TheN Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Mam pewien problem i zwracam się do was o pomoc, mianowicie: Gdy tylko włączam komputer, pc speaker zaczyna niemiłosiernie pikać. Średnio pika co 3,5 sekundy i najgorsze jest to, że ciągle pika - cokolwiek zrobię i tak pika (aż w nieskończoność). Daję tu parę szczegółów: - Mam zainstalowane 2 systemy: Win XP i Win 98 na jednym kompie. Po włączeniu kompa zaczyna się pikanie, pojawia się wtedy wybór systemów. Wybieram 98 - PIK PIK... wybieram XP - wszystko sprawnie i cicho. - Wykluczam format dysków, mam już tam dużo ważnych rzeczy a nagrywanie ich na płytki zajełoby duużo czasu i mamony. Partycja z Windowsem XP należy do mojego ojca, dla mnie jest tylko i wyłącznie 98. - Komputer chodzi doskonale, wydaje mi się więc, że możnaby wyciszyć pc speaker. Jest tylko jeden problem - gdy próbuję go skasować, komputer się zawiesza a jak uruchomię ponownie znów tam siedzi drań jeden... Gdy w oknie Głośność wybieram wycisz, nic to nie daje i ciągle słyszę zabójcze PIK, PIK... - Godzinkę temu otwierałem obudowę, obejrzałem wszystko. Nie wydaje mi się, żeby był to problem ze sprzętem. - Od razu mówię, że nie wiem jaki rodzaj BIOSu mam. Co do ostatniego punktu: proszę o wytłumaczenie sposobu (o ile taki istnieje...) na naprawę kompa w sposób łatwy i prosty. Niestety nie jestem zbyt zaznajomiony ze sprawami hardware itp. Jeżeli zechce ktoś jeszcze jakichś danych, które są potrzebne do wystawienia diagnozy, chętnie mu odpowiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_ns Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 jezeli masz problem tylko ze spekerem a wszystko inne dziala bez zarzutu to najlepszym wyjsciem bedzie wylaczenie speakera,...po prostu wyciagnij wtyczke speakera z pinow na plycie glownej i wszytko bedzie Cicho i przyjemnie :), sam nie mam speakera bo szczerze mowiac nie lubilem tego pikniecia podczas zalaczania sie kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 a jak ma speaker na p/g to co? ma go wylutować? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 jezeli masz na pin to poprostu go wypnij jak inaczej to utnij kabelki i zaizoluj :D (nie no joke) powiedz jak masz podpiety ;] moze w biosie da sie wylaczyc :D poszukaj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...