KGB Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) no wlasnie czytam swoje zdanie i tak doszedlem do wniosku ze mozna je dwuznacznie zrozumiec (przyklad - seraf) wyjasniam wiec chodzi mi o to ze A64 ma jednostki 64-bit z ktorych kazda jest szybsza okolo 2 razy od dwoch jednostek 32-bit w P4 z tego co pisze seraf to P4 moze nawiazac walke tylko dlatego ze ma jednostki taktowane z podwojna wartoscia zegara CPU - o tym nie wiedzialem :D - na szczescie sa zbyt prostackie i w dluzszych kodach wymiekaja :P Edytowane 21 Lutego 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 no wlasnie czytam swoje zdanie i tak doszedlem do wniosku ze mozna je dwuznacznie zrozumiec (przyklad - seraf) wyjasniam wiec chodzi mi o to ze A64 ma jednostki 64-bit z ktorych kazda jest szybsza okolo 2 razy od dwoch jednostek 32-bit w P4 z tego co pisze serkal to P4 moze nawiazac walke tylko dlatego ze ma jednostki taktowane z podwojna wartoscia zegara CPU - o tym nie wiedzialem :D - na szczescie sa zbyt prostackie i w dluzszych kodach wymiekaja :P 1288563[/snapback] to ze Prescott ma 2 podwojnie taktowane jednostki alu mozna zobaczyc na schemacie blokowym proca na stronie intela i paru serwisow. Wyglada na to ze przy 64 bitach te 2 alu chodza jak jedna wirtualna. Nie wiem dokladnie jak to jest rozwiazane. to sa tylko przypuszczenia. Skoro jedno alu piec-kota jest 32 bitowe a w 64 bitach nie widac jakowys zmian w budowie procow mozna dojsc do wniosku ze intel zaprzagl do 64 bitow 2 jednostki 32 bitowe. Ale jestem ciekawy co bedzie z HT ktory polega na wykozystaniu lezacej odlogiem czesci proca. Jezeli przy 64 bitach jeden watek zabierze obudwie alu to oznacza duzy spadek szybkosci przy kozystaniu z 2 64 bitowych watkow. A przeciez alu chodzi w kazdej aplikacji. Jezeli HT w prescocie w 32 bitach potrafi rownolegle wykorzystac obydwa alu jedno dla kazdego watku (przypuszczenie), to przy 2 watkach 64 bitowych bedzie duzy spadek wydajnosci jak obecnie np. przy 2 watka chodzacych na fpu i sse. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 seraf > http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_116360.html 2 strona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2pacco Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 nie przeszkadzajac w tejze zajadlej dyskusji chcialbym wtracic jeszczze jedno pytanko... na benchmarku pojawil sie newsik o dzisiejszej premierce p4 600, jak myslicie czy w tym tygodniu bedzie jeszcze dostepny w sprzedazy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...