xor Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 (edytowane) Coz, wzielo mnie wczoraj do zlozenia sobie z walajacych sie czesci starego kompa : Pentium 60 + radiator glacialtech z socket A z odpowiednio powyginana zapinka :P 8MB RAM ATI 4MB + VOODOO 1 Gravis Ultrasound 512KB dysk 8GB (4xpartycja 2GB aby byly na FAT16) Zasilacz 200W Optimus :P Systemik to oczywiscie bedzie DOS 6.21 badz FreeDos Bedzie to maszynka do puszczania starych demek oraz gierek z lat ~95 I teraz problemy : nie mam instrukcji do plyty, a na niej niebardzo sa oznaczenia... A oczywiscie sa na niej stadka jumperow + miejsca do podlaczenia kabelkow przykladowo z obudowy (a mam tez taka stara). Wyswietlacz, speaker, ledy, etc... No przydaloby sie, aby choc niektore dzialaly :) Jedyne istotne oznaczenie na plycie to PBA 623667-006. Sa jakies jeszcze, ale to juz raczej numery seryjne. W necie niestety nic nie znalazlem :( Moze ktos ma gdzies stara instrukcje do takiej plyty ? Po podlaczneiu oczywiscie dziala, ale... Niestety wysiada przy bootowaniu - jak ruszam z systemowej to siada tuz po wyskoczeniu 'starting MS-DOS' - przestaje czytac ze stacji i nic nie robi. CTR-ALT-DEL dziala, wiec sie nie wiesza. Sprawdzalem kilka starych dyskietek systemowych (mam jeszcze cala 'dysko-teke' z lat mlodzienczych :) ) i ciagle to samo. Natomiast dyskietka startowa Linuxa rusza bezproblemowo... Byc moze plyta jest walnieta, a byc moze cos po prostu zle podlaczylem/nie podlaczylem :) czekam na koncepcje Edytowane 7 Lutego 2005 przez xor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 Hej, co jest, nikt tu nie ma Pentium 60 ? :wink: Wczoraj udalo mni sie go postawic na FreeDosie - ale tylko z dyskietki. Po przeniesieniu na twardziela nie rusz (wiesza sie podczas bootowania). Bede musial sprawdzic czy to nie dysk mi krzaczy. I niezly jest ten system - calkiem za free, a jak na razie wszystko rusza. Gravis dziala, nawet ma obsluge FAT32... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 jak sie wiesza to masz kilka mozliwosci padniety wydk , padnieta tasma , padniety kontroler , za duzy dysk ( chociaz nie wiem czy to mozliwe ) mozliwe wyjscia wymienic dysk , wymienic tasme , kupic kontroler na pci , pozyczyc cos mniejszego i\lub zrobic update biosu jedyne co znalazlem to to : http://www.intel.com/support/motherboards/...b/cs-011081.htm ale nie wiem czy to ta plyta ( jedyne co wywnioskowalem z google ze jest to na 70% plyta intela ) ... powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 9 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2005 Ja mam p60 ale wala sie gdzies w szafie albo piwnicy i troche mi sie nie chce go skladac. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 ja sprzedalem kupmlowi trzy lata temu za stowe :) teraz najmniejsze co mam 166 mmx :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 (edytowane) jak sie wiesza to masz kilka mozliwosci padniety wydk , padnieta tasma , padniety kontroler , za duzy dysk ( chociaz nie wiem czy to mozliwe ) mozliwe wyjscia wymienic dysk , wymienic tasme , kupic kontroler na pci , pozyczyc cos mniejszego i\lub zrobic update biosu jedyne co znalazlem to to : 1267203[/snapback] Problem w tym, ze wiesza sie nie tylko przy startowaniu z dysku... Oczywiscie tasmy i te sprawy sprawdzalem na wstepie :) Ale nie wpadlem na myk z kontrolerem na PCI, dzieki. I niestety, to nie ta plyta - ja mam tylko do prockow 60/66. Na stronie Intela juz szukalem, i nie znalazlem... Cholercia - prosilbym Cie Nutie o poszukanie jednak tej plyty - a dokladnie instrukcji do niej - chodzi o zworki i te sprawy. Bo najprawdopodobniej mamy te same plyty. UPDATE: chyba znalazlem ja :) INTEL PREMIEREpciED http://www.intel.com/support/motherboards/.../premierepciED/ Edytowane 10 Lutego 2005 przez xor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...