Skocz do zawartości
nineinch

Prescott 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Tez sie zastanawiam nad oklejeniem budy bo mimo teoretycznie cichcych wentyli (pomiajajc grafe i zasilke) ich szum mnie wkurza. Warto sie w to bawic? A jezeli tak to jakiej maty uzyc? Najlepiej gdyby nie bylo to cos w cenie platyny ;) Nie mam zadnych okien,wiec material nie musi byc sliczny. Wazne zeby latwo sie dawal przycinac,kleic i tlumil halas. No i pytanie gdzie to kleic. Na tylna sciane nie ma chyba sensu bo zajmuja ja dwa wentyle i zaslepki. Z przodu tez mam dwa wentyle. Zostaje dol,gora i oba boki. Chieftec ma na zdejmowanym boku 2 otwory wentylacyjne,wiec nie wiem czy wyciecie w macie dziury nie zniszczy calego efektu (chociaz widze,ze Vip tak zrobil).

Edytowane przez Vasago

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Niby Prescott to taki kaloryfer, a ja moim zaniepokojony jestem :)

Mam P4 prescott 2.8ghz i podkręciłem go w biosie na 3.4ghz na boxowym coolerze. Po zrobieniu 3dmarka bios wyświetla temperaturę ok. 42 stopni. Według biosu mój procesor w stresie po podkręceniu nie przekracza 50 stopni, a boxowyy cooler pracuje na średnich obrotach. Co jest grane???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez sie zastanawiam nad oklejeniem budy bo mimo teoretycznie cichcych wentyli (pomiajajc grafe i zasilke) ich szum mnie wkurza. Warto sie w to bawic? A jezeli tak to jakiej maty uzyc? Najlepiej gdyby nie bylo to cos w cenie platyny ;) Nie mam zadnych okien,wiec material nie musi byc sliczny. Wazne zeby latwo sie dawal przycinac,kleic i tlumil halas. No i pytanie gdzie to kleic. Na tylna sciane nie ma chyba sensu bo zajmuja ja dwa wentyle i zaslepki. Z przodu tez mam dwa wentyle. Zostaje dol,gora i oba boki. Chieftec ma na zdejmowanym boku 2 otwory wentylacyjne,wiec nie wiem czy wyciecie w macie dziury nie zniszczy calego efektu (chociaz widze,ze Vip tak zrobil).

1295251[/snapback]

Polecam maty akustyczne, np z 4max'a albo z kazdego sklepu audiofilskiego. Spelniaja wszystkie twoje wymagania i sa tanie- ok 40pln za kawalek 100cm * 50cm.

Naturalnie kleisz tam gdzie sie da- dol budy, gory, boki, przod (nie powiesz mi, ze napedy plus fany z przodu zajmuja Ci cala powierzchnie przodu obudowy?) i tyl (tez tam gdzie jest miejsce).

Moj komputer do slabawych nie nalezy, a dzieki min. temu zabiegowi jest praktycznie nieslyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wykleilem stacker'a dokladnie wszedzie, zostawiajac tylko dziury na 120mm na chevette + 120mm amber wyciagajaca z tylu budy + 80mm na bocznym panelu (nawiew na vga).

Mimo, ze jak sam widzisz, obudowa nie jest CALKOWICIE zamulona (co byloby glupota) to jest zdecydowanie ciszej, niz wtedy gdy stacker byl nagi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Mam P4 prescott 2.8ghz i podkręciłem go w biosie na 3.4ghz na boxowym coolerze. Po zrobieniu 3dmarka bios wyświetla temperaturę ok. 42 stopni. Według biosu mój procesor w stresie po podkręceniu nie przekracza 50 stopni, a boxowyy cooler pracuje na średnich obrotach. Co jest grane???

1295424[/snapback]

Chyba masz wentylator z miedzi, a nie z aluminium (ewentualnie z miedzianym rdzeniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nalewa0 tez mam p4 2.8 prescota boxowy cooler. ja mam ustawione w biosie, zeby powyzej 45stopni wchodził na wyzsze obroty tzn w windowsie mam na 2000 rpm ok, a w grach 2600, temp normlanei ok 35stopni, a w stresie po oc na 3.5 czyli 250x14 to maks cos ok 50stopni. to jest mój 1intel i troszke mnei wkurza w moim epoksie 2 dzielniki dla pameici 1:1 i 6:5. i jeszcze jedno ma 1 kanał ide. dziwne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zowu wyczuwam rycezy dzedaj i szitow

wojan dobra ze zlem albo odwrotnei (intel vs amd)

ja jestem czlowiekiem (konsumentem) tam gdzie cos rzuca

dobrego i taniego to spoko

nie mowie o kielbasie z bedronki

tam ktos pisal o 80'

chyba letko przegial albo cos mu zle wskazuje

moj ma jak mowiem w stresie 65 (grafika) i w idle 48-51

ale to na tej badziewnej bialej pascie

musze natrzepac srebrnej i powiem wam czy jest ruznica

1294501[/snapback]

oj tak janosikowanie mnie nudzi.

mam kase na 2 kompy i na p4 i a64

ale byl czas ze musialem sie oblizywac

przy starych amd i celeronach.

ale nikomu nie zazdroscilem ani nie pisalem ze

inny user ktorego na stac do debil bo wydal tyle

kasy i mozna miec hiper duper cos tam taniej.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

1295424[/snapback]

ja po wymianie swojego szlifa na takiego ktory ma napiecie 1.2 a

nie 1.3 tez nie nazekam.

radiatorek jest cieplawy przy stresie ale nie goracy.

w sumie to cale trajkotanie o grzaniu pieckota dotyczy raczej mocnego krecenia.

ostatnie stepingi sa oki.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra Panowie wracajac do topicu

byla wymiana pasty na procu ale nie na srebrna i wymiana pasty na chipsecie

temp 47'c i 61 w stersie

a teraz najlepsze

daj sie bujnac na 4GHz (z 3) bez zmiany tem nadal byla taka sama tylko ze moze redzej rosla

ale nie wyrobily sie pamieci wiecc i tak go zwolnilem

ale cel osagniety 4 bylo

a i zminiilem napiecie do 1.38

i to na boxie wszystko

mysle ze z lepszym ramem i pasta srebrna mozna go niezle zolowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra Panowie wracajac do topicu

byla wymiana pasty na procu ale nie na srebrna i wymiana pasty na chipsecie

temp 47'c i 61 w stersie

a teraz najlepsze

daj sie bujnac na 4GHz (z 3) bez zmiany tem nadal byla taka sama tylko ze moze redzej rosla

ale nie wyrobily sie pamieci wiecc i tak go zwolnilem

ale cel osagniety 4 bylo

a i zminiilem napiecie do 1.38

i to na boxie wszystko

mysle ze z lepszym ramem i pasta srebrna mozna go niezle zolowac

1304099[/snapback]

pewnie ze tak.

a taki prescot na 4 moze niezle namieszac nie jednemu a64

dajac do tego wygode jaka daje HT.

Ja obok pieckota mam drugi komp rodzinny na a64 i przy calej sympatii

dla amd i kosztach jakie ponioslem zeby schlodzic to bydle od intela

wole p4.

Poprostu wygodniej sie pracuje i basta.

A przy 4ghz to juz ladna maszyna.

Moj chodzi bez problemu ale przeszkoda sa ramy.

dlatego na codzien puszczam go na 3600 wiecej

i tak nie ma sensu. Na radku 9800 nie zauwaze roznicy

a w windows to wsio rawno.

end.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie, mam Nordwooda 2.8@3.3 i w stresie ma do 40C.

1284174[/snapback]

wow, to moj northwood na pentagramie 80cu (minimalne obr, bo cenie cisze) gdy puszcze na 3.3 tak jak u ciebie mam 32 idle i 47 stresie

na 3.85 ma 40 idle i 53 stres

Pasta Arctic Silver 5 i tylko 2 papsty wyciągające ciepłe z tyłu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w końcu udało się uzyskać bardzo dobre temperatury . W Idle mam 35 a stress nie przekracza 50 .

Użyłem tym razem pasty Arctic Silver V do mojego Freezera 7 zamiast tej gumy co dali w opakowaniu i jest zupełnie inaczej czyli super. A mam tez super cisze. Czyli droga to po prostu próby , próby i jeszcze raz próby ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

proc i radiator montowal mi kumpel

przy 3ghz czyli nominale przy obciazeniu grzeje sie do 62'c a bez obc 49'c

przy 3.9ghz grzeje sie do 66'c a bez do 50'c ale czasami sie zwiesza

moje pytanie jest proste

czy wasze prescotty 3ghz tez sie tak grzzeja czy mam nie wlasciwie zamontowany radiator albo nie ta pasta czy cus

1282493[/snapback]

Cześć

Ja mam Gigabyte GA-8IPE1000G Intel 865PE z prockiem PIV (S478) 3.00 GHz Prescott (FSB 800) BOX i temperatury

niższe od twoich - normalnie 33-35, stres 45-47. Znajomy na Abit IS7-G i PIV 3.2GHz FSB 800 ma o 2 stopnie wyższe.

On bardzo dobrze zna się na komputerach i poradził, abyś umył procek i radiator acetonem, a później posmarował pastą,

ale w rozsądnych ilościach :) Prawidłowo powinno być centralnie na środku kropelka wielkości łebka od szpilki.

Daj znać czy pomogło.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi