą być identyczne do duala... zrobiłem testy w RightMark Memory Analiser i wyniki są prawie takie same jak w EVEREST'cie czyli ok 1500/610.... :( CrystalMark jakoś dziwnie podaje bo wogóle dolina... :mur: [ MEM ] 1890 Read : 465.97 MB/s ( 465 ) Write : 549.14 MB/s ( 549 ) Read/Write : 397.74 MB/s ( 397 ) Cache : 4572.69 MB/s ( 457 ) nie pozostaje mi nic innego tylko tak jak mówił Chaos, format c: i na czysty systemik everesta i patrzeć co jest grane.... A może w biosie oprócz timingów mozna jeszcze cos zmienić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 W biosie można jeszcze podnieść napięcie. A może masz kości jakieś felerne, włóż do innego komputera i porównaj jak masz możliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) www.frazpc.pl/artykuly/132/Armia/nForce2/ABIT/NF7S - 32k Zajżyj tam. Edytowane 22 Stycznia 2005 przez harryt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Napiecie w biosie mam na maxa czyli 2,9V (p.s. biosu nigdy nie upgradowałem jeszcze na tej płycie) Z tego artykułu za dużo dowiedzieć sie nie można..., pozatym ja mam rev 2.0, która jest poprawioną wersją opisywanej. Pozostają 2 możliwości, albo faktycznie mój win coś namieszał, albo mam rzeczywiście jakieś uwalone ramy.... bo nie sądze żeby upgrade biosu pomógł w wydajności pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Napiecie w biosie mam na maxa czyli 2,9V (p.s. biosu nigdy nie upgradowałem jeszcze na tej płycie) Z tego artykułu za dużo dowiedzieć sie nie można..., pozatym ja mam rev 2.0, która jest poprawioną wersją opisywanej. Pozostają 2 możliwości, albo faktycznie mój win coś namieszał, albo mam rzeczywiście jakieś uwalone ramy.... bo nie sądze żeby upgrade biosu pomógł w wydajności pamięci 1229243[/snapback] I tu się mylisz. Biosy Merlina czy Tratsa dają kilkuprocentowy wzrost wydajności pamięci, no i są bardziej stabilne. Flasciach!esz za pomocą programu FlashMenu. Wybierasz opcję "Update from file", wskazujesz plik z biosem, ponowne uruchomienie kompa i wszystko gra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harryt Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Z rtykułu wynika, żebyś sprawdził czy masz dobrze chłodzony chipset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Wgrałem bios * D27 Moded by ..::Trats::.. (najnowszy) ale wyniki nadal są takie same... Dziwna sprawa bo na oryginalnym biosie miałem Command Rate 1T, a na tym Tarts'a sam sobie zmienił na 2T... ... z tego co wiem, to jest minimalnie wolniej przez to... Harryt u mnie nie ma probemu ze stabilnością, komp jest stabilny jak skała.... naprawde jestem z niego zadowolony poza tymi pamięciami.... ale ofcors sprawdze ten chipset, btw.. przymierzam się do WC więc i tak zapodam bloczek jeszcze na chipset i grafe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahoya Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Witam, Problem rozwiązany :) Format c: załatwił sprawę, teraz wyniki są dużo lepsze :) Odczyt: 2620 Zapis: 1052 Czas oczekiwania 92,1 No teraz to moze być :) Pozdro i dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 może jedziesz na asynchro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 hmm ja tez mam powiązany problem a mianowicie czas oczekiwania 105,7ns// zapis 800, przy odczycie komp się resetuje:( pamięci to Geil 2x512 na 400mhz cl 2,5-3-3-8 chodzą w singlu bo płyta nie ma duala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...