Skocz do zawartości
miki_21

Problem Z Windowsem 98

Rekomendowane odpowiedzi

gratuluję poprzednikom trafnych i rzeczowych wypowiedzi.

jeżeli masz dysk startowy (jak nie to sobie pożycz) - w biosie ustaw bootowanie z dysku a.

przy ładowaniu systemu z dyskietki uzyskasz dostęp do opcji z użyciem cd-romu.

wkłasz płytkę do napędu - zostanie rozpoznana (dokładniej rzecz biorąć - napęd zostanie rozpoznany) w trakcie instalki z dysku a.

pojawi ci sie menu z opcjami instalki - wtedy naciskasz "F3" - zakończ, potwierdzasz, wpisujesz: "format c:", naciskasz enter, ponownie enter, po zakończeniu formatowania dysku wpisujesz np: "d:setup" (gdzie "d" określa literę twego dysku).

proste, nie?

pozdr.

ps: @sgj: jaki dos wykrywa cd-romy? jak masz - podeślij mi info - będę wdzięczny.

EDIT:

@Ouara: byłeś szybszy :wink:

Edytowane przez mongothealien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps: @sgj: jaki dos wykrywa cd-romy? jak masz - podeślij mi info - będę wdzięczny.

1282385[/snapback]

Instalator z bootowalnej CD startuje z DOS, z dyskietki startowej startuje z DOS...

hmm, nie ma takiego DOS'a? Ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiuem, zawsze jak komuś tłumaczyłem że z dosa to wszyscy wiedzieli ze przy uzyciu dyskietki startowej, ale widze, że od dzisiaj będe musiał pisac inaczej dla "myslących inaczej".

PS. Czysty (ms)dos to io.sys i command.com więc sam sobie odpowiedz na pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sgj: pamiętaj o tym, że piszesz w początkujacych i nie kazdy z nich musi to wiedzieć. staram się opisać rozwiąznie ich problemu najdokładniej jak mogę i o to chyba chodzi w tym dziale. jeśli jestem w błędzie - walnij mi banana za chęć pomocy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi