Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

hyh ja nie wiem jak wy to robicie:P

zaczalem sie bawic w oc mojego venica...

bios 1.8 nfm

pamieci 3.3.3.8 div 166mhz 1T 2.80V

HT 4x

FSB 235

1.475 V

i osiagam tylko 2115 Mhz

screeny cpu-z: http://members.lycos.co.uk/skubi23t/cpu.JPG

przy fsb 240 mamy zwiechy kompa i takie tam...

Chlodzenie mam boxowe narazie ale temp do testu samego nie przekracza 32'c

help :(

to pamieci nie wyrabiaja? procek taki slaby? plyta jest okey...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dalem ht na 2.5x i pamieci na 133 co prawda pomoglo i wykrecam teraz 2400 moze i lepiej nie sprawdzialem ... ale to ma znaczyc ze tak mam zostawic pamieci obnizone i ht? help... a i co na ile zapuscic by sprawdzic stabilnosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ilu moge moje kingstony podniesc ? ( napiecie )

na procku mam 1.5 V w biosie ale cpu-z pokazuje mi jakies 1.451 w skokach do 1.461

p.s na ile najlepiej ustawic HT w moim przypadku, ile V dac na procesor, ile na pamieci ( kingstony z radiatorami ) i jak na koniec sprawdzic STABILNOSC ?

edit:

mozecie mi podac link do smartguardiana ktory dziala na tej plycie? z gory thx...

edit2:

najswiezszy cpuz...

http://members.lycos.co.uk/skubi23t/cpuz.JPG

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamieci sprawdzaj memtestem/goldmemory a proca prime - chyba proste ew pi32 tez jest dobrym pomyslem.watpie zeby twoje kingstony byly na winbondach ale kazde pamieci przezyja napiecie ktore moze zaoferowac ta plyta bez modow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ile najlepiej ustawic HT w moim przypadku, ile V dac na procesor, ile na pamieci ( kingstony z radiatorami )

hmm... Wiesz takie poytnko w sumie jest nie na miejscu bo jeden proc padnie przy 1.6v a inny przy 1.8v .. A co do HTT to ja u siebie lece na 3 .. a FSB mam na 300 mhz.. a co do ramow to nie chce tutaj poprawiac Wam humoru, ale ja na swoich ZWYKLYCH Twinmosach zarzucilem kiedys 3.3v i nic im nie bylo... doslownie bo nawet sie nie krecily lepiej :lol: :lol: Takze mozesz sprobowac dac im 2.85v - max dla tej mobo bez moda:P

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej a jezeli komp mi sie wlacza na podkreconych podzespolach i raz na xxxx wywala safe mode i odpala na normlanych to czego to wina? niestebilnosci oc? help :)

Tylko powiedz wiecej szegółów , na jakich ustawieniach ci sie wywala? Jakie masz ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraaz mam 2.5 ht, 133 mhz pamieci fsb 267 ( 2403 mhz ) 3.3.3.8 1T ram na 2.85 V i procka na 1.50...

eh jak dzialam na kompie to idzie wszystko na podkreconym a jak na noc zostanie i sie wlaczy kolo polodnia tu juz ustawienia sa def... pamieci tylko zostaja na 133 a reszta sie kasuje spowrotem... safe mode czy cotam...

jeszcze doklandnie to zbadam....

jakies propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraaz mam 2.5 ht, 133 mhz pamieci fsb 267 ( 2403 mhz ) 3.3.3.8 1T ram na 2.85 V i procka na 1.50...

eh jak dzialam na kompie to idzie wszystko na podkreconym a jak na noc zostanie i sie wlaczy kolo polodnia tu juz ustawienia sa def... pamieci tylko zostaja na 133 a reszta sie kasuje spowrotem... safe mode czy cotam...

jeszcze doklandnie to zbadam....

jakies propozycje?

Na twoim miejscu :

1. zmienilbym bios

2. sprawdzilbym stabilnośc procka programami : OCCT, s&m, SP2004.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchajcie, Mam pamieci takie jak w podpisie... i jako iz one nie sa podatne na oc zbytnio mam zamiar zmienic...

Powiedzcie mi ile moge za nie pieniazkow zadac i na jakie inne kosci dolozyc do tej plyty? ( niechce wydawac bardzo kosmicznej sumy ale wiem ze mozna kupic lepsze niewiele doplacajac... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi ile moge za nie pieniazkow zadac i na jakie inne kosci dolozyc do tej plyty? ( niechce wydawac bardzo kosmicznej sumy ale wiem ze mozna kupic lepsze niewiele doplacajac... )

Czy my jestesmy sprzedawcami ze wiemy po ile sa twoje kosci :mur:

Ludzie jak chcecie wiedziec ile kosztuje wasz sprzet w handlu to wejdzcie na allegro i sprawdzcie, czy to jest takie trudne?

Co do chlodzenia, czy to jest topik co jest lepsze xp-90 czy a64pro. NIE

jak chcesz sie dowiedziec co lepsze to idz do dzialu chlodzenie.

Wnerwilem sie :mad:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy my jestesmy sprzedawcami ze wiemy po ile sa twoje kosci :mur:

Ludzie jak chcecie wiedziec ile kosztuje wasz sprzet w handlu to wejdzcie na allegro i sprawdzcie, czy to jest takie trudne?

Co do chlodzenia, czy to jest topik co jest lepsze xp-90 czy a64pro. NIE

jak chcesz sie dowiedziec co lepsze to idz do dzialu chlodzenie.

Wnerwilem sie :mad:

Trzeba było rzucić linkiem a nie się denerwować ;]

http://rtfm.bsdzine.org/

Edytowane przez KosiMazaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, wiem jak zadawac pytania i gdzie ale myslalem ze pomozecie tutaj bo pytania byly o pamieci w tym dziale tez wczesniej... no sory zle zapytalem powinienem zapytac Jakie pamieci POD TE PLYTE i wtedy nie bylo by halasu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro dla wszystkich.

Mam mały, chyba, problem. Wgrałem bios 1.8 NFM r3 do mojego MSI i wszystko jest OK z wyjątkiem botowania z dysku SATA. Normalnie z niego botuję a tu klops. Z drugiego dysku ATA 100 botowanie idzie miodzio, ale chcę botować z SATA. Czy ktoś mial taki problem i czy można go jakoś ruszyć.

I jescze jedno. Biosa 1.8 wgrałem bo chciałbym troche podkręcić proca. Mój zestaw to: Athlon 3000+, MSI K8 NEO2 PLA , WDC SATA 160 , zasilka NEOTEC 360+ parę wentyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Szybko opiszę swój problem. Kupiłem tą płytę bo nie chciałem zmieniać Radka na AGP. Dodatkowo zamontowałem na niej AMD64 X2 3800+. Ponieważ nie miałem pewności czy procesor X2 będzie widziany przez tą płytę (pózniej te obawy okazały się słuszne) poprosiłem o wgranie najnowszego biosu. MSI Polska podesłała mi wersje 7025CU2.1C3.

Wszystko śmiga ładnie ale brakuje możliwości dalszego podnoszenia napięcia.

Obecnie puściłem X2 na 240x100 HT3 (pamięci na 166) przy napięciach ustawionych w biosie jako 1.375V + 10%. I niestety więcej ustawić nie mogę. Tzn. zmiana na 1.4V + 10% nic nie daje. Obawiam się , że jest wina biosu.

Jeśli ktoś posiada jakieś doświadczenia w tej dziedzinie nich się podzieli. Thx.

update : przeglądam listę biosów ale nie ma tam zbyt dużo zmianek odnośnie możliwości zmiany napięcia. Czy muszę tym samym instalować po kolei każdy z nich i sprawdzać ? W takim razie powininenem wybierać chyba wersje beta tych najnowszych (1.A lub 1.9) bo starsze nie obsługuja X2 (chyba)

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie nawojujesz bo pełną regulację napięcia ma 1.36b i 1.37b. Ale dziwne że nic nie daje przecież bios umożliwia danie napięcia na poziomie 1,63-1,65V (1,45 + 13% - co do procentów mogę się mylić bo wypadłem z obiegu ;) ). Na każdym testowanym przeze mnie biosie dawało się te 1,65V ustawić. Od biosu 1.8 płyta obsługuje X2.

lypo - miałem podobny problem. Wgraj któryś bios z serii 1A lub 1B i nie powinno być problemów. Ważne jest jeszcze nie instalowanie najnowszych sterowników NV do obsługi IDE. Po ich wgraniu start systemy wydłuża się do prawie 2min (normalnie to ok. 30s).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo Wam...

Dawno nie pisalem bo czekalem az mi Hynixy przysla i ... no wlasnie ... probowalem juz na 1.36mod, 1.41mod , 1.37b i najnowym oficjalu i... Memki wstaja na 500 mhz ale tylko gdy proc ma standard tj 9*200.. co to ma byc ? teraz nawet komp nie chce wstac przy 9*300 i memki na 400 mhz .. a na zwyklych twinach wstawaly..co to moze byc ?:| :blink: :mur: :-| :? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi