Skocz do zawartości
neho

Blue Connect

Rekomendowane odpowiedzi

Tragedia !!! Tragedia !!! Tragedia !!! Wziąłem, bo nie miałem innej alternatywy. Moje doświadczenia poniżej :angry: .

Jestem max. 30 km od centrum Warszawy.

Z mapki wynika, że jestem w zasięgu UMTS i GPRS.

Generalnie nie działa, ani na laptopie (pożyczyłem i sprawdziłem), ani na stacjonarnym (przejściówka). Sprzętowo wszystko jest w porządku, karta po prostu nie łapie sygnału w domu. Żeby w ogóle korzystać z netu, musiałem przełożyć kartę SIM do komórki i skonfigurować ją jako modem GPRS (via Bluetooth) i powiesić na monitorze :D.

Nie ma dłuższej sesji w necie np. ściąganie poprawek lub pisanie tego posta bez zwiechy usługi. Staje i koniec. Aby to reanimować muszę wyłączyć/włączyć telefon i/lub komputer.

Oczywiście reklamowałem. Po wymianie serii maili otrzymałem uprzejme pismo w którym jest napisane, cytuję "Powyższa decyzja kończy drogę postępowania reklamacyjnego.... przysługuje prawo dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym.... W przypadku gdy reklamującym jest Konsument przysługuje dodatkowo prawo dochodzenia roszczeń w drodze postępowania mediacyjnego, lub przed sądami polubownymi..." koniec cytatu. Bez komentarza. :mur:

Moje rady:

Sprawdź poziom siły sygnału Ery (w istocie każdego operatora) u siebie. Jeśli jest słaby (mniej niż 3 kreski) lub niestabilny (często zanika) odpuść sobie. U mnie sygnał może ni z tego ni z owego spaść z 7 kresek (100%) do zera. Winowajcą zapewne jest ukształtowanie terenu/zabudowa/kosmici/pogoda i/lub maszty konkurencji (Plusa i Idei). W takich przypadkach operator umywa ręce.

Możesz także spróbować pożyczyć zestaw i przetestować. Szanse niewielkie ,ale zawsze.

Być może zaproponują ci przetestowanie usługi w punkcie sprzedaży. Sensowny pomysł, jeśli mieszkasz niedaleko tego punktu. Ja odjechałem 4 km od niego i wiadomo co.

To tyle na temat Blueconnect.

Co do oferty Idei dla biznesu masz zapewne na myśli LicencjęEdge lub LicencjęGprs. Różnica jest taka, że BC może działać w UMTS. Poza tym chyba od 20 lipca obie licencje są dostępne dla klientów indywidualnych, na wiadomych warunkach (24 miesięcy umowy coś ok. 120 zeta abonamentu). Przez dwa lata używałem tylko IdeaGPRS. Działało szybko (4-6 kB transferu) a co najważniejsze stabilnie. No ale ja mam maszt Idei o dwa rzuty beretem od domu (ok. 1 km).

Edytowane przez Szrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze, ze karta Blueconnect to rowniez karta WLAN, ajkby ktos potrzebowal.

A teraz dwa slowa od kumpla, ktory ma praktyke w magazynach Ery na Annopolu:

- bardzo duzo kart Blueconnect wraca uszkodzonych

- Blueconnect Manager (oprogramowanie dolaczone do karty) to chala na miare tepsowego oprogramowania od Neostrady. Radzi odinstalowac i ustawic sobie polaczenie w Windowsie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. a ja mam taki maly problem z tym calym blueconnectem,ze nie bardzo moge go zainstalowac, gdyz przy probie instalacji sterownikow dostarczonych na plycie pokazuje mi sie w menadzerze urzadzen komunikat,ze brak jest zasobow systemowych. ustawialem zasoby recznie kilka razy i nic nie pomoglo. pierwszy ze sterowniko, ktory sie instaluje pokazuje blad i dalej juz nie bardzo mozna cos zrobic. instalacja wykonywana byla wlascieiw na czystym systemie winxp pro sp2 pl plus tery do plyty glownej. lapik, na ktorym to bylo instalowane to Optimus Optibook MPM1600, karta to Merlin U530. Moze ktos z was miał albo slyszal o podobnym problemie? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi