Skocz do zawartości
Met

Downclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta?

Niby smieszne, ale ja kiedys tak robilem ze swoim K5 p75. domyslnie mial chodzic na 1.5x50==75; ja go puszczalem na 1x66 (tak, tak kiedys uzywalo sie takich mnoznikow...)

o 9MHz mniej ale za to pci na 33 a nie 25. W niektorych grach wyraznie lepiej dzialal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta?

...

TAK :!:

powodow jest kilka:

- zwykla ludzka ciekawosc jak to jest :) i czy wogole jest to mozliwe

- porownanie wydajnosci przy roznych magistralach - ja np puszczalem PII 350 na magistrali 66MHz zeby porownac wydajnosc z Celkiem 266, PIII 550 tez na magistrali 66MHz zeby zobaczyc jak spada wydajnosc w grach

- ukruszenie jaderka w prockach AMD czasem jedynym rozwiazaniem zeby procek po takim "zabiegu" dzialal jest obnizenie taktowania magistrali

- (i najbardziej powazny) zmnijeszenie wydzielnanego ciepla/poboru pradu - jak ktos ma kompa wlaczonego non-stop a tylko sciaga pliczki z sieci to wcale nie potrzebuje procka o duzej wydajnosci - np u kumpla w "serwerku" pracuje PIII 800EB@400MHz (6x66MHz) i jeszcze z obnizonym napieciem

BTW nazywa sie toto raczej UNDERCLOCKING

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mojego antka puszczam czasami na fsb100 czyli 1250 mhz :) :) :) ale zazwyczaj wole wieksza moc :) :) :)

aaaa.... i jak zlamie mnoznik to jeszcze pojdzie mniej ... zobaczymy wtedy ile pkt bedzie straty w 3dmarku miedzy 9x100 i 12,5x148 :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście :)

Kiedyś nowo zakupiony P200 ''przez pomyłkę'' poszedł na 75MHz [zworki nie były opisane]. Żadnych problemów.

Teraz też zastanawiałem się czy by nie obniżyć taktowania Athlona1700+ [do czasu aż uzbieram na kartę graficzną byłoby ciszej], ale jeszcze nie odblokowałem mnożnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby smieszne, ale ja kiedys tak robilem ze swoim K5 p75. domyslnie mial chodzic na 1.5x50==75; ja go puszczalem na 1x66 (tak, tak kiedys uzywalo sie takich mnoznikow...)

o 9MHz mniej ale za to pci na 33 a nie 25. W niektorych grach wyraznie lepiej    dzialal :)

ja raczej mojego proca wolniej nie puszcze, bo ma blokowany mnoznik, CHJK jeden! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie stoi serwerek/router na K6-2 400 zdeklokowanym na 200 i napięciu z 2,2V na 1,6. Dzięki temu nie potrzeba wiatrka (sam radiatorek, a podobno AMD się grzeją :lol: ) i dzęki spowolnionemu wiatrakowi w zasilaczu system jest niemal bezgłośny 8)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyjezdzalem na wakacje to mojego niedzialajacego celka copermine 1000 na 667 odpalilem to mial moze 20 stopni wszystko lacznie z grafa zkrecilem do minimum i wiatraki na V zeby bylo 100% ze bedzie chodzic w koncu miech mnie nei bylo a serwer musial chodzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...