Skocz do zawartości
Lukasss

Xp I Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dwie partycje C i D obie NTFS, na C mam XP PROFFesional SP2 , pytanie czy moge na D bezpiecznie zainstalowac Linuxa maendrake 10 ??czy linux jakos moze uszkodzic dysk?? albo dzialac problemowo ??

1364341[/snapback]

LinuX rozpoznaje partycje win typu f lub n. Podczas instalacji Linuksa usuń partycje i kolejno zamontuj wszyskie katalogi Lina. Lin jest bardzo spolegliwym sysem od 10 bardzo miłym . Sam używam 10.01 oingwina trudniej Ci będziez odinstalowaniem go ( jest bardzo wierny ;) ale ostatnio pojawiło się wiele programów pomagających w rozstaniu z nim. Miłej zabawy :)))))))))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LinuX rozpoznaje partycje win typu f lub n. Podczas  instalacji Linuksa usuń partycje i kolejno zamontuj wszyskie katalogi Lina.  Lin jest bardzo spolegliwym sysem od 10 bardzo miłym . Sam używam 10.01 oingwina trudniej Ci będziez odinstalowaniem go ( jest bardzo wierny ;) ale ostatnio pojawiło się wiele programów pomagających w rozstaniu z nim. Miłej zabawy :)))))))))))))))))))

1389349[/snapback]

z odinstalowaniem nie ma wiekszego problemu... wrzucasz plytke z xp i dajesz format partycji linuxowej... nawet lilo znika :wink:

druga mozliwosc to moj komputer -> PPM -> zarzadzaj -> zarzadzanie dyskami i tam formatowac, jedyny minus to ze lilo zostaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instalator mandrake ma wbudowane narzedzie do partycjonowania dysku - jest proste w uzyciu wiec nie powinienes miec problemow aby zabrac troche miejsca z partycji D i przeznaczyc je na partycje linuxowa. pamietaj tez ze procz partycji na ktorej bedzie sam system, musisz tez utworzyc osobna pod plik wymiany(swap). to tyle... a jesli nie chcesz nadpisywac domyslnego bootloadera windowsa, to polecam zainstalowanie LILO(bootloader linuxa) na dyskietce - ja sam od jakiegos czasu bawie sie troszke z linuxem i dla mnie to najwygodniejsze rozwiazanie(nastrecza najmniej problemow kiedy rozmyslisz sie z uzywania pingwina)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie plik wymiany tylko partycję wymiany jeśli już.

Lilo nie nadpisuje bootloadera windowsa przeważnie (ale też zależy gdzie się zainstaluje).

Poza tym z bootloadera windowsowego po spreparowaniu odpowiedniego obrazu da się bootować linuksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bootloadera windowsowego po spreparowaniu odpowiedniego obrazu da się bootować linuksa

tak, probowalem kiedys tego - ale jak dla mnie za duzy stres przy manipulacji 'dd' heh... ale rozwiazanie faktycznie bardzo dobre, nie ma to jak boot.ini a nie tam jakies lilo.conf czy podobne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi