Skocz do zawartości
kukifas

Wentylator W Tyle Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

o mój iloraz inteligencji to ty się już nie martw :) tak się pytam, bo po zamontowaniu go (tak żeby wdmuchiwał) żadna temp. nie uległa zmianie :) jest to wentylator artctic pro fan tc z wylutowanym czujnikiem temperatury, żeby non stop śmigał na 3000 obrotów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki za ten iloraz ale dziewczyna ze mna zerwala i jestem wkurzony :sad: a naprawde jesli mial by byc z tylu to ma wdmuchiwac do srodka i obwiewać zimnym powietrzem radiator , jesli mial by wyciagac powietrze to najlepiej jakiś nad prockiem, czyli kolo zasilki :) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zamatujesz wiatrak wdmuchuiacy na tylnim panelu to ten wiatrak bedzie zasysal cieple powietrze wylatujace z zasilacza daje to bardzo nieporzadany efekt.mozna to jednak obejsc stosujac tzw kolanko(tunel) kture po zamontowaniu z tylu budy na wiatrak sprawia ze on zasysa powietrze z bardziej dolnych partii-niestety wyglada troszke malo profesjonalnie-dlatego w tym miejscu montowalbym tylko i wyłacznie wiatrak wydmuchuiacy.wiatraki wdmuchuiace najlepiej jest matowac na bochnych scianach lub przednim panelu.pozdrawiam.

ps.wdmuchuiacy pisze sie przez j ale wtedy niestety wychodzi cos takiego :

wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy - ach ci moderzy :D

Edytowane przez Elpawlakos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kukifas widze ze zainteresowales sie przewiewem kolo radoslawa :wink:

gdzies daawno daawno temu wyczytalem ze najpiekniej jest zachowac lekkie podcisnienie w budzie. chodzi o to ze na standardzie masz sam wyciagajacy przez zasilke, a jak dokladasz to na przod u dolu wciagajacy(uwaga na kable :lol:) i pod psu wyciagajacy. przewiew jest i podcisnienie nadal robi swoje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zamatujesz wiatrak wdmuchuiacy na tylnim panelu to ten wiatrak bedzie zasysal cieple powietrze wylatujace z zasilacza

Może nie wiesz o tym, ale ciepłe powietrze unosi się do góry...

Kolanko nie zmieni tu zbyt wiele.

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja i  tak sądze, że taki wentylator nic nie da :) temp. procka zapewne nie spanie w ogóle, no może będzie jedynie lekki przewiew nad kartą. do tego dojdzie hałas arctica pro fan tc (3000obrotów)

1245571[/snapback]

Odlutuj czujnik temperatury, zrób przedłużenie z innych kabelków i umieść sam czujnik w radiatorze pomiędzy żeberkami. Wtedy będzie kręcił na maxie i będize głośno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to byc moze, ze Twoj artctic pro fan tc kreci 3000RPM? Przeciez jego max. to 2500RPM przy ok. 23dBA wiec o halasie raczej nie moze byc mowy.

1250100[/snapback]

Arctic kręci się Ponad 3 tysiące i WYJE a nie tylko go słychać. do 2 tysięcy jest przyjemny w słuchaniu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamieszcze tu swoje pytanie by nie zakładać nowego topicu.

Chce założyć wentyl wyciągająvy cieple powietrze na górze obudowy, między zasilaczem i cd-rom'em.

I zastanawiam się czy nie będzie za dużo powietrza zasysał, mam Tagana więc wentyle w nim bardzo wolno się kręcą (ok 1000RPM) i nie chce by zasiłka mi sie ugotowała...

Co Wy na to?

PROSZE O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!]

:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie wiesz o tym, ale ciepłe powietrze unosi się do góry...

Kolanko nie zmieni tu zbyt wiele.

:wink:

1245541[/snapback]

gdyby bylo odwrotnie to juz wogole bylaby masakra.

nie mniej jednak mimo ze cieple powietrzy wylatujece z zasilki ucieka do gory to niestety jego czesc dostaje sie z powrotem do budy przez wiatrak zamatowany nizej...daje to tylko i wylaccznie niekorzystny rezultat.

kolanko jest po to zeby wlasnie wyeliminowac ta "czesc" cieplego powietrza.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: mam 2 wentyle nawiewowe z przodu 2 wywiewiowe z tylu + Tagan + wentyl z boku na oknie budy i temperatury takie, że płakać się chce...

Teoretycznie jest to najbardziej poprawne rozwiązanie robię przymiarkę pod wentyl w dachu budy tam chyba powinien być wywiewowy bo ma wyciagać ciepło....

Piszę nawiewowe i wywiewowe bo "<span style="color:red;">[ciach!]</span>" nie przeczytasz.... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl z boku obudowy – wdmu[ciach!]e

Wentyl z przodu obudowy – wdmuciach!e

Wentyl z tyłu obudowy – wydmuciach!e

Wentyl w zasilaczu – wydmuciach!e

Wentyl u góry w obudowie (wspomaga zasilacz) – wydmuciach!e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, herezje takie tu uskuteczniacie ze płakac sie chce

1. NAJWYDAJNIEJ = WYCIĄGAJCY na górze + z tyłu :!: Im wiecej powietrza wyrzucacie z budy tym lepiej!

2. Najlepszy przewiew = wyrzucanie powietrza gora i wrzucanie dołem (tak jakby zamontowac wentyl w podłodze budy :P

Sprawdzone organoleptycznie i testami (sory ale link zgubilem :P - robionymi na Chieftecu dragon midi tower)

3. Wrzucanie kolejnych 10 wentyli na przód, bok i niewiadomo jeszcze co tylko zakloca przewiew :!:

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja po przeróbkach w swoim szefie mam 3 Arctici z przodu wdmuciach!ące, z boku 2x Qoltec wdmuciach!ący, tył 2x Arctic, nad zasiłką Quoltec wydmuciach!ący. Temp w stresie w budzie to tylko 20 stopni. Wszystko chodzi na seryjnych ustawieniach, czyli najgłośniejszy ma 18 dB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co powiesz na to ze mam 120x120 nawiewowy z przodu, 3x 80x80 z boku nawiewajace na grafe, 2 w zasilaczu, 80x80 nad zasilaczem, 2x 80x80 wywiewajace w dachu i 80x80 na prawej pokrywie wywiewajacy. Wszystkie 80-ki to AC i jest naprawde zimno w budzie i cicho (wszystkie chodza na min obrotow). Radiatorki na grafie zimne, radiator na nForc'ie zimny (zmienilem na pasywne bo zaglosny byl). Moze przeplyw nie jest idealny ale jest cicho i zimno - a chyba o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaskocze was lekko, własnie bawiłem sie wiatrakami i ustawieniami ich.

5 wiatraków AC TC PRO z automatyczną regulacją 80x80mm.

Wiec tak, najpierw ustawiłem je tak jak powinno to być, z przodu dwa nawiewające do środka, na boku wiejący na wysokości grafiki na nią, oraz dwa z tyłu wyciągające ze środka.

Efektem tego była temperatura 29 na CPU i 29 Case

Kolejny test to odłączenie bocznego wiatraka na ściance :

Temperatura 30 na CPU oraz 29 Case

I ostatni test to podłączenie wiatraka na ściance ale wyciąga a nie pcha do środka powietrze :

Temperatura CPU 30 i Case 28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak w ramach ciekawostki, tez sie podziele swoimi doswiadczeniami :)

Mam tylko wiatrak z tylu obudowy, plus w zasilaczu 12cm wyciagajacy z budy.

Odczyty przy uzyciu Asus Probe.

Bez tego wiatraka z tylu:

Standard: CPU 51/MB 34 stopnie

Prime95 po 10 minutach: CPU 56/MB 41

Ciekawa rzecz: wiatrak na procku kreci sie na 5500 obrotow (i chyba nie musze dodawac, jak "mile" jest to dla uszu).

Z wiatrakiem z tylu:

Standard 52/33

Prime95 po 10 minutach: 56/33

Wnioski?

I. O ile temperatura procesora mocno sie nie rozni (w ogole, przy czym odczyt jest sredni, bo raz bylo 55, raz 57..) o tyle temperatura MB (czyli w tym przypadku prawdopodobnie chodzi o mostek polnocny, chociaz sam nie wiem*) rozni sie juz znaczaco.

II. Przy wlaczonym wiatraku na "plecach", wiatrak na procku kreci sie na 4000rpm, co moze tez nie jest przyjemne dla ucha, ale przynajmniej nie mialem uczucia ze mi zaraz komputer odjedzie...

Dziwi mnie tez fakt, ze bez wentylatora temperatura przed Prime byla troszke nizsza niz z wentylatorem (normalnie bylo jakies 49 stopni, nie wiem czego nagle tak podskoczylo, pewnie nie wychlodzi sie do konca miedzy testami).

Arctic Freezer 4 bedzie w przyszlym tygodniu, ciekaw jestem, jak na tym chlodzeniu ten test bedzie wygladal :)

Dodatkowo zamierzam dorzucic jakis wentyl na gorze (akasa 12cm) i prawdopodobnie nadmuch boczny na radiator na NB i RAM (tez pewnie akasa 12cm). A jak jeszcze dobrze pojdzie, to i w zasilce wymienie na akase :D

*To jest chyba jednak temperatura powietrza w obudowie :)

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie poradźcie...

Tył mojej obudowy jest... złamany, tzn nie przebiega w jednej płaszczyźnie. Z lotu ptaka to wygląda jakoś tak:

|          ||          |--------|  |          --

W tej większej wnęce obok gniazd płyty głównej jest miejsca raptem na wiatrak 60mm. Czy jest sens go tam wkładać, czy kombinować żeby chociaż jakaś 80 wlazła?? :?

Edytowane przez kazik2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi