Skocz do zawartości
Gość

Voodoo3 vs GeForce

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie!!!

Znam jednego "pacjenta" który uważa że V3 jest lwpsze od GF i nie tylko od tego I generacji ale nawet od MX400 8O . Opowiedział mi historię jak z kolegąto swojego V3 porównywałdo MX400.Na athlon 1G, po zmianie zV3 na mx wydajność spadła. A ja na to Bahhahhaahhhahha 8O :twisted: :evil: :x :?

Zdenerwowałem sie że opowiada takie herezje :evil: No to mu tłumaczę:to nie możliwe, pewnie sterowników nie wgraliście, źle był skonfig. komp,itd.itp.Nawet nie zdążyłem spytać na czym sprawdzali(3d mark,gra...) bo byłem nadzbyt sflustrowany.Niestety nie dał się przekonać że nie ma racji.A przecież V3 to nie ta epoka akceleratorów, co najwyżej może być powównywalny do TNT2 lub G400.Ewentualnie V5500 to coś koło MX.

Więc proszę Was o jakieś pomysły by naprowadzić tę zbłąkaną duszyczkę na właściwą drogę życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MYsle ze jezeli chodzi o wydajnosc to od MX400 jest napewno wolniejszy , jedyne czym sie moze poszczycic to duzo lepsza grafika . Pozatym V3 juz sie do gier nie nadaje ( mowie o nowych produkcjach ) , z prostej przyczyny nie ma wsparcia porzadnymi sterownikami, oczywiscie sa te niezalezne , ale roznie z tym bywa .

Ja mierzac dawno temu w 3dmarku ale 2000 , ktory jak wiadomo to nie ta Epoka ,wydajnosc na V3 mialem 3500 punktow , a na Gf Mx400 kolo 5000 , wiec nepewno Voodoo szybsze nie jest . A te klotnie co szybsze Gf czy V3 to chyba sensu nie maja , bo jedno jest pewne obie sa za wolne ;) .

Acha jeszcze jedno , jak wiadomo czesc operacji zwiazanych z tworzeniem scen 3D Voodoo zrzuca na proca( nie pamietam juz co dokladnie ) dzieki czemu im wieksza moc obliczeniowa procesora ,tym lepsze wyniki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niektórych zastosowaniach to v3 będzie szybsza od Gf 1 i 2mx np. Unreal 1 lub Tournament. Gdyż te gry były specjalnie optymilozowane pod tą właśnie karte. Jednak w większości wypadków to gf. będzie górą

Dokladnie w Direct 3D V3 jest slabiutkie ,a w UT na Glide to smiga nadal :) az milo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W niektórych zastosowaniach to v3 będzie szybsza od Gf 1 i 2mx np. Unreal 1 lub Tournament. Gdyż te gry były specjalnie optymilozowane pod tą właśnie karte. Jednak w większości wypadków to gf. będzie górą

Dokladnie w Direct 3D V3 jest slabiutkie ,a w UT na Glide to smiga nadal :) az milo .

Glide rulez aż się dziwe że nVidzia po wykupieniu 3dfx'a :cry: nie wykorzystała glide do swoich kart. Korzystam z fachmanów z glidem i jak grałem w Unreala (zwykłego) to chodził mi szybciej niż pod DirectX 8O no i ładniej było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja musze bronic tego co sam posaidam :) , voodoo w unrealu bardzo ładnie chodzi , moze w zastosowaniach nie jest lepsze od geforca ale ta karta ma dobre 3-4 lata wiec czego sie spodziewasz , a pozatym voodoo to legenda i juz.i poruwnaj jakosc obrazu to zobaczymy kto wygra :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja musze bronic tego co sam posaidam :) , voodoo w unrealu bardzo ładnie chodzi , moze w zastosowaniach nie jest lepsze od geforca ale ta karta ma dobre 3-4 lata wiec czego sie spodziewasz , a pozatym voodoo to legenda i juz.i poruwnaj jakosc obrazu to zobaczymy kto wygra :).

zgadzam się w 101% ba nawet w 102%. 3Dfx rulez nvidzia sux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAAAAAA!!!! Mnie to zawsze wqrwiało że kumpel miał Celka 300 i Voodoo 2 a ja Celka 400 i TNT2, u mnie wyrywał UT2 20 fps, a u niego 60... 8O

I też mi mówił, że nie zna takiej firmy jak nvidia i że szajs jakiś mam...

... a potem grać przychodził :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekło, NVIDIA sux, a sam masz GF2 MX200 - więc jak to jest? ;)

Songoku, podaj link do tego testu bo jakoś we wshystkich jakie do tej pory widziałem to GTS miażdzył we wshystkim co łazi pod D3D i OpenGl tego Voodoo 5 5500.

Swego czasu się zastanawiałem nad obiema kartami - obie były w cenie około 1500zł. Wybrałem GF2 i się nie zawiodłem (tydzień później Voodoo staniał do 700zł!!!!), a i tak był to wybór przyszłościowy bo do dziś na nim lece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten test był w komputer swiat zobacze jaki numer

nie wiem jaki to był numer kś ale był z 2001r

voodoo miał troche lepszą jakość obrazu no i o 1 klatke więcej w testowanym benchmarku(nie pamiętam jakim ale chyba q3)

i miał wade dla tych co mieli zasilacz 230vbo dużo prod brał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL ale smieszny musi byc ten gostek co nieznal Nvidi i mowil ze szit nieznna Ati i znieważą, tez znam takich ludzi to są nieodwracalnie przegnite LAMY najleprze jest to ze taka jedna lama znajdzie drugą i nawzajem bendą sie podbudowywac takich ludzi sie omija .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze Niwidia nie pociagnela Glide, wkoncu wszystkie patenty przejela . Gdzies mi sie ostatnio obilo o uszy ze Nvidia cos z tym Glide kombinowala w nowych kartach ,ale jakos cisza jest .

BTW kiedys staly obok siebie dwa kompy , a na nim UT , i jak zobaczylem jak obraz wyglada na V3 a potem na Mx-400 to usiadlem , zero kolorow ,zero nasycenia tylko szarosci same ( wszyscy wiedza o jakiej karcie mowie ) . Pozatym na nvision.pl przyznali ze karty 3dfxa mialy specyficzna jakosc obrazu, duzo jasniejszy obraz i Extra kolorki .

Sumujac Voodoo juz nie ma ;)jezeli chodzi o gierki , i teraz to tylko divx niezle chodzi i pulpit ladnie wyglada ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak teraz to 3DFX rules a jak Nvidia wypuścila TNT2, GF to wszyscy się na to przesiadali i teraz nie ma 3DFX może gdyba V3 było lepsze a V5 bylo dobre to by było obecnie karty spod znaku 3DFX. A pozatym po raz pierwszy jak zobaczyłem V5 5500 to zdzikłem przecież to się nie miescilo w zwyklej budzie było 2x większe od GF i miało pobór prądu jak krzesło elektryczne. A pamieta ktoś jeszcze Voodoo Voltage ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekło, NVIDIA sux, a sam masz GF2 MX200 - więc jak to jest? ;)

To był przymuszony zakup po prostu spieprzył mi się mój ATI Rage Pro (ech dobra była z niej karta.) miałem co ponad 250zł idę do pierwszego lebszego sklepu pytam się czy jest sis315 nie było a jakie inne karty do 250zł tak MX200 z TV-out'em za 230zł mówie sobie hmm... mx200 z tv-outem dobra biore. I musze przyznać że całkiem dobra jest jakoć obrazu identyczna jak w moim starym ati a wydajno widomo jak to z MX200 no nie.

Ale nVidia sux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak: 

W grach które obsługują GLIDE voodoo jest the best.

Grafa i wydajność jest najlepsza w min. unreal, u.tournam., Rune, itd

Szkoda że już nie ma 3dfx........pokazali by jeszcze....:)

Ostatnio Diablo 2 zapodalem na Voodoo w trybie Glide :) , wyglada zajebiscie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikaelus napisał: 

Szkoda 3Dfx'a, bo mieli wspaniałe początki z Voodoo i gdyby się nie rąbneli z V5 to oni by wchłonęli nVidię, a nie na odwrót

DOKŁADNIE

Szkoda to zeszłorocznego śniegu.

Teksty w stylu 3dfx rulez, a nVidia sux to można sobie wsadzić w du...e :twisted:

Byli ciency i tyle, zlali potrzeby graczy (32 bit, AGP itp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy sie qrde nie smiejcie mam voodoo 3 i gf 2mx 400 ( 64 bit pamieci sux)

i co jest szybsze w 3d marku 2k1????

OCZYWISCIE ZE VOODOO 3 !!

BTW testy robilem kilka razy

gf na 30.82

voodoo na 1.04

te gf'y z 64 bit pamieciami maja taka wydajnosc ze az cholera mnie bierze.

prblemy sa nawet przy przegladaniu stron nie moge plynnie przesuwac bo mi do <span style="color:red;">[ciach!]</span>y nedzy skacze

na MSI gf2mx 32mb wszytsko pieknie chodzi (128 bit pamieci rulezzz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikaelus napisał: 

Szkoda 3Dfx'a, bo mieli wspaniałe początki z Voodoo i gdyby się nie rąbneli z V5 to oni by wchłonęli nVidię, a nie na odwrót

DOKŁADNIE

Szkoda to zeszłorocznego śniegu.

Teksty w stylu 3dfx rulez, a nVidia sux to można sobie wsadzić w du...e :twisted:

Byli ciency i tyle, zlali potrzeby graczy (32 bit, AGP itp).

ehhhh... jóż nic nie mówie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy sie qrde nie smiejcie mam voodoo 3 i gf 2mx 400 (  64 bit pamieci sux)

i co jest szybsze w 3d marku 2k1????

OCZYWISCIE ZE VOODOO 3 !!

BTW testy robilem kilka razy 

gf na 30.82

voodoo na 1.04

te gf'y z 64 bit pamieciami maja taka wydajnosc ze az cholera mnie bierze.

prblemy sa nawet przy przegladaniu stron nie moge plynnie przesuwac bo mi do <span style="color:red;">[ciach!]</span>y nedzy skacze

na MSI gf2mx 32mb wszytsko pieknie chodzi (128 bit pamieci rulezzz)

A można poznać dokładniej wyniki? Bo może coś z oprogramowaniem nie tak. Mnie np. strony www skakały przy przewijaniu gdy nie wgrałem DirectX`a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...