Skocz do zawartości
IamWeasel

12,65v Na 12v

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zasilacz firmy Ropla i domyslalem sie ze to jakies gow** ale komp stoi wiec moge to jakos przezyc :) Czasem sie tylko zacina. No i tak mnie cos naszlo zeby z ciekawosci zobaczyc jak to trzyma napiecia. I w trybie IDLE w windowsie 5V mam 5.05V a w 12V mam 12,65V ?!?!?!?! I tak caly czas. Czy to moze uszkodzic mi kompa? Mam ten zasilacz 2 lata na slabym sprzecie wiec nie spieszno mi do wymiany. Czy takie podwyzszone napiecie jest grozniejsze od skokow napiecia? Aha mierze miernikiem wtykajac koncowki do molexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wlaczeniu Prime95 nie pojawilo sie nic szczegolnie dziwnego, wachania od 12,6 do 12,75 po wylaczeniu przez kilka miut bylo ok 12,7. Moze to wina slabej baterii w mierniku czy cos?

Komp:

Duron 1200 (nie podkrecany, stwierdzilem ze lepiej nie denerwowac zasilacza :))

384MB ram

Radeon 9000pro

1 napęd

1HDD

No i to wlasnie jest 300tka

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Codegen 300W to miód w porównaniu z moim byłym Megabajtem 350W ;] Jest taki lekki, że bałem, się że dzięki temu wentylatorowi poleci hehe. Na szczęście dwa dni temu ModeCom wyleczył mnie ze stresu.

Duron 1200

384MB ram

Radeon 9000pro

1 napęd

1HDD

Do tego to styknie nawet ModeCom Feel za 60zł i będziesz mógł procka kręcić i grafe, a nawet pociągnie jeszcze +512ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jeden napęd CD-R na składzie, lecz boje się go podłączac bo kij wie czy Codeshit mi sie nie zesra za mobo i cała resztę, nawet nie robie OC procka na 3200+ bo napiecia w tym zasilaczu lataja jak kulki w losowaniu totolotka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w chieftecu 360w na plycie gigabyte ga-7vax-a mialem ~12,65 ( zarowno plyta jak i miernik ). teraz na nf7 mam 12.05 ...

dziwne rzeczy z tymi napieciami sie dzieja , jak widac na zalaczonym obrazku ;) nie zawsze jest to wina zasilacza ( chyba ) :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

------------------------------------------------------------

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Winbond W83627HF (ISA 290h)

Nazwa płyty głównej Abit NF7 Series

Temperatury

Płyta główna 23 °C (73 °F)

Procesor 36 °C (97 °F)

Wentylatory

Procesor 3879 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.63 V

+3.3 V 3.34 V

+5 V 5.13 V

+12 V 12.28 V

-12 V -12.45 V

-5 V -5.35 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 4.97 V

VBAT baterii CMOS 3.65 V

DIMM 2.64 V

---------------------------------------------------------

pomiary z Everestu w spoczynku, przestawiłem procek z 2500@3200 przy 2500+ temp wynosi 30C, nie kiedy 27 a mobo chyba o 1C mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny na powietrzu ma 27 stopni na procku...

LUDZIE PRZY POMIARACH PLYTY GLOWNEJ W PROGRAMACH TYPU EVEREST MACIE ZAJ... MALE SZANSE ZE TAK JEST NAPRAWDE...PREDZEJ MACIE NAPIECIE INNE O 0.5V A TEMP O 10-15 STOPNI INNA!!! CHCECIE POMIAROW TO KUPCIE MIERNIK DO NAPIEC I TERMOMETR.

tak uzylem capsa o krzyczalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sluchaj o odchyleniach i ile % tylko najpierw wymien baterie w mierniku :)

Przy takich napieciach mozliwe jest ze jak bateria jest slaba to bedzie cie kiwal :D

Moj walil mnie w rogi dokladnie o 0,4 V a potem o 1 V :D

przez miernik wywalilem 100 zl bo kupilem nowy zasilacz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi