Skocz do zawartości
BZ_Sh4Ck4L

Timmingi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BarTweak

heh ustaw sobie cl 2,5 - 2 - 2 - 11 jak wstaną to masz lajt no, ale stabilnosc...

Ustawia sie to zazwyczaj w advanced chipset features... tak przynajmniej jest na moim abicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ustaw sobie cl 2,5 - 2 - 2 - 11 jak wstaną to masz lajt no, ale stabilnosc...

Ustawia sie to zazwyczaj w advanced chipset features... tak przynajmniej jest na moim abicie...

1321597[/snapback]

Ciekawe w sumie... wszyscy podaja ta 11 na koncu... ale dlaczego? U mnie chodzi na 2.5-2-2-8 (czy tam 6 - nie sprawdze bo mi plyta padla) - czy to lepiej czy gorzej? Jesli lepiej to dlaczego wszyscy podaja badziewna 11, zeby sobie ustawic? Moje pamieci to jakies no-name'y...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo poniewaz:]

1322287[/snapback]

Hehe... czlowieku... jak to sie stalo ze jeszcze cie nikt nie "wyroznil"? Twoje odpowiedzi sa tak konstruktywne... albo bana mu, albo bo poniewaz... hmm... zastanawiajace.

Tak czy siak ponawiam moje pytanie. Zawsze mi sie wydawalo, ze czym nizsze timeingi tym lepsze, ale moze sie myle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BZ_Sh4Ck4L

heh :) są w biosie opcje zmiany timigow trzeba tylko umiec je znalezc B)

:D

wejdz do biosa i wcisnij CTRL i F1 ;] dojdzie ci dodatkowa zakladka w biosie ;] wejdz sobei tam i szalej ;] bedzie tam okolo 15 roznych parametrow pracy pamieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

No to zycze powodzenia w ustawianiu. Timingi to nie jest prosta sprawa... Ja wlasnie czekam na Hynix D43 i bede sobie podrecal kompa wtedy :D

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe w sumie... wszyscy podaja ta 11 na koncu... ale dlaczego? U mnie chodzi na 2.5-2-2-8 (czy tam 6 - nie sprawdze bo mi plyta padla) - czy to lepiej czy gorzej? Jesli lepiej to dlaczego wszyscy podaja badziewna 11, zeby sobie ustawic? Moje pamieci to jakies no-name'y...

1322284[/snapback]

W sumie najlepiej aby ostatnia cyfra (Tras) byla suma trzech poprzedzajacych, czyli np. 2-2-2-6, 2-3-3-8 itp. Na platformie nf2 jednak najlepiej (choc nie zawsze) wypadaja x-x-x-11. Aby dojsc do najlepszego ustawienia musisz poprostu sam potestowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1322284[/snapback]

bo na enforsach 11 jest best of the beast;>

było szukaj?;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat sie nadaje do podstawowych zagadnien. gdyby w dziale RAM pojawialy sie posty tylko dla osób które mają podstawową wiedzę na temat timingów i mhzów forum byłoby bardziej przejrzyste. co do tego jak ustawic timingi znajdziesz w dziale faq i nie ma jednoznaczej odpowiedzi nawet jezeli 2 osoby mają identyczny sprzęt bo jedne kości się lepiej kręcą inne gorzej i to samo jest z procesorami. najpierw przeczytaj podstawy o podkrecaniu pamieci, potem posiedz troche sprawdzajac rózne ustawienia timingów/mhzów, ich stabilności i wydajności..

Edytowane przez mos84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kiszka - nic nie rozumie...

Pamięci (jak w podpisie) na płycie Intela+ P4 2.5G są wykrywane (automatycznie) jako 2-2-2-6 a na sprzęcie z podpisu (te same dokładnie pamięci) są wykrywane jako 3-3-3-8 i nie ma zmiłuj jakakolwiek zmiana (nawet poparta podbiciem napięcia) powoduje utrate stabilności - na prawde nie wiem co mam o tym sądzić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i kiszka - nic nie rozumie...

Pamięci (jak w podpisie) na płycie Intela+ P4 2.5G są wykrywane (automatycznie) jako 2-2-2-6 a na sprzęcie z podpisu (te same dokładnie pamięci) są wykrywane jako 3-3-3-8 i nie ma zmiłuj jakakolwiek zmiana (nawet poparta podbiciem napięcia) powoduje utrate stabilności - na prawde nie wiem co mam o tym sądzić :(

1332538[/snapback]

a oba procki pracująprzy tym samym fsb i w trybie synchro z ramem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi