Met Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta? Niby smieszne, ale ja kiedys tak robilem ze swoim K5 p75. domyslnie mial chodzic na 1.5x50==75; ja go puszczalem na 1x66 (tak, tak kiedys uzywalo sie takich mnoznikow...) o 9MHz mniej ale za to pci na 33 a nie 25. W niektorych grach wyraznie lepiej dzialal :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta? ... TAK :!: powodow jest kilka: - zwykla ludzka ciekawosc jak to jest :) i czy wogole jest to mozliwe - porownanie wydajnosci przy roznych magistralach - ja np puszczalem PII 350 na magistrali 66MHz zeby porownac wydajnosc z Celkiem 266, PIII 550 tez na magistrali 66MHz zeby zobaczyc jak spada wydajnosc w grach - ukruszenie jaderka w prockach AMD czasem jedynym rozwiazaniem zeby procek po takim "zabiegu" dzialal jest obnizenie taktowania magistrali - (i najbardziej powazny) zmnijeszenie wydzielnanego ciepla/poboru pradu - jak ktos ma kompa wlaczonego non-stop a tylko sciaga pliczki z sieci to wcale nie potrzebuje procka o duzej wydajnosci - np u kumpla w "serwerku" pracuje PIII 800EB@400MHz (6x66MHz) i jeszcze z obnizonym napieciem BTW nazywa sie toto raczej UNDERCLOCKING Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 22 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2002 Ja puszczełem swojego XP 1,7+ jako XP 1.5+ ale nie 133*10 tylko 145*9 i na zaniżonym napięciu o 0,1V dlatego że mam Titana TTC-5TB i dodatkowo póściłem go na jakieś 7V. Jest sporo ciszej teraz słychać tylko zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Ja swojego Celka puszczam na 670 MHz, jak nie potrzebuję dużej wydajności a Titan może być wtedy na 5V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ja mojego antka puszczam czasami na fsb100 czyli 1250 mhz :) :) :) ale zazwyczaj wole wieksza moc :) :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ja mojego antka puszczam czasami na fsb100 czyli 1250 mhz :) :) :) ale zazwyczaj wole wieksza moc :) :) :) aaaa.... i jak zlamie mnoznik to jeszcze pojdzie mniej ... zobaczymy wtedy ile pkt bedzie straty w 3dmarku miedzy 9x100 i 12,5x148 :) :) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta?Oczywiście :) Kiedyś nowo zakupiony P200 ''przez pomyłkę'' poszedł na 75MHz [zworki nie były opisane]. Żadnych problemów. Teraz też zastanawiałem się czy by nie obniżyć taktowania Athlona1700+ [do czasu aż uzbieram na kartę graficzną byłoby ciszej], ale jeszcze nie odblokowałem mnożnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ja swojego antka puszczam na szynie 100 i mam 1100 MHz i na maxa obnizonym napieci procek praktycznie nie wchodzi na 40 stopni nawet na full load, szkoda ze nie moglem odblokac mnoznika :( bo by poszedl jeszcze nizej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Wczoraj mi MOBO uruchomiło system chyba w "safe mod" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Zaraz bede mogl wrzucic jakiegos zrzuta z downclockingu extremalnego, tylko odblokuje jeszcze raz mojego Antonova> to sprawdze najnizszy mozliwy mnoznik z fsb 100 Mhz, ale beda jaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Ja gdy zostawiam kompa na noc ustawiam go na 533mhz (8*66) poczym wylaczam wiatraczek.(lub w speedfanie na 10%) Temp. wzrasta do 45-50stopni ale spie spokojnie :> ps. czy ktos spowalnial p4 kiedykolwiek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 qrna.... ten temat byl walkowany xxx razy.... ale ze jestes nowy to wybacze :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ps. czy ktos spowalnial p4 kiedykolwiek? A nie widać ? :P Nawet screenshot umiesciłem, a jako, że P4 ma diode termiczną która zwalnia procka to najprostszym sposobem na zwolnienie P4 to... zdjęcia całkowicie chłodzenia z niego 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Jestem ciekawy czy ktos z was obnizal taktowanie procka ponizej wartosci producenta? Niby smieszne, ale ja kiedys tak robilem ze swoim K5 p75. domyslnie mial chodzic na 1.5x50==75; ja go puszczalem na 1x66 (tak, tak kiedys uzywalo sie takich mnoznikow...) o 9MHz mniej ale za to pci na 33 a nie 25. W niektorych grach wyraznie lepiej dzialal :) ja raczej mojego proca wolniej nie puszcze, bo ma blokowany mnoznik, CHJK jeden! :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ja moja celine 667 odkrecilem na 500!!! obnizylem jeszcze napiecie na ok 1.4 V i mialem 15 C!!!!LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Downclocking miałem 2x jak p3 na 133 spadło na 66 i raz na celku w jakimś progu można było ustawić 50 zzamiast 66 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 U mnie stoi serwerek/router na K6-2 400 zdeklokowanym na 200 i napięciu z 2,2V na 1,6. Dzięki temu nie potrzeba wiatrka (sam radiatorek, a podobno AMD się grzeją :lol: ) i dzęki spowolnionemu wiatrakowi w zasilaczu system jest niemal bezgłośny 8) Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 kiedys wujas mial 133 i chodzi stabilnie :) na 66 ale potem poszedl na 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 jak wyjezdzalem na wakacje to mojego niedzialajacego celka copermine 1000 na 667 odpalilem to mial moze 20 stopni wszystko lacznie z grafa zkrecilem do minimum i wiatraki na V zeby bylo 100% ze bedzie chodzic w koncu miech mnie nei bylo a serwer musial chodzic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 zmniejszyć częstotliwość procka raczej nie moge (chyba, zaraz zobacze czy jest fsb<66) ale chodzi on ciągle jak jest nie podkręcony (nocki) na 1,4 V. Chciałem pościć go na 1,35 V ale jush ciągle się wieszał :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 mobo to epox 8k7a+ - u kumpla na modowanym abicie chodzil na 5.5x60 przy 0.9V (dlatego modowany ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Berkut to jest fajny wyczyn, a jakie temperaturki mial? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 niskie :) pracowal na samym coldplate bez radiatora, cos jak C3 :) @ 0.9V i 300mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Jak miałem Celka 1.2GHz, to jak go za bardzo podkręciłem i nie wstał, to płyta ustawiała FSB 66MHz więc szedł na 800MHz. Teraz będę próbował z Athlonem, ale niestety nie mogę obniżyć napięcia poniżej 1.7V bez moda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...