Skocz do zawartości
Pietr

Jak Zlikwidować Startowe Menu Wyboru Sytemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem zainstalowane dwa systemy produkcji cudownego Microsoftu w wersji XP Pro na 2 partycjach, jednak jedną z tych partycji sformatowałem. Wszystko super oprócz tego, że pozostało menu startowe pytające o wybór systemu i nadal moge wybrac jedną z dwóch Wind, tylko że ta druga nie działa (no bo jak ma działać, jak jej nie ma). Właściwie po co to menu sie pokazuje w takiej sytuacji skoro mam teraz jedego Windowsa. Mam 2 pytania:

Czy da sie jakos usunać to menu, żeby nie tracić czasu na starcie?

Czy źle zrobiłem formatując ten dysk czy powinienem pozbyć się Windy w jakiś bardziej cywilizowany sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak z bootloaderem linuksa.

Spróbuj tak:

- konsola odzyskiwania sytemu ( wystartuj windowsa z płyty i jak się będzie pytał o instalację wybierz R napraw)

- zalogować się na konto administratora

- komenda fixmbr - naprawia uszkodzony lub niewłaściwy sektor startowy

Format tutaj nie ma nic do rzeczy

U mnie zadziałało

Edytowane przez TYPHOONS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest o wiele prostsza metoda niż naprawianie. Edytuje plik boot.ini i kasujesz by tylko sotało coś podobnej treści:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

U Ciebie powinien być inny nr partycji.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi