Skocz do zawartości
Lanc

Celeron D 310 - 365 - Podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

1. jesce nie wiem co mi sie spalilo

2. a wiec...:D se wlaczylem kompa...ale w windzie wyszedl mi kominikat

"windows uzyskal sprawnosc po powaznym bledzie" (cos takiego)

nie moglem tego wylaczyc to reseta zrobilem..no i po resecie juz nie wstal..na poczatku nawet sie nie chcialwlaczyc..wciskalem power a on wstawal na pol sekundy i gasl...to wyciagnalem grafe i sie wlaczal..okazalo sie ze grafe spalilem...to poszedlem do rudka po rive vante wlozylem do portu agp...i....CIEMNO =-/ no to agp zjarane (chyba) ale potem wlozylem arte pod PCI i ....... CIEMNO =-/  ..mysle cale mobo szlag trafil...ale potem zresetowalem biosa i inteligentne mGURU abita AI7 wyswietlilo mi numerek..badam w instrukcji co znacyz ten numer a tu "Check CPU Core voltaage" no to mysale jednak procek (to by tlumaczylo brak obrazu ...chyba...) wiec jak wiecie po objawach ktore opisalem co moglo sie spalic to piszcie...dodam ze jak wloze spalonego fx5200 do agp to komp sie wlacza na pol sekundy...kazda inna karta wlozona owocuje wlaczaeniem kompa (chodzi caly czas) ale czarny ekran caly \czas =-/  i nie bootuje...

1443740[/snapback]

a może zasiłka? :D...

pozatym fx`y tylko do palenia się nadają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo nie zadbałeś o chłodzenie chipsetu:D bo jak ja kiedys dotknąłem mojego radiatorka to sie oparzyłem :( wiec teraz jest na niego nawiew i jest zimniutki :D

lub te pamieci sie zjarały, ale moim zdaniem to mobo......pozdro!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemanko!!! czy ktoś nie wie co oznacza przerywany dziwiek ze speakera??? bo podkrecilem swego celka do 3,9 wczytal sie bios, ale pozniej jak juz wczytał napedt zaczal wydawac wlasnie takie dziwne odgłosy....Macie jakis pomysl?? czy to nie sa czasem mosfety??? @Pixelik to dziwne bo ja mam tez d320 a wykrywa mi go w cpu-z jako Penium 4!!!! :D pozdro!!!

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ludzie, niewiem co się dzieje. Przez 6 miechów leciałem nonstop na FSB 167 (3.5Ghz), aż pewnego razu komp się nagle zresetował(bsod przy przegladaniu WWW). No to włączyłem od nowa i niema dysku (w biosie) :blink: Wyłaczam kompa i po 2 minutach właczam i dysk jest. Ale oczywiście zgubił jakiś plik odpowiedzialny za boot Winszita i trzeba było robic formata. Od tamtej chwili minęły 2 tygodnie. A dziś znowu się resetnął komp (jak komp był w IDLE>>>>bluescreen>>>> niema dysku). No to reset i dysk się odnalazł, naszczęście się komp włączył. Włączyłem go na 3.5Ghz (tak jak zwykle) i po 30 minutach znowu Bsod :blink: No to twardy reset i przy 3.5Ghz niechiał juz do Windy wejsć :? Dałem 2.8Ghz i działa dobrze. No to go lekko podkręciłem 2.8@3.08 i właczam i do windy nie chce wejśc bo mu brak jakiegoś pliku :blink: Teraz mi działa tylko na stock taktowaniu. Dodam że AGP/PCI sztywno stoi na 66/33 i że komp był stabilny przez ponad 6 miechów. Macie jakieś sugestie ?? Nagle dysk się się zepsuł czy co ?? :mur:

Pozdro

EDIT:

siemanko!!! czy ktoś nie wie co oznacza przerywany dziwiek ze speakera??? bo podkrecilem swego celka do 3,9 wczytal sie bios, ale pozniej jak juz wczytał napedt zaczal wydawac wlasnie takie dziwne odgłosy....Macie jakis pomysl?? czy to nie sa czasem mosfety??? @Pixelik to dziwne bo ja mam tez d320 a wykrywa mi go w cpu-z jako Penium 4!!!! :D pozdro!!!

1451967[/snapback]

Co do płyty to nie tutaj, chyba że Cali się wypowie. Zassaj najnowszego CPU-Z a nie ty na jakieś przedpotopowej wersji 1.24 (albo gorzej) lecisz !! :razz: CPU-Z najnowszy Edytowane przez freelancer7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze Kagan to masz niezle napiecie na nim juz na fsb200 wiec moze to wina temperaturki ze nie idzie albo mobo ewentualnie procek juz nie daje rady.

nom i to stare cpu-z masz a moze to pentium :D z blaszka celeron ;)

Pozdro!!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.....przy napieciu 1,51 juz speker piszczy :) aha mam do was pytanko, przy 420 (333) nie musze zmieniac timingow, proc ma wtedy ponad 3ghz to czy przy 430 (266) proc ma wtedy 3,9ghz(są juz wtedy zwisy), to musze wtedy zmieniac timingi??? jakie timingi sa najlepsze??? i czy to cos da jak zmienie timingi przy ddr400?? pozdro :D

Edytowane przez Kagan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem tak samo z tym bluescreenem i wtedy wpadlem na pomysl zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> cyfrowke i pstryknac zdjecie(jak bluescreen raz sie pojawil to pozniej pojawial sie przy kazdym wlaczeniu kompa i wlasnie po pewnym czasie znikal zeby potem znow sie pojawic, a wiec zdążyłem zrobic fote okazalo sie ze to błąd PFN_LIST_CORRUPT ktory oznacza niezgodnosc sterów lub uszkodzenie pamięci więc wymienilem pamiec z GOODRAMÓW na TWINY i od tamtego czasu problemu nie ma!!!! pożycz od kogos pamiatki i sobie spr.....POZDRO!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mysle ze bardziej plyta nie wydala albo pamieci niz procek :) prynajmniej u mnie wczesniej an gigabyte 8ipe1000 celek nie chcial isc wiecej niz 175fsb a teraz po zmianie plyty na box-owce idzie 220fsb na napieciu 1.47v ale temperaturka juz w stresie 65-70C :/ ciekawe czy jak zarzuce freezera4 to pojdzie wiecej:D za kilka dni sie okaze;) ostatnio mialem celka z seri E0 i gorzej szedl niz moj DO :).

celekd2.4ghz seria: D0 i C0 sa leprze do oce niz E0.

C0,D0 - Core Voltage1.25V-1.400V,Thermal Guideline73.0W,Thermal Spec67°C.

E0 - Core Voltage1.287V-1.400V,Thermal Guideline84.0W,Thermal Spec67°C.

:)

teraz sie zastanawiam czy nie zmienic celka na p4 3.0ghz jakiegos.

tylko czy sie oplaca?? moze ktos juz testowal celka i p4 na tym samym mobo?? i wie jak to wyglada realnie?

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mysle ze bardziej plyta nie wydala albo pamieci niz procek :) prynajmniej u mnie wczesniej an gigabyte 8ipe1000 celek nie chcial isc wiecej niz 175fsb a teraz po zmianie plyty na box-owce idzie 220fsb na napieciu 1.47v ale temperaturka juz w stresie 65-70C :/ ciekawe czy jak zarzuce freezera4 to pojdzie wiecej:D za kilka dni sie okaze;) ostatnio mialem celka z seri E0 i gorzej szedl niz moj DO :).

celekd2.4ghz seria: D0 i C0 sa leprze do oce niz  E0.

C0,D0  - Core Voltage1.25V-1.400V,Thermal Guideline73.0W,Thermal Spec67°C.

E0 - Core Voltage1.287V-1.400V,Thermal Guideline84.0W,Thermal Spec67°C.

:)

teraz sie zastanawiam czy nie zmienic celka na p4 3.0ghz jakiegos.

tylko czy sie oplaca??  moze ktos juz testowal celka i p4 na tym samym mobo?? i wie jak to wyglada realnie?

1453992[/snapback]

:blink: :blink: :blink: Czytaj dokłądniej troszku. Przeciez napisałem że przez 6 miechów tak działał - ja niepisze o niskim FSB tylko o tym że działało 6 miechów a tu nagle niechce działać wogóle jak proca podkręcę. Według mnie to wina HDD (Szajsung 20GB - ma jzu ponad 4 lata) Więc musze wymienić dysk - pamięci spoko - goldmemory przechodzi bez problemów ;]

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy i przeczytałem całe 16 stron tego tematu i jest on naprawde super rozmawiacie ze sobą jakbyście się bardzo długo znali :) Ja swojego Celka D 335 LGA775 skręciłem z 2,8@3,4 na fsb 160 narazie :D Jestem z siebie a raczej z proca zadowolony!Jak zmienie chłodzenie z boxowego to może pójdzie lepiej narazie nie przeginam :-P Temp w normie idle 34*C a w stresie (Prime95) max 48*C.W moim przypadku było dziwnie bez kręcenia 50*C stres(Prime95) odczytywane w Fanspeed :D Dziwne co wiecie coś na ten temat jak tak odp.

------------------------------------------------------------------

Procek Celeron D335 LGA 2,8@3,4 narazie :)

Płyta Główna Gigabyte GA8IP775-G bez możliwości ustawienia taimngów pamięci

Pamięci 2x512MB TwinMos 333@400 nieźle jadą

Zasiłka (300W) beznadziejna chyba nawet nie trzema napięć (za 50zł :) )

HDD 160GB SATA 8MB Cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki zaraz spróbuje :-P Ale jakie byś proponował taimingi na moje pamięci?

----------------------------------------------

Procek Celeron D335 LGA 2,8@3,5 narazie :)

Płyta Główna Gigabyte GA8IP775-G

Pamięci 2x512MB TwinMos 333@415 nieźle jadą

HDD 160GB SATA 8MB Cache

Karta Graficzna Sapphire Radeon 9600 Pro 256 397/600@480/664

Edytowane przez Rexweel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już mam problemy z temp. 51*C w 7min stresie na box wentylu z otwartą obudową z jednej strony tej naprzeciwko!

HDD 160GB SATA 8MB Cache

Edytowane przez Rexweel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51* to przeciez nie jest dużo !! Ja na poprzednim chłodzeniu miałem 59* i to jeszcze nie jest tak dużo na Prescotta. Jak ci dojdzie do 57*-60* to mozesz kończyc kręcic na tym BoX'ie, a narazie niewidze przeciwskazań :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zaraz spróbuje dalej kręcić :) A taimingi podałbyś jakieś dobre bo w pamięciach to jestem kompletnie zielony :) A ty nie próbujesz dalej kręcić swojego freelancer7?

HDD 160GB SATA 8MB Cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam max 4017Mhz (FSB 191) i mi przy takim takcie zasilacz odmawia :cry: Teraz czekam na pieniążki na zasiłke :D W planach Neotec V4202 ;] lub Chieftec HPC 360-302. Ale raczej wezmę NeoTec'a :wink: A co do timingów to tak:

Najpierw walnij 3 - 3 - 3 - 8 (najgorsze timingi) i zobacz jak idzie MAX procek (stabilnie), jak juz znajdziesz granice (u ciebie granica to temp. ;] ) to spróbuj zjeżdżać timingami niżej:

Najpierw 2 - 3 - 2 - 5 lub 6. Jak niepójdzie to 2 - 3 - 3 - 6 i tak dalej. Czym mniejsze liczby tym większa wydajnośc :D Jeśli amsz pamiec CL 3 to ja ci radzę dać "RAS to CAS" na 3. U mnei jak dam niżej to max dla pamieci to 180 (synchro). Aktualnie jadę na tym co w sigu i bezproblemowo chodza przy MAX 220 (4:5) ;]

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... doradzacie mu jeszcze wyzszy o/c, a ta zasilka jego z podpisu to chyba ledwo zipie juz ;) No i nie tylko zasilacz moze ci poleciec, ale i pewnie zabierze ze soba plyte glowna(tak jak to bylo u mnie) i do tego jeszcze jakis naped. Wymien zasilke na cos normalnego, chyba ze podpis masz nieaktualny[To do rexweel jakby kto pytal]

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEJ!!! Po pierwsze chiałbym się dowiedzieć jakiego Celerona posiadam, po prostu nie wiem jaki model?? Jak moge się dowiedziec?? I jak podkręcać?? W BIOSIE?? Czy za pomoca jakis programów?? Odpowiadajcie i nie smiejcie sie z poczatkujacego!! Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MUNIOL wiec program ewerest lub cpu-z sciagnij i sie dowiesz cos o procku i kompie :) a potem w biosie fsb podnos i zwiekszaj napiecie powolutku :)

pozdro powodzonka!!

i wes sprzedaj 3 kosci ramu i kup 2 jakies porzadne albo dokup cos jeszcze zeby chodzily w dualu a nie singlu!

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi