Skocz do zawartości
Gość

BIV vs WD Caviar

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

heh - nie kazdego stac na SCSI, a jakby puscic powiedzmy 2x WDC 80 na Raid 0, to wydajnosc byla by calkiem calkiem :D

Szkoda tylko, ze pod wzgledem obiazenia CPU dyski EIDE (czyli de facto architektura jak to napisal abaddon ) pozostawie je daleko w tyle wzgledem SCSI.

A robienie strippingu... coz... jesli ktos akurat ma dwa takie same dyski ;)

BTW: Czy ktos z grupowiczow moze mi powiedziec na ile odczuwalne (przy normalnej pracy) jest wlacze RAID 0 ? np. 2 dyski WDC 80 GB SE ?

I jak wyglada obciazenie procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

heh - nie kazdego stac na SCSI, a jakby puscic powiedzmy 2x WDC 80 na Raid 0, to wydajnosc byla by calkiem calkiem :D

Szkoda tylko, ze pod wzgledem obiazenia CPU dyski EIDE (czyli de facto architektura jak to napisal abaddon ) pozostawie je daleko w tyle wzgledem SCSI.

A robienie strippingu... coz... jesli ktos akurat ma dwa takie same dyski ;)

BTW: Czy ktos z grupowiczow moze mi powiedziec na ile odczuwalne (przy normalnej pracy) jest wlacze RAID 0 ? np. 2 dyski WDC 80 GB SE ?

I jak wyglada obciazenie procesora?

wlasnie: prosze o wypowiedz, jesli ktos odpalil te cavairy na stripingu :D Pytam, bo sam zamierzam kiedys zainwestowac w 'blizniaka' dla mojego aktualnego WDC i puscic je na Raidzie.

Szczegolnie interesuje mnie, jakie transfery mozna uzyskac (zapis/odczut/dostep), ew. jak to sie procentowo przeklada (nie mialem do tej pory raida, wiec niezabardzo sie orientuje w tej kwestii) :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i by bylo szybko, ale nie znow az tak bardzo. Raz ze zblizamy sie do granic przepustowosci standardu ATA, to juz dwa dyski, ktore potrafia osiagnac razem prawie 100MB/s. Dwa ze IDE to do RAID raczej kiepskie rozwiazanie, tutaj SCSI wypada o niebo lepiej. No ale zawsze mozna sie tak ratowac. SCSI to rozwiazanie drogie i to bardzo. Oczywiscie, ze SCSI bedzie wydajniejsze i tak dalej. Ale czy kogos tutaj stac na kontroler macierzowy z cache poteznym i na przyklad 7 dyskow SCSI FC? Pecety wyznaczaja akurat taki standard jak IDE no i milo, ze sa dyski, ktore ten standard dobrze wykorzystuja. Sikamy wiec w majtki, jak zobaczymy IDE z 8MB cache, bo nas nie stac na SCSI. Kazdemu wedlug potrzeb ;-) Wazne, zeby sie cieszyc tym co sie ma z drugiej strony :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...