Skocz do zawartości
Grzechu

WC vs. Volcano 7+ oplaca sie?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Sprawa wygląda tak:

Mam cooler Volcano 7+ i chcialbym sie dowiedziec czy oplaca sie go zamienic na zestaw WC z www.cpc.pl (ten z 650l/h pompka).

Zestaw kosztuje 109 zł + przesylka.

Obecnie na tym coolerze mam max 52C w trybie LOW, a chcialbym sie dowiedziec od posiadaczy tego zestawu WC jaka maja temp.

Denerwoje mnie juz dzwiek wydobywajacy sie z komputera, a ten zestaw WC jest naprawde w dobrej cenie.

Wiem ze temat o tym zestawie juz byl, ale nie dowiedzialem sie niz specjalnego :(

Co sadzicie o tym zestawie i czy wogole sie oplaca?

A jesli tak to jak najlatwiej i najtaniej moglbym ten zestaw rozbudowac i udoskonalic?

No to teraz PISZCIE :D

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze temperatury beda porownywalne do volcano7+ med, moze troszke wyzsze, pozatym chyba najbardziej brakuje tam chlodnicy

A jak dolaczyc ta chlodnice, zeby za bardzo nie kombinowac?

Zbiornik na wode zamienie na jakies akwarium 15L i powinno byc lepiej.

A jesli cos do chlodzenia cieczy to mysle o nagrzewnicy od jakiegos samochodu bo takie specjalne do WC to od 150 zeta sie zaczynaja. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do zestawu to najlepiej wymienić węże (z większą średnicą) i wstawić jakąś chłodniczke.

Gdzies slyszalem ze ten gosciu co sprzedaje te zestawy sprzedaje tez bloki z wiekszym wlotem i wylotem, a z wezami to nie wiem jak tam u niego jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie nagrzewnice samochodowa mialem na mysli :P

chyba najbardzie oplaca sie kupic najlepsza i dac dobre wentyle na nia,

poprostu blok->chlodnica->naczynie/pompka bo na stronce napisali ze woda sie grzeje 4*C/h, wiec pompka sie nie bedzie grzala(moj eheim po 2h pracy sie grzeje, a sadze ze bedzie to cos slabszego niz eheim).

kupujac nagrzewnice sprawdz szerokosc swoich wezy i szerokosc wlotow(chyba ze chcesz sie bawic w lutowanie czy inne takie zabiegi :P), nie wiem w jakich samochodach montuja najlepsze nagrzewnice, pewnie w TIRACH :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do zestawu to najlepiej wymienić węże (z większą średnicą) i wstawić jakąś chłodniczke.

Gdzies slyszalem ze ten gosciu co sprzedaje te zestawy sprzedaje tez bloki z wiekszym wlotem i wylotem, a z wezami to nie wiem jak tam u niego jest.

też cos o tym słyszałem, ale napisz lepiej do niego to sie dowiesz ile kosztuje. Jakbyś koopował ten zestaw to z lepszą pompką (600) jest chyba 5 czy 10 zł droższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też cos o tym słyszałem, ale napisz lepiej do niego to sie dowiesz ile kosztuje. Jakbyś koopował ten zestaw to z lepszą pompką (600) jest chyba 5 czy 10 zł droższa.

Jak juz wyzej napisalem wlasnie chce ta 650L/h, a mejla i tak do niego wysle a chcialem sie dowiedziec cos od posiadaczy i od specow z zakresu WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie kupilem ten zestaw do testow.. Wczoraj przerobilem nagrzewnic ( zmniejszylem wloty i niedlugo bede go zakladal.. Czekam tylko na obudowe do WC calego,ale troszke to potrwa,bo wiecie jak to jest na studiach. Nie mam za duzo czasu:(( Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recenzja takiego zestawu jest tutaj http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=474&ns_pa...a0f334148d62493

ja WC zrobiłem sam :D

:twisted: blok wodny na procesor z blachy miedzianej 50x50x25 (lutowany) wyloty 15mm za około 10 z

:) :) blok wodny na grafikę 40x40x25 wyloty 15 też 10zł (wiatrak na his Radeon był strasznie głośny) :cry:

pomka akwariowa AQUA1200 1200 l na godzinę za 45 zł

:) cłodnica od klimy (miedziana) z jakiegoś samochodu na szrocie za 15 zł

na chłodnicy jest wiatrak ze szrotu (samochodowy) chodzi na 7Vi jest niesłyszalny dostałem go gratis

jeszcze węże z Ciastoramy za 10 zł 2 m

całość wyszła za 90 zł mieści się w pudełku midi tower

Cłodnica na boku obudowy, wycięty otwór, a jeszcze kratka od kominka na tę dziurę :D :D za niewiem, znalazłem w garażu

wszystko chodzi OK max temp jaką mi się udało uzyskać to 35 stopni

ale prawie tyle było latem w pokoju :D :D

mobo które mam nie pozwala na overclocking :( :( jak kupię nową to na pewno przetaktuję :D :D

Zysk to cicho cichuteńko :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o samym bloku (8mm grubosci czy to nie zamalo) :?: Bo cena jest spoko tylko czy bedzie lepszy od tego z discoTechu :?: Wyglada na to ze jest wypolerowany na lustro wiec mozna oszdzecic sobie polerowania ;) Jak blok wyglada od srodka :?:

I jeszcze pytanie o zapinke:

Na zdjeciu nie wyglada zbyt "pewnie" ;) tzn. Czy zapewnia optymalny docisk :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok o rubości 8mm :? to raczej mało

moje bloki mają kanały - dużą powierzchnię odbioru ciepła

bloki te z krakowa mają zwężkę Venturiego w celu wywołania turbulencji. Zmniejszają przepływ wody (może to z powodu krakowskiej oszczędności :D :D :D )

podejrzewam, że do overclockingu się nie nadają

:cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok zawsze mozna wymienic tylko te ceny w sklepach internetowych.....

No chbya ze ktos ma znajomosci to jakis full wypas za 40 zeta dostanie.

Zestaw WC mozna dalej udoskonalac: chlodnica, zima + otwarte okno :D, lepsza pompka, wiekszy zbiornik tp. itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recenzja takiego zestawu jest tutaj  http://mojepc.pl/news/?cid=4&nid=474&ns_pa...a0f334148d62493

ja WC zrobiłem sam :D 

:twisted: blok wodny na procesor z blachy miedzianej 50x50x25 (lutowany) wyloty 15mm za około 10 z

:)  :) blok wodny  na grafikę 40x40x25 wyloty 15 też 10zł (wiatrak na his Radeon był strasznie głośny) :cry: 

pomka akwariowa AQUA1200 1200 l na godzinę za 45 zł 

:) cłodnica od klimy (miedziana) z jakiegoś samochodu na szrocie za 15 zł

na chłodnicy jest wiatrak ze szrotu (samochodowy) chodzi na 7Vi jest niesłyszalny dostałem go gratis 

jeszcze węże z Ciastoramy za 10 zł 2 m

całość wyszła za 90 zł mieści się w pudełku midi tower 

Cłodnica na boku obudowy, wycięty otwór, a jeszcze kratka od kominka na tę dziurę :D  :D  za niewiem, znalazłem w garażu

wszystko chodzi OK max temp jaką mi się udało uzyskać to 35 stopni

ale prawie tyle było latem w pokoju :D  :D 

mobo które mam nie pozwala na overclocking  :(  :(  jak kupię nową to na pewno przetaktuję :D  :D

Zysk to cicho cichuteńko :D  :D  :D

Całkiem nieźle to brzmi i to za 90zł :!: 8O

Jak masz możliwość to walnij jakieś fotosy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musze sie zmiescic w budrzecie (to co dostane za V7+ idzie na WC).

Matka sie troche wku***a kiedy powiedzialem ze chcialbym cos nowego do kompa i takim sposobem musze sie zdac na swoj portfel.

Nie znam nikogo, kto moglby mi zrobic taki bloczek, a kupowac za 90 zeta jak dla mnie narazie nie realne. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bende konserwatystą- WC by Allegro = SYF

Dużo lepiej zrobić se samemu, uwieżcie 8)

Ja, mając na uwadze cisze i kase

(a raczej jej brak)zrobiłbym tak:

1. Pompke bierz AquaSzuta- na pewno lepsze

niż AquaEl ktoore są w tym WC@CPC.

2. Blok- najlepiej się zgłosic do jakiegoś kolegi

z frezarką, alebo zrobić samemu w domq.

Najprostszy i zarazem najtańszy blok jaki widziałem

to CopperPlate z przyklejoną na górze nakrętką

od Big Łyka :P Koszt takiego czekoś to ok. 10zł

i bonusowo mash pepsi :D

3. Chłodnica- niema to jak nagrzewnica ze szrotu,

za 30zł będziesz miał jakotaką nagrzewniczke, która

przy chłodzeniu 1-2 wentylkoow 8x8cm puszczonych na 5V

będzie trzymała temp wody na poziomie 2-4*C pow. temp. otoczenia.

Pompka- - 36zł

Blok - 10-30 zł

Nagrzwenica+

Wentylki - 50-60zł

Węże + zaciski - 20zł

Wychodzi mniej więcej w granicach 150zł

Różnica w cenie niewielka, no może trza się będzie trochę

namęczyć ale za to wydajność i satysfakcja nie do pobicia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matka sie troche wku***a kiedy powiedzialem ze chcialbym cos nowego do kompa i takim sposobem musze sie zdac na swoj portfel.

Nie znam nikogo, kto moglby mi zrobic taki bloczek, a kupowac za 90 zeta jak dla mnie narazie nie realne. :(

A nie chciałoby Ci sie zrobić WB semu.. Wystarczy troche nażędzi i determinacji i sprawa załatwiona... Możesz zrobić blok np. z copperplejta.

Nawiercasz go wiertełkiem 3 mm, i wlutowywujesh zauszmy 15mm kawałki miedzianego drutu. Od góry czymś zamykasz, może być w tym wypadku nakrętka od 5L wody mineralnej i koniec.

Druga opcja to zgłoś się do Root'a78. On robi tańsze i nieiwle gorsze bloki od Mate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos w ogole kupowal ten watercolling z www.cpc.pl? Bo mnie osobiscie sie zdaje ze ten 16 dB moze byc nawet wydajny. Moze nie jest to full wypas. Ale biorac pod uwage to ze na stronce jest napisane ze na athlonie 2000+ z pompka 12 dB czyli 250 l/h (ponad dwa razy slabsza), mial maxymalnie 54 stopnie, to uwazam ze jest niezle. Podobnie w koncu jest na zamknietej obudowie i V7+ na LOW. A w tym zestawei 16 dB mamy w koncu ponad dwa razy wydajniejsza pompke, wiec obstawiam ze temperatura bylaby nizsza o dobre 5 stopni, jak nie wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może z tymi 5C to przesadziłeś, ale jakby jeszcze dołożyć

chłodniczke może nie byłoby tak tragicznie... Głuwnym powodem

wysokiej temp. jest tu właśnie nichłodzona niczym woda, która

osiąga po pewnym czasie temp. znacznie większe niż temp.

otoczenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam bloków od CPC (tych malutkich na grafę) do chłodzenia Celerona 1.0 i Durona 750@1000 i jest OK. Loodzie co Wy z ta zmianą weżyków na większe? Te co są to Thermo S - a baaardzo trudno dostac je w wersji 12mm (przynajmniej na dolnym śląsku)?

@JuLeK

Zamów sobie metr tych rurek i zobacz jak przewodzą ciepło.

A bardzo mi sie podoba że dostajesz już blok "lusterko".

Oczywiście nie są to bloki "prosto od Mate'a" ;-)

WOW! 100 post ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie chciałoby Ci sie zrobić WB semu.. Wystarczy troche nażędzi i determinacji i sprawa załatwiona... Możesz zrobić blok np. z copperplejta.

Nawiercasz go wiertełkiem 3 mm, i wlutowywujesh zauszmy 15mm kawałki miedzianego drutu. Od góry czymś zamykasz, może być w tym wypadku nakrętka od 5L wody mineralnej i koniec.

Druga opcja to zgłoś się do Root'a78. On robi tańsze i nieiwle gorsze bloki od Mate'a.

Ja do zamknięcia bloku polecm zatyczki miedziane na rury. Moze i cena tego jest wyższa od nakrętki :D , no ale zysk na jakości bloku też jest niewątpliwy. A cena takich zatyczek to:

Na rurkę o śred. 28 mm ok. 4-5 pln, na 42 mm (wysoka na 30mm)niestety 19 pln!

Ale ta na 28 mm na początek w zupełności powinna styknąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...