marcellus Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Cytat heh - nie kazdego stac na SCSI, a jakby puscic powiedzmy 2x WDC 80 na Raid 0, to wydajnosc byla by calkiem calkiem :DSzkoda tylko, ze pod wzgledem obiazenia CPU dyski EIDE (czyli de facto architektura jak to napisal abaddon ) pozostawie je daleko w tyle wzgledem SCSI. A robienie strippingu... coz... jesli ktos akurat ma dwa takie same dyski ;) BTW: Czy ktos z grupowiczow moze mi powiedziec na ile odczuwalne (przy normalnej pracy) jest wlacze RAID 0 ? np. 2 dyski WDC 80 GB SE ? I jak wyglada obciazenie procesora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Cytat Cytat heh - nie kazdego stac na SCSI, a jakby puscic powiedzmy 2x WDC 80 na Raid 0, to wydajnosc byla by calkiem calkiem :DSzkoda tylko, ze pod wzgledem obiazenia CPU dyski EIDE (czyli de facto architektura jak to napisal abaddon ) pozostawie je daleko w tyle wzgledem SCSI. A robienie strippingu... coz... jesli ktos akurat ma dwa takie same dyski ;) BTW: Czy ktos z grupowiczow moze mi powiedziec na ile odczuwalne (przy normalnej pracy) jest wlacze RAID 0 ? np. 2 dyski WDC 80 GB SE ? I jak wyglada obciazenie procesora? wlasnie: prosze o wypowiedz, jesli ktos odpalil te cavairy na stripingu :D Pytam, bo sam zamierzam kiedys zainwestowac w 'blizniaka' dla mojego aktualnego WDC i puscic je na Raidzie. Szczegolnie interesuje mnie, jakie transfery mozna uzyskac (zapis/odczut/dostep), ew. jak to sie procentowo przeklada (nie mialem do tej pory raida, wiec niezabardzo sie orientuje w tej kwestii) :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Heh... Chyba nie bierzecie pod uwage, ze Barracuda IV ma juz ponad rok, a dyski o ktorych teraz mowicie sa z "lekka" mlodsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombajn Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Mam WD CAVIAR 120GB 8mb cache i nie zamienię go na żaden inny, jest naprawdę dobry, szczerze polecam. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 Moze i by bylo szybko, ale nie znow az tak bardzo. Raz ze zblizamy sie do granic przepustowosci standardu ATA, to juz dwa dyski, ktore potrafia osiagnac razem prawie 100MB/s. Dwa ze IDE to do RAID raczej kiepskie rozwiazanie, tutaj SCSI wypada o niebo lepiej. No ale zawsze mozna sie tak ratowac. SCSI to rozwiazanie drogie i to bardzo. Oczywiscie, ze SCSI bedzie wydajniejsze i tak dalej. Ale czy kogos tutaj stac na kontroler macierzowy z cache poteznym i na przyklad 7 dyskow SCSI FC? Pecety wyznaczaja akurat taki standard jak IDE no i milo, ze sa dyski, ktore ten standard dobrze wykorzystuja. Sikamy wiec w majtki, jak zobaczymy IDE z 8MB cache, bo nas nie stac na SCSI. Kazdemu wedlug potrzeb ;-) Wazne, zeby sie cieszyc tym co sie ma z drugiej strony :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 16 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2002 ja mam WD i nie jest to ten 8mb ale tez jest szybki i jak dla mnie bezglosny bo slysze tylko moje chlodzenie ktore i tak jest miare ciche :) ttc-d5TB(3) wersja cicha :) wiec z czystym sumieniem moge polecic ten dysk jestem w 100% zadowolony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...