kfh13 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Mam zamiar ostro pobawić się ogniwami (bez komentarza) lecz mam problem. Te małe gu***** pobierają tyle prądu że... :mur: :mur: :mur: Że nie chciałbym 5 zasilaczy na chacie. :mad: WIĘC pytam Czy ktoś wie jak zbudować zasilacz do ogniw??? Nawet do 80A Nie pytać po co mi taki prąd :rolleyes: Prosiłbym o jakieś schematy lub chociaż opsisy I nie chę opisów typu "Jak przystosować zasilacz",tylko wszystko od ZERA Wszelkie uwagi nie związane z tematem proszę sobie odpuścić!!! :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Jakie ogniwa? Jak to twój pierwszy zasilacz, to bedzie ciężko. Dla takiego prądu to albo baaardzo duży trafo i prostownik z dużym radiatorem - jak nie jest wymagane stabilne napięcie, albo zasilacz impulsowy - nieco skomplikowany dla takiego prądu. Wstępnie polecam zajrzeć na http://www.elektroda.pl/. BTW: seryjne wykrzykniki są pewną oznaką zwichrowanego umysłu :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfh13 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) Czy chodzi o przeróbkę schematu zasilacza 15A z działu inne ??? Wielkie dzięki!!! Edytowane 7 Marca 2005 przez kfh13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 transformator odpowiedniej mocy i mostek prostujacy ,dwa kondziory na wysciu nic prostszego w elektryce nie wystepuje tylko ze z tym 80A to moze byc problem z dostepnoscia elementow ,ale takie na 50A to juz realny projekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 a jakie napiecie daje na wyjsciu :?: i jak przerobic na 10A :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 polecam trafo toridalne. mam takie i dziala swietnie. jest ciche, nie grzeje sie, jest wydajniejsze od zwyklego. do budowy zasilacza wystarcza 2 elementy: trafo i mostek prostowniczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Posiadam urządzenie rozruchowe do ciężarówki, które daje prąd 12 V o natężeniu 60A lub 24V 30A. Wazy 25kg. Wymiary 30x35x70cm. Może pracować w sposób ciągły. MOC POTĘZNA. U mnie peltierka 266W pociągnęło bez szemrania - jestem pewien, że pociągnęłoby ze 2 takie pelty bez najmniejszego problemu. Jak coś, to na PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 a jakie napiecie daje na wyjsciu :?: i jak przerobic na 10A :?: 1315648[/snapback] ale o co pytasz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 jakie napiecia daje ten zasilacz na wyjsciu, chodzi mi dokladnie o 15V i zeby dawal 10A, do pelta 89W potrzebuje. A gdzie o tych trafo mozna wiecej przeczytac bo to brzmi interesujaco :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Bardzo fajnie, ładnie i prosto opisane... http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic...1110959#1110959 Dwa kondy 4700uF możesz dać jak nie zależy na tak stabilnym napięciu... jeżeli myslisz o 15V... to trafo toroid 10-11V może być... mnożysz przez pierwiastek z 2 i masz napięcie które otrzymas po wyprostowaniu... koszty... zasilacz na tarafie 26V 200VA + mostek + 2kondy 10000uF ~ 130zł Twoje będzie tańsze... dużo... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 he h fajny pomysl .. ale co ostatnio ludzie tak na te ogniwa sie rzucili ??;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Bo tanio... sam może kupie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 he he nio tak ;] ja juz se kupilem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Już miałem pisać o łączeniu zasilaczy, hehe. Jak planujesz coś 'wielkiego' pomyśl o większym napięciu niż 15.4V producenta. U mnie pelt od 2 tygodniu chodzi na 18V i wiem że pójdzie więcej. Płytki też można podkręcać :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 to ja narazie zostane na poziomie zasilaczy komputerowych ;) mam kilka w szafie wiec co testowac bedzie ;> ciekawe jak dlugo taka podkrecona plytka bedzie dzialala ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 jazde to bedziesz mial jak dostaniesz rachunek za prad :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 to ja narazie zostane na poziomie zasilaczy komputerowych ;) mam kilka w szafie wiec co testowac bedzie ;> ciekawe jak dlugo taka podkrecona plytka bedzie dzialala ;) 1315932[/snapback] Hmmmm, sam nie wiem, proce z podniesionym napięciem chodzą długo :) , myśle że producent zakładając te 15.4V brał pod uwagę niekożystne warunki pracy (słabe chłodznie i niestabilne zasilanie), pelt chłodzony wodą powinien długo pracować. Jeżeli sie mylę proszę o wyjaśnienie dlaczego :-P :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Normalnie ciarki mnie przechodzą......... trafo 110A na pelta 89W.......... Jako nieoficjalny prezes pozwolę sobie powitać nowego członka klubu Kamikaze. :D Jak będę miał chwilkę czasu i trochu grosza to wmonuję u siebie TECa 226W i porównamy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 te 80A to troche za dużo, musisz dokładnie sprecyzować jaki musi być prąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 a tak przez przypadek znalazłem ;) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=78199 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 ten schemat tam jest dobry, tyle że transformator powinien dawać napięcie 10V (po przejściu przez mostek prostowniczy da to 14,1V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 ten schemat tam jest dobry, tyle że transformator powinien dawać napięcie 10V (po przejściu przez mostek prostowniczy da to 14,1V) 1327917[/snapback] a od kiedy mostki podwyzszaja napiecie? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Mostek nie, ale chodzi o to, że masz trafo 10V, a po wyprostowaniu masz już 14,1 ( bo mnożysz przez pierwiastek z 2 czyli 1,41 ;) ) I wszystko jasne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Mostek nie, ale chodzi o to, że masz trafo 10V, a po wyprostowaniu masz już 14,1 ( bo mnożysz przez pierwiastek z 2 czyli 1,41 ;) ) I wszystko jasne ;) 1328609[/snapback] Ale chyba jeszcze trzeba 1 V spadku na diodach uwzglednic (no moze nie 1 V ale spadek jest ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 a to ciekawe :P na moim trafo jest 12,5v a po wyprostowaniu jest 11,9v :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 No to fajne masz trafo... albo jakieś spacjalne... albo co :D A tam masz diody... normalnie bez diód wszystko działa.. tylko bezpieczniki jeszcze wypada walnąć... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) Posiadam urządzenie rozruchowe do ciężarówki, które daje prąd 12 V o natężeniu 60A lub 24V 30A. Wazy 25kg. Wymiary 30x35x70cm. Może pracować w sposób ciągły. MOC POTĘZNA. U mnie peltierka 266W pociągnęło bez szemrania - jestem pewien, że pociągnęłoby ze 2 takie pelty bez najmniejszego problemu. Jak coś, to na PW 1315664[/snapback] do ciezarowki ? moj star na starcie potrzebuje setki amer na dziesiatkach to nawet by nie jeknal ciezarowki to zazwyczaj diesle a one potrzebuja Duuuzych pradow z Kurtem myslelismy na peltami ale za duzo to pradu pobiera do tego dodatkowe zasilanie trzeba zrobic koszt ok 150zl w akademiku moze i by sie sprawadzalo ale w domu ... moj komp i tak jest wystaraczajaco pradozerny to jest praktycznie podwojenie mocy pobieranej przez kompa jakis pelt 100w do tego nie wyrafinowane zasialanie i juz sie robi 130w a to ciekawe :P na moim trafo jest 12,5v a po wyprostowaniu jest 11,9v :| 1328639[/snapback] widocznie diody daja ok 0.7v sprawdz przed mostkiem a od kiedy mostki podwyzszaja napiecie?to jest wartosc sluteczna a nie amplituda .. jesli voltomierz w sieci pokazuje 23ov to znaczy ze jest to wartosc skuteczna a rzeczywista amplituda przebiegu sin wynosi 230*sqrt(2) elektrotechnika sie klania Edytowane 14 Marca 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 przed mostkiem rowniez 12,5v (jakis dziwny mostek widocznie mam :| ) elektrotechnika sie klaniafajnie, cieszcze sie bardzo. nigdy nie "studiowalem" elektroniki tak doglebnie - dlatego sie zapytalem. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) to jaka jest wartosc skuteczna napiecia |sin| ktos to poda czy mam znowu szukac w sszywkach <_< UPDATE no to sprawdzilem wartosc skuteczna napiecia sin jak kazdy wie to 0.707 napiecia szczytowego a wartosc skuteczna |sin| to 0.636 napiecia szczytowego - i tu problem bo nie wiem czy uwzglednione zostaly diody prostownicze ,czy sam przebieg wykresu <_< kondensator powinien to troche podniesc ,bo tak to lipa Edytowane 14 Marca 2005 przez KGB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) @KGB czego nie wiesz ? watosc skuteczna napiecia = amplituda/sqrt(2) - przeciez pisalem wyzej ... @radzio w sumie masz racje przed mostekiem i po bedzie takie same napiecie bo badasz roznice potecjalow pomiedzy tymi samymi przewodami jakbys przywarl mase do uziemienia to napewno dowiesz sie ile masz naprawde spadku - ale to nie jest moja specjalnosc wiec w 100% nie jestem pewny to nie elektronika tylko eletrotechnika tak na marginesie ;) btw proponuje podpinac takie odbiorniki z racji ze moga byc one nieliniowe nie pod acara a najlepiej pod inna faze w Waszej sieci elektrycznej szczegolnie jak ktos mieszka w bloku i ma aluminiowa instalacje to moze byc powazne obciazenie dla takich instalacji jak komp biega np 24h wiem ze moze przesadzam ale czasami nawet podlaczenie monita po inna faze znacznie poprawialo stabilnosc systemu Edytowane 14 Marca 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...