Jodlasty Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 (edytowane) Właśnie zainstalowałem sobie drugi zasilacz w komputerze. W jednym i drugim ustawię wiatrak na 5V więc nie będą słyszalne. Myślę, że mogę sobie na to pozwolić w końcu ogólne zużycie prądu przez mój komputer będzie rozłożone po połowie i zasilacze będą się o wiele mniej nagrzewały. No właśnie, jak to wszystko podłączyć żeby w miarę tak wyszło 50/50. Może do jednego płyta , a do drugiego dysk, napędy CD, kartę graf i wiatraki? Edytowane 13 Lutego 2005 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Nie zupełnie z tym zużyciem prądu. Dwa zasilacze to więcej strat które każde urządzenie wytwarza. Podział OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Właśnie zainstalowałem sobie drugi zasilacz w komputerze. W jednym i drugim ustawię wiatrak na 5V więc nie będą słyszalne. Myślę, że mogę sobie na to pozwolić w końcu ogólne zużycie prądu przez mój komputer będzie rozłożone po połowie i zasilacze będą się o wiele mniej nagrzewały. No właśnie, jak to wszystko podłączyć żeby w miarę tak wyszło 50/50. Może do jednego płyta [ciach!]a, a do drugiego dysk, napędy CD, kartę graf i wiatraki? 1275297[/snapback] Jeśli już chcesz 2 zasiłki razem eksploatować to podział zrobiłeś dobry :razz: , do jednej zasiłki mobo , do drugiej reszta sprzętu. Nie jest to jednak eleganckie rozwiązanie ani w 100% technicznie uzasadnione, no i ten problem jednoczesnego włączania obu zasilaczy, chociaż to jest proste i na forum już o tym było. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 (edytowane) Jeśli już chcesz 2 zasiłki razem eksploatować to podział zrobiłeś dobry :razz: , do jednej zasiłki mobo , do drugiej reszta sprzętu. Nie jest to jednak eleganckie rozwiązanie ani w 100% technicznie uzasadnione, no i ten problem jednoczesnego włączania obu zasilaczy, chociaż to jest proste i na forum już o tym było. Pozdro. 1275338[/snapback] Jednoczesne włączanie to żaden problem. Spinasz dwa zielone kable i dwa czarne i po kłopocie. Ja użyłem spinek, które się stosuje w instalacjach samochodych. Super się sprawdziły. Teraz tak się zastanawiam, czy jak puszczę te wiatraki na 5V to nie zepsuję sobie zasilaczy. Powinny teraz mniej wydzielać ciepła, a co za tym idzie będzie im mozna zmniejszyć chłodzenie. Edytowane 13 Lutego 2005 przez Jodlasty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 no wiec tego podpietego pod mobo napewno nie zwalniaj , bo on wydaje nie 50% mocy a ok 70 % reszta to bajerki ( podpiete pod 2 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Jak miałem jeszcze kiedyś starego kodegena 300W to wiatrak w nim miałem na 5V ustawiony i konfig podobny do obecnego tylko grafa zdecydowanie gorsza i spokojnie sobie radził, nie wiem jak się chief 360 grzeje sam musisz do tego dojść organoleptycznie, ale obciążenie pierwszej zasiłki za dużo i tak nie spadnie (tej od mobo) jak dla mnie to szkoda zachodu ale poeksperymentować można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Jeszcze mnie ciekawi jedna rzecz. Ile taki radek 9800pro pobiera watów z AGP a ile z dodatkowego zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 hmm z tego co pamietam to max jaki agp moze dac to 28 wat ( albo 33 ) wiec reszte pobiera z wtyczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Będzie mały problem z napięciami - gdyż zasilacz podpięty tylko pod mobo wtyką 20 pin będzie miał niedociążoną linię 12V ze względu na marginalny pobór prądu przez komponenty płyty z tej właśnie lini ( procesor Twojej mobo zasilany jest z lini +5V). Będziesz miał więc zaniżone +5V i zawyżone +12V. :angry: Z kolei drugi zasilacz dla HDD, FDD, DVD, CDROM itp. w ogóle nie poda prądu z lini 3,3V gdyż nie będzie ona nigdzie podpięta. To też nie jest OK. :angry: pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 ee tam .... szkoda zachodu jak dla mnie... he he ale kazdy ma swoje udziwnienia .. mi tam jedna zasilka wystarcza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Te napiecia to rzeczywiście podskoczyły o około 0,45V Jak miałem 12,5V to teraz mam 12,89 - 12,95V Chyba sobie podaruje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...