Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

mam dwie płytki pod s754

Gigabyte K8NS (rev. 2.0) (320 ht z biosu)

MSI K8N neo fsr (podobno 360 ht)

mam pytanko odnośnie tej którą sobie zostawić,

która bardziej stabilniejsza i mniej konfliktowa i oczywiście dobra do o/c

narazie w kompie siedzi gigabyte i semp 2,4 ghz na stock vcore :D

jak znajdę trochę czasu to zrobię testy na MSI

Mialem obydwie a w sumie MSI mam nadal i zdecydowanie bralbym MSI :P

Poprostu ta plyta jest bezproblemowa :) A GB czasami niezle wnerwia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miało być 360, przeczytałem uważnie :P 360 to i tak zadużo na tą mobo

Wlasnie sam sie zdziwilem jak ta mobo idzie po wgraniu nowego biosu ma HT 2,5 co ja "uskrzydla" pod wzgledem max HTT proc ograniczal ale super pi 1mb przeliczyla na 360 sadze ze jakbym mial lepszego cpu to by poszla jeszcze wyzej to mobo jest niedoceniane a naprawde bardzo fajne.

EDIT:

Nawet o takie cos znalazlem:

Dołączona grafika

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dwie płytki pod s754

Gigabyte K8NS (rev. 2.0) (320 ht z biosu)

MSI K8N neo fsr (podobno 360 ht)

mam pytanko odnośnie tej którą sobie zostawić,

która bardziej stabilniejsza i mniej konfliktowa i oczywiście dobra do o/c

narazie w kompie siedzi gigabyte i semp 2,4 ghz na stock vcore :D

jak znajdę trochę czasu to zrobię testy na MSI

gigabyte bardziej mi się spodobał, więc zostaje u mnie :D

na tym msi nie dało sie przekroczyć 300htt

przy 301htt nie wstawała a po włączeniu w biosie opcji dynamic overclocking (coś takiego) to podczas ładowania win 'a komp sie wieszał :mur:

czy przy ściąganiu coolera (box) z proca też wychodzi on wam razem z prockiem z socketu?

macie na to jakiś sposób aby normalnie to ściągać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepis na wysokie HTT dla MSI:

1. Ustawic HT na 2,5 i odpowiedni div.

2. Ustawic HTT na 360.

...koniec... :lol:

@-cinek-

btw. Moja MSI to rev 1.0 - ta z 3 slotami ram - mowimy o tej samej mobo :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, mówimy o tej samej MSI :D

Przepis na wysokie HTT dla MSI:

1. Ustawic HT na 2,5 i odpowiedni div.

2. Ustawic HTT na 360.

...koniec... icon_lol.gif

mnożnikiem ht w dół zjeżdżałem na 2,5 też, do tego pamięci na najniższy div, papu dla proca +10%, i htt350, 310,315 też nie wstawała :mur:

na htt300 budzi się bez problemu,

procek nie blokuje bo na 2,5 ghz wstaje na gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sprawa wygląda tak mam A642800+ na asusie K8V-x se i chciał bym zmienić płyte na coś co się da podkręcić co polecicie w miare taniego i oczywiście jaki cooler polecicie.

dfi lp (tu niestety musisz szukac uzywanej bo w sklepie ich juz nie ma) i freezer64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dfi lp

A co to tylko na DFI da się podkręcać? :blink:

Ja myśle że dużo tańszym wyborem jest Gigabyte K8NS, Epox 8KDA3I czy Abit NF8 czy MSI K8N Neo, a do podkręcania też się w miare nadają (no chyba że ktoś chce się w extreme bawić).

Pozatym jego proc czyli A64 2800+ ma mnoąnik 9x i jest robiony w 0.13um czyli nie potrzeba wielkiego HTT bo ten proc i tak za dużo nie poleci.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to tylko na DFI da się podkręcać? :blink:

Ja myśle że dużo tańszym wyborem jest Gigabyte K8NS, Epox 8KDA3I czy Abit NF8 czy MSI K8N Neo, a do podkręcania też się w miare nadają (no chyba że ktoś chce się w extreme bawić).

Pozatym jego proc czyli A64 2800+ ma mnoąnik 9x i jest robiony w 0.13um czyli nie potrzeba wielkiego HTT bo ten proc i tak za dużo nie poleci.

stabilne napiecia za sprawa najlepszego ukladu zasilania, wszystkie alpha tymingi , najwieksza ilosc dzielnikow dla ramow, mozliwosci regulacji wentylatorami, mozliwosci vcore tez nie oszczali , to tylko niektore zalety dfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stabilne napiecia za sprawa najlepszego ukladu zasilania, wszystkie alpha tymingi , najwieksza ilosc dzielnikow dla ramow, mozliwosci regulacji wentylatorami, mozliwosci vcore tez nie oszczali , to tylko niektore zalety dfi

Ty mi nie musisz mówić o zaletach DFI bo od 2 lat żadnej innej płyty niż DFI nie kupiłem...

Ale jemu chodzi o to zeby cokolwiek podkręcić, wątpie żeby chciał się zagłębiać w alphy i potrzebował wymyślnych dzielników, standardowe mu styknął, regulacje wentyli to nie tylko domena DFI, V-Core kosmicznego też nie potrzebuje, a za to dfi zabuli conajmniej 200zł a gigabyta dla przykładu kupi za 110.

(swoją drogą to DFI nF3 250GB było najlepsza mobo z jakąsię kiedykolwiek zetknąłem, najbardziej dopracowanań itp. i chyba zadna inna nF3 by nie poszła na HTT 400MHz ale dla Qx's jest poprostu zbedna)

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty mi nie musisz mówić o zaletach DFI bo od 2 lat żadnej innej płyty niż DFI nie kupiłem...

Ale jemu chodzi o to zeby cokolwiek podkręcić, wątpie żeby chciał się zagłębiać w alphy i potrzebował wymyślnych dzielników, standardowe mu styknął, regulacje wentyli to nie tylko domena DFI, V-Core kosmicznego też nie potrzebuje, a za to dfi zabuli conajmniej 200zł a gigabyta dla przykładu kupi za 110.

moze i racja, mnie juz zboczylo na punkcie :wub: DFI :wub: , na inna nie zamienie

jak kolega nie potrafi sobie znalezc informacji n/t zakupu plyty to tym bardziej alphami sie nie bedzie chyba bawil :)

a k8ns mialem,tak bardzo zle jej nie wspominam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram harego, może nie abit i msi ale gigabyte/epox jak najbardziej... imo to nie wykorzysta potencjału dfi (mogę się mylić ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy na ASROCK K8SLI-eSATA2 ULIM1697 Socket 754 (PCX/LAN/SATA/RAID) bede mogl cos wycisnac z Semprona 2800+? mam obecnie NF7-S i Ath1800+ (10x210). niestety niedlugo premiera Visty PL i przesiadka na 64 bity wskazana :) potrzeb nie mam zbyt duzych ale chcialbym choc troszke pomeczyc ten nowy procesor. przy obecnych cenach Sempron 2800+ i ASROCK K8SLI-eSATA2 ULIM1697 to dla mnie ideal. uprzedzam ze plyty serii Asrock Dual sa dla mnie obecnie nieosiagalne wiec pytanie: czy warto inwestowac w ASROCK K8SLI-eSATA2 ULIM1697?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak wlasnie myslalem :/ generalnie nie jestem przekonany do 754 i choc ULi zapowiadalo sie bardzo ciekawie to teraz dodatkowo przeraza mnie fakt ze przypuszczalnie znikna sterowniki pod ta platforme. chodzi mi o tania przesiadke na 64bity. grafe sprzedalem wiec korzystniej mi wskoczyc na PCIE. najekonomiczniej wypada przesiadka na umierajace 939 lub 754 bo pamieci mam DDR. nowsze podstawki to dla mnie duzy skok cenowy a to oznacza naklady ktore w moim przypadku raczej sie nie zwroca. im dluzej czekam tymmniej sprzetu na rynku - w duzych hurtowniach sa juz szczatki wiec zbytnio nie mam w czym wybierac. dzis zdecydowalem ze zostane jednak przy NV bo gwarantuje kompatybilnosc z nadchodzacymi systemami. wybralem 3200+ (Venice) i GA-K8NF-9 bo widze sporo userow z fsb 300 na tej mb - licze ze uda mi sie go puscic na 9x300 co w zupelnosci mi wystarczy. btw. jakie polecacie vcore dla tego proca?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie chce zakladac nowego tematu wiec spytam tutaj. Zastanawiam sie nad zmiana na socket 754 na sempa 2800+ i GA-K8NS. Co posiadam teraz widac nizej.

Czy oplaca mi sie zmieniac na 754? Czy roznica w wydajnosci bedzie znaczna czy raczej mala? (Grafe tez zmienie ale blizej wiosny)

Pzdr

Edytowane przez Dziadek_bober

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi