Mexes Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Niedawno dostalem w pracy maila takiej oto treści (autor - pracownik powaznej firmy): "Poniższa informacja cytowana jest na podstawie solidnego źródła: To jest informacja, którą przekazala mi znajoma pracująca w TP S.A., tak więc nie sądzę aby była przekłamana: "Jeśli zadzwoni ktoś, że wygraleś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość a ty to zrobisz, to jesteś "skończony". Łączność z tą linią osztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana zostaje przez Kajmany do sexlinii w Anglii. Nawet jeśli natychmiast odłożysz słuchawką na widełki, to dużo niestety nie da, bo połączenie zostanie rozłączone dopiero po 5 minutach. A jeśli będziesz na tyle naiwny i podasz im swoje dane, to możesz spodziewać się dalszych kosztów, po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygraleś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej. Jeszcze jedno. Może zadzwonić ktoś podający się za technika TP S.A. i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciśnięcie klawisza 9. Efekt będzie taki sam jak opisany powyżej. Problem dotyczy też telefonów komórkowych. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9, 0, # lub 0, 9, # w danych kombinacjach. Przeważnie numer dzwoniący to : 0709 020 3840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrany. Nie należy oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 pln/min - sex linie w Australii. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to oszustwa tego typu przeniosły się do Polski. Tak więc lepiej nie podejmować rozmów podobnych do opisanych, należy pamiętać, że z czasem pomysłowi oszuści będą starali się w inny sposób sprowokować cię do wciśnięcia odpowiedniej kombinacji klawiszy aby dokonać przekierowania." Nie wiem czy to prawda, dlatego interesuje mnie, czy slyszeliscie cos na ten temat, moze ktos spotkal sie z innymi sposobami naciagania naiwnych przez tel.? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Coś już słyszałem na ten temat. Podobno też po domach chodzą pod pretekstem sprawdzenia czy wszystko dobrze działa, aktywacja nowych usług itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Hoax. Zapomnieli tylko dopisać "... wyślij tą wiadomość do 20 osób, a otrzymasz wycieczkę". Najwięcej takich "rewelacji" na gg krąży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliqe Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Hyhy ktoś pisal ostatnio na jakims forum ze pewien pan wlazl mu do domu i bajerowal przy telefonie - moze u niego tez pokrecil a australia sity ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 tez cos takiego slyszalem ale nie ze po zakonczeniu rozmowy trwa ona jescze 5 minut a 24 godziny :blink: no 320 PLN/minuta i tak cala dobe :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Raz do mnie zadzwonili i poprosili prosze wcisnac jakis numer czy cos w tym stylu. Brat odebral i powiedzial im grzecznie spier........ :D Juz wiecej nie zadzwonili!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Bujda :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 ja bym radził uważać na czarną wołge :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Close... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexes Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Hoax. Zapomnieli tylko dopisać "... wyślij tą wiadomość do 20 osób, a otrzymasz wycieczkę". Najwięcej takich "rewelacji" na gg krąży. 1237398[/snapback] dlatego nikomu tego nie wysylam tylko chcialem poznac Wasze zdanie i spostrzezenia.... pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maker Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Na 100% Hoax. W radio jakimś słyszałem wywiad ze specjalistą z TPSA ;p I według jego informacji przekierowanie takie jest niemożliwe ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Taaaa.... Iran sie podda w 2008 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPY_NET Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 (edytowane) niestety to nie jest bujda , i prosze tego tematu nie zamykac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mieszkam pod 30 km od tarnowa i korzystam z lokalnej telefoni stacjonarnej (telenet) po ptrzymaniu rachunku za grudzień było dołączone takie wlasnie ostrzezenie !!!!! poznij zrobie zdjecie rachunkowi i zamieszcze !!!!! edit. troche sie pomyliłem , ostzerzenie nie bylo na rachunku tylko na jakiejs ulotce rozdawanej w pracy u rodziców, co nie zmienia faktu ze jest to bardzo prawdopodobne gdyz chyba by takich bzdur w pracy nie rozdawali :unsure: Edytowane 26 Stycznia 2005 przez SPY_NET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 dlatego nikomu tego nie wysylam tylko chcialem poznac Wasze zdanie i spostrzezenia.... pzdr. 1237563[/snapback] heh jak dla kazdego idiotycznego lancuszka powstanie topic to sie board zapcha ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 IMO kolejny łańcuszek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamilwrc Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Czytałem że to fake :P Ktoś z tepesa wypowiadał się że niemożliwe jest takie przekierowanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 http://ceti.pl/gralinski/chains/press9.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 Czytałem że to fake :P Ktoś z tepesa wypowiadał się że niemożliwe jest takie przekierowanie :P 1237969[/snapback] Taaa bo oni się akurat znają :lol: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 lol :> ludzie to moja wyobraznie! w zyciu bym nie wymyslil czegos tak idiotycznego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mexes Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 1237976[/snapback] To mnie przekonuje, ze to kolejny lancuszek (chociaz z zadnym sie jeszcze nigdy osobiscie nie spotkalem). Nie zmienia to jednak faktu, ze nalezy uwazac na roznego rodzaju przekrety teleinformatyczne, ale i z duza rezerwa podchodzic do takich wiadomosci (od dzis bede:-) pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 26 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2005 To mnie przekonuje, ze to kolejny lancuszek (chociaz z zadnym sie jeszcze nigdy osobiscie nie spotkalem). Nie zmienia to jednak faktu, ze nalezy uwazac na roznego rodzaju przekrety teleinformatyczne, ale i z duza rezerwa podchodzic do takich wiadomosci (od dzis bede:-) pzdr. 1238328[/snapback] Przyznaje racje :) :) :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 w takie przekierowania nie wierze. Ale wlasnie niedawno zapukal koles niby z tepsy, ktory chcial zaproponowac jakas promocje. Moja rodzinka (szkoda ze bylem na uczelni- lubie takie pogaduchy ;) ) niezle sobie na nim pouzywala. Wczesniej dostali ode mnie ostrzezenie zeby nikogo takiego do domu nie wpuszczac (po jednym z topikow tutaj). Dodam ze gosc z tepsy nie byl (sprawdzila potem matula ;) ). Do lancuszkow mam od dawna jednakowe podejscie i odsylam cos takiego(wulgaryzmy zmienione na lagodniejsze ;) ): To jest idiotyczny lancuszek [prrrrryt] NA LAŃCUSZKI. Jesli [prrrryt] na lańcuszki szczescia wyslij ten lancuszek wszystkim (lacznie ze mna). Jesli wyslesz to: 5 osobom - nic sie nie stanie 10 osobom - nic sie nie stanie 15 osobom - tez pewnie nic sie nie stanie 20 osobom - zgadnij co sie stanie. 666 osobom - tez sie [murwa] nic nie stanie Otoz to: Nic sie [murwa] nie stanie Ania nie wyslala lańcuszka i nic się jej nie stalo Grzes wyslal lańcuszek i nic mu sie nie stalo Robert nie wyslal lańcuszka i za[jechal :D ]..... go tramwaj, ale nie wiadomo jaki byl zwiazek z lańcuszkiem Powiedzmy razem: [prrrryt] NA ŁAŃCUSZKI Ale na domokrazcow radze- uwazajcie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 27 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2005 (edytowane) Oraz na sekte "swiadkow jechowy" agitujacych i rozdajacych literature dotyczaca ich wiary, zaczepiali mnie w domu, w autobusie i w sklepie. grrr Edytowane 27 Stycznia 2005 przez gaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLBOY Opublikowano 28 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2005 Po raz pierwszy widziałem takie teksty ze dwa może trzy miesiące temu w gazecie. Chyba bya to gazeta Fakt ale nie gwarantuje. Potem gdzieś w telewizji ktoś chciał wcisnąć tą ciemnotę z przekierowaniami. Z tego co ja wiem to nie można przekierować połączenia przychodzącego do nas jako wychodzące od nas. Nie może być również mowy jak niektórzy mówią że dzwonili na numer lokalny a tam przekierowali ich na inny i zapłacili majątek! To są bzdury dla naiwnych. Jeżeli wpuszczamy obcego który kombinuje nam przy telefonie to tylko nasza wina że pozwoliliśmy mu dzwonić gdzie mu się żywnie podobało, a jak nie zauważamy podobieństw pomiędzy numerami 070 9020 3840 a 0709 020 3840 to nie zganiajmy na przekierowania na 9-wiątkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...