Skocz do zawartości
Dziuby

Big Tower Modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

bartolghnet, plekse mocuje sie przy pomocy sylikonu nawet jesli masz uszczelke (typu U)

sama uszczelka wystarczy jesli masz uszczelke typu H

1320793[/snapback]

Czasami się wtrącam (chociaż po ponad miesiącu) w taki temat bo mam nadzieję że kogoś przekonam do tego co sam zrobiłem.

Łączenie pleksi na silikon-nie twierdzę ze jest złe ale..

Łaczenie przy pomocy uszczelki (H, U, obojetnie)-to wg mnie pskudztwo :angry: Estetyka pozostawia wiele do zyczenia.

Osobiście połączyłem pleksi z buda na nity. Rozmieszczenie ich wg uznania. Średnica nitów nie za duza, np. 3 mm, długość do wyboru. W koncu nie budujemy okretu podwodnego. Wiercimy otworki, wyjmujemy z nitów szpilki, wkładamy nity w otworki, gdy sa za długie przycinamy-wystarczy jak będzie wystawało 2-3mm, zakładamy małą podkładkę-nie chcemy by przy zaklepywaniu pękła nam pleksa i delikatnie zaklepujemy. Oczywiście zaklepujemy od wewnątrz budy.

Wygląda odjazdowo :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami się wtrącam (chociaż po ponad miesiącu) w taki temat bo mam nadzieję że kogoś przekonam do tego co sam zrobiłem.

Łączenie pleksi na silikon-nie twierdzę ze jest złe ale..

Łaczenie przy pomocy uszczelki (H, U, obojetnie)-to wg mnie pskudztwo :angry: Estetyka pozostawia wiele do zyczenia.

Osobiście połączyłem pleksi z buda na nity. Rozmieszczenie ich wg uznania. Średnica nitów nie za duza, np. 3 mm, długość do wyboru. W koncu nie budujemy okretu podwodnego. Wiercimy otworki, wyjmujemy z nitów szpilki, wkładamy nity w otworki, gdy sa za długie przycinamy-wystarczy jak będzie wystawało 2-3mm, zakładamy małą podkładkę-nie chcemy by przy zaklepywaniu pękła nam pleksa i delikatnie zaklepujemy. Oczywiście zaklepujemy od wewnątrz budy.

Wygląda odjazdowo  :rolleyes:

1389490[/snapback]

osobiscie takze nie podobaja mi sie uszczelki (teraz mam listwe chromowana)

w niedalekiej przyszlosci pragne zrobic przykrecane srubkami okienko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--- co wniosę w swój projekt ---

Jako amator automatyk, elektryk z wykształcenia. Moim wkładem w swoją własną obudowę będzie zainstalowany przekaźnik programowalny. Elementami pobierającymi temperaturę będą termistory które będą wysyłać sygnał analogowy do przekaźnika - te następnie uruchomią wentylatory, które będa miały za zadanie ochłodzić elementy wewnątrz obudowy do pewnej wartości.

Czyli czysta automatyka, pozbędę się w taki sposób przełączników, a pozostawie kontrolki sygnalizujące stan pracy wiatraków. I takie inne tam ble ble ble.

--- moment wzruszenia ---

Poza tym WIELKIE BRAWA DLA ZMODOWANEJ OBUDOWY... Jestem pod wielkim wrażeniem. I pomyśleć że swoją big towerkę sprzedałem pół roku temu (ale ból) a zakupiłem już gotową na giełdzie z bokiem w postaci plexi.. teraz gdy cieplutko w pokoju muszę otwierać jeden z Paneli gdyż do czasu ślubu z moją jestem ograniczony finansowo i czasowo. Niebawem jednak będzie można zauważyć na forum pomysł twórczy mojego autorstwa....

--- odnośnie Twojego projektu ---

Jeszcze jedno obudowa przedstawiona w temacie w skali od 1 do 10, ma 9. Nie pełna ocena za chaotyczne rozstawienie okablowania. :mur:

--- co bym dodał... ---

wprowadził automatykę i ewentualnie sygnalizacje akustyczną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie troche za bardzo gryza sie te dwie zasilki bo jedna jest z pleksy a druga czarna (a szkoda)

ogolnie modzik super ;]

1368285[/snapback]

Krytyka pomaga. :D :D :D :D :D

Myślałem, myślałem i wymyśliłem.

Do końca nie wiem czy to wywalić czy zostawić

http://img247.echo.cx/img247/8427/reklama141ix.jpg

http://img247.echo.cx/img247/9135/reklama161nu.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v288/Dziuby/Dziuby047.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v288/Dziuby/Dziuby048.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie bardzo podoba :D

zainspirowałes mnie szczerze mowiac .. juz wypatruje takiej budy na allegro :)

jak znajde to kupuje i jak bede mial czas to bede ja sobie modzil :D

obudowa idealna do tuningu, zamknieta wyglada jak chieftec :D

jak ktos taka ma niech wali na priva !! :D

fajny modzik, szczegolnie podoba mi sie wzorek okna .. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada pieknie, zaluje ze sam takich nie zrobilem

czekam na final Dziuby :]]

1417285[/snapback]

Dobrze że chociaż Tobie się podoba :D

2005-05-04 aktualizacja

Po wielu krytycznych opiniach na temat kolorowego wiatraka postanowiłem zmienić wszystkie diody na białe. Kilka godzin pracy i po wszystkim

http://members.lycos.co.uk/smykapn/Zasilacz/orza/ozat12.jpg

http://members.lycos.co.uk/smykapn/Zasilacz/orza/ozat13.jpg

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czadowa obudowa :lol: normalnie masakra az sam postanowilem cos zrobic. najbardziej podobaja mi sie:

- peszele, szczegolnie te male, czarne

- swiecace nozki, wypas

- wentyl na gorze

- duze, ciekawe okno

- paski na drugiej sciance, niezly pomusl

- uchwyty na sciankach (maja fajny ksztalt)

- niezle zakombinowane okablowanie i oswietlenie

- 2 zasilki

ogolnei najfajniej wyglada moimzdaniem po ciemku, ale to chyba normalne :D

brakuje mi jeszcze neonu (nigdzie nie widzialem zadnego w akcji)

czekam na fotki calosci, juz z cesciami w srodku oraz na pomiar temp, masz tyle wiatrakow ze powinno byc niezle przewietrzone B)

jeszce takie sprawy

1. moglbys podac wymiary obudowy? chcialbym orietacyjnie przymierzyc ja do szafki

2 ta farba chrom, czy ona bedzie sie troche swiecic po pomalowaniu? np jak ten wentyl na spodniej sciance? zakladam ze on byl plastikowy

podsumowujac, wypas i szacunek B)

ps. nie chcesz opchnac tej plyty z procem? szukam cegos dla dziewcecia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary obudowy

http://img24.echo.cx/img24/5460/15zx1.jpg

Płyty+procek (athlon 1gh)+128ram DIM chyba nie sprzedam bo co za to dostanę, a tak mam do testów :D

Chrom nie świeci ale można maznąć farbą UV i dędzie świecił

Edytowane przez Dziuby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Ale najbardziej jestem zadowolony z narzędzi i różności pozostałych z budowy domu.

Kasy trochę mnie to kosztowało ale to przez moje błędy i brak doświadczenia.

Szacuje że teraz zrobiłbym moda za 150zł + jakaś buda.

Poza tym jak jestem na mieście to cały czas zerkam kontem oka na śmietniki, ludzie cuda wyrzucają które można wykorzystać do obudowy.

To są skutki uboczne z zabawy w modyfikacje człowiek dziczeje i po śmietnikach lata. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi