Skocz do zawartości
Mexes

Wałek Przez Telefon

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno dostalem w pracy maila takiej oto treści (autor - pracownik powaznej firmy):

"Poniższa informacja cytowana jest na podstawie solidnego źródła:

To jest informacja, którą przekazala mi znajoma pracująca w TP S.A., tak

więc nie sądzę aby była przekłamana:

"Jeśli zadzwoni ktoś, że wygraleś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość a ty to zrobisz, to jesteś "skończony". Łączność z tą linią osztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana zostaje przez Kajmany do sexlinii w Anglii. Nawet jeśli natychmiast odłożysz słuchawką na widełki, to dużo niestety nie da, bo połączenie zostanie rozłączone dopiero po 5 minutach. A jeśli będziesz na tyle naiwny i podasz im swoje dane, to możesz spodziewać się dalszych kosztów, po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygraleś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej. Jeszcze jedno. Może zadzwonić ktoś podający się za technika TP S.A. i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciśnięcie klawisza 9. Efekt będzie taki sam jak opisany powyżej. Problem dotyczy też telefonów komórkowych. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9, 0, # lub 0, 9, # w danych

kombinacjach. Przeważnie numer dzwoniący to : 0709 020 3840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrany. Nie należy oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 pln/min - sex linie w Australii.

Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to oszustwa tego typu przeniosły się do Polski. Tak więc lepiej nie podejmować rozmów podobnych do opisanych, należy pamiętać, że z czasem pomysłowi oszuści będą starali się w inny sposób sprowokować cię do wciśnięcia odpowiedniej kombinacji klawiszy aby dokonać przekierowania."

Nie wiem czy to prawda, dlatego interesuje mnie, czy slyszeliscie cos na ten temat, moze ktos spotkal sie z innymi sposobami naciagania naiwnych przez tel.?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoax. Zapomnieli tylko dopisać "... wyślij tą wiadomość do 20 osób, a otrzymasz wycieczkę". Najwięcej takich "rewelacji" na gg krąży.

1237398[/snapback]

dlatego nikomu tego nie wysylam tylko chcialem poznac Wasze zdanie i spostrzezenia....

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to nie jest bujda , i prosze tego tematu nie zamykac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mieszkam pod 30 km od tarnowa i korzystam z lokalnej telefoni stacjonarnej (telenet) po ptrzymaniu rachunku za grudzień było dołączone takie wlasnie ostrzezenie !!!!!

poznij zrobie zdjecie rachunkowi i zamieszcze !!!!!

edit. troche sie pomyliłem , ostzerzenie nie bylo na rachunku tylko na jakiejs ulotce rozdawanej w pracy u rodziców, co nie zmienia faktu ze jest to bardzo prawdopodobne gdyz chyba by takich bzdur w pracy nie rozdawali :unsure:

Edytowane przez SPY_NET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1237976[/snapback]

To mnie przekonuje, ze to kolejny lancuszek (chociaz z zadnym sie jeszcze nigdy osobiscie nie spotkalem). Nie zmienia to jednak faktu, ze nalezy uwazac na roznego rodzaju przekrety teleinformatyczne, ale i z duza rezerwa podchodzic do takich wiadomosci (od dzis bede:-)

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie przekonuje, ze to kolejny lancuszek (chociaz z zadnym sie jeszcze nigdy osobiscie nie spotkalem). Nie zmienia to jednak faktu, ze nalezy uwazac na roznego rodzaju przekrety teleinformatyczne, ale i z duza rezerwa podchodzic do takich wiadomosci (od dzis bede:-)

pzdr.

1238328[/snapback]

Przyznaje racje :) :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takie przekierowania nie wierze.

Ale wlasnie niedawno zapukal koles niby z tepsy, ktory chcial zaproponowac jakas promocje.

Moja rodzinka (szkoda ze bylem na uczelni- lubie takie pogaduchy ;) ) niezle sobie na nim pouzywala. Wczesniej dostali ode mnie ostrzezenie zeby nikogo takiego do domu nie wpuszczac (po jednym z topikow tutaj).

Dodam ze gosc z tepsy nie byl (sprawdzila potem matula ;) ).

Do lancuszkow mam od dawna jednakowe podejscie i odsylam cos takiego(wulgaryzmy zmienione na lagodniejsze ;) ):

To jest idiotyczny lancuszek [prrrrryt] NA LAŃCUSZKI. Jesli [prrrryt] na

lańcuszki szczescia wyslij ten lancuszek wszystkim (lacznie ze mna).

Jesli wyslesz to:

5 osobom - nic sie nie stanie

10 osobom - nic sie nie stanie

15 osobom - tez pewnie nic sie nie stanie

20 osobom - zgadnij co sie stanie.

666 osobom - tez sie [murwa] nic nie stanie

Otoz to: Nic sie [murwa] nie stanie

Ania nie wyslala lańcuszka i nic się jej nie stalo

Grzes wyslal lańcuszek i nic mu sie nie stalo

Robert nie wyslal lańcuszka i za[jechal :D ]..... go tramwaj, ale nie wiadomo

jaki byl zwiazek z lańcuszkiem

Powiedzmy razem: [prrrryt] NA ŁAŃCUSZKI

Ale na domokrazcow radze- uwazajcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz pierwszy widziałem takie teksty ze dwa może trzy miesiące temu w gazecie. Chyba bya to gazeta Fakt ale nie gwarantuje. Potem gdzieś w telewizji ktoś chciał wcisnąć tą ciemnotę z przekierowaniami. Z tego co ja wiem to nie można przekierować połączenia przychodzącego do nas jako wychodzące od nas. Nie może być również mowy jak niektórzy mówią że dzwonili na numer lokalny a tam przekierowali ich na inny i zapłacili majątek! To są bzdury dla naiwnych. Jeżeli wpuszczamy obcego który kombinuje nam przy telefonie to tylko nasza wina że pozwoliliśmy mu dzwonić gdzie mu się żywnie podobało, a jak nie zauważamy podobieństw pomiędzy numerami 070 9020 3840 a 0709 020 3840 to nie zganiajmy na przekierowania na 9-wiątkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi