Skocz do zawartości
Paszczu

Radeon 8500 i parę pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Nawróciłem się wczoraj na Ati :twisted: i kupiłem radka 8500 (nie LE) powered by Ati czyli 250/250 (jak się gdzieś mylę to poprawiajcie). Zainstalowałem stery z dołączonego kompaktu (6.13.10.3017) i mam parę pytań:

1. Czy to są nowe stery czy jakieś z wykopalisk bo dotychczas miałem GF2mx i ati dla mnie "nie istniało" więc nie znam się na numerkach sterów

2.Co to są za pamięci (zamiast nazwy firmy jest kółko a w "lewym górnym rogu" tego koła są 3 pionowe kreski), odczytałem tylko że 3.6 ns

3. Najważniejsze: dlaczego nie odpala mi się 3d mark 2001 - po planszy zapowiadającej pierwszy test ekran robi się czarny ale nic się potem nie pokazuje, pozostaje tylko twardy reset :cry: :cry: :cry: . Tak jest w 2001 i 2001se, co lepsze katowałem wczoraj kartę Quake3 (153 fps 1024x768/32 high detail), GTA 3 (1024 - idealna płynność, w porównaniu do MX-a śmiga aż miło popatrzeć), Mafią i duke nuk`em MP. Aha, 3d Mark 2000 chodzi bez zarzutu - wyciągam na default test 9006 ptk (250/250) i ok 9700 na (275/275). Czy to że 2001 nie chodzi to może być wina sterów??? Wszystko inne (jak do tej pory) chodzi a ten sk****syn nie chce!!! :evil: :evil: :evil:

Jeszcze jedno rano znalazłem gdzieś w zakładkach sterowników producenta karty - jest to Palit (no, na lepszego nie było mnie stać).

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawróciłem się wczoraj na Ati  :twisted:  i kupiłem radka 8500 (nie LE) powered by Ati czyli 250/250 (jak się gdzieś mylę to poprawiajcie). Zainstalowałem stery z dołączonego kompaktu (6.13.10.3017) i mam parę pytań:

1. Czy to są nowe stery czy jakieś z wykopalisk bo dotychczas miałem GF2mx i ati dla mnie "nie istniało" więc nie znam się na numerkach sterów

2.Co to są za pamięci (zamiast nazwy firmy jest kółko a w "lewym górnym rogu"  tego koła są 3 pionowe kreski), odczytałem tylko że 3.6 ns

3. Najważniejsze: dlaczego nie odpala mi się 3d mark 2001 - po planszy zapowiadającej pierwszy test ekran robi się czarny ale nic się potem nie pokazuje, pozostaje tylko twardy reset  :cry: :cry: :cry: . Tak jest w 2001 i 2001, co lepsze katowałem wczoraj kartę Quake3 (153 fps 1024x768/32 high detail), GTA 3 (1024 - idealna płynność, w porównaniu do MX-a śmiga aż miło popatrzeć), Mafią i duke nuk`em MP. Aha, 3d Mark 2000 chodzi bez zarzutu - wyciągam na default test 9006 ptk (250/250) i ok 9700 na (275/275). Czy to że 2001 nie chodzi to może być wina sterów???  Wszystko inne (jak do tej pory) chodzi a ten sk****syn nie chce!!!  :evil:  :evil:  :evil: 

Jeszcze jedno rano znalazłem gdzieś w zakładkach sterowników producenta karty - jest to Palit (no, na lepszego nie było mnie stać).

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jeżeli karta jest taktowana 250/250 to masz LE

1. Są nowe stery znajdzesz je na www.ati.com jak by nie patrzeć :D

2. Nie wiem ale jak 3.6 ns to są wpożo.

3. Może nowe stery ci pomogą (nie jestem pewien)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3Dmark 2k1 moze sie wieshac przez stery/bios na karcie, ja bym na twoim miejscu stestowal czy full stabilnie chodzi na 275/275 i jesli tak (np po 3h loopa 3dm2k) to sflashuj bios na orginala ati (niektore nieorginaly ati nie wpolpracuja ze sterownikami Build by ati) po czym zainstaluj catalisty 2.3 ze stronki ATI (przy okazji sciagnij sobie kilka demek ,rachel rulez ;]).

Fajna tronka poswiecona kartom ati to www.rage3d.com ,znajdziesz tem najnowshe oficjalne stery ,stery omegadrives oraz najnowshe bety i kupe innego softu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LE? Na pewno? Wykrywa ją jako 8500 bez LE... W menedżerze urządzeń nie powinno być nic napisane że to LE???

BTW, dzięki za odpowiedź.

Tyle co mi wiadomo to to że taktowanie LE wynosi 250/250 a tych nie LE 275/275. Są nawet jeszcze LELE ale to inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem z 3DMarkami moze wynikac tez z ustawien sterownikow. moje doswiadczenie opiera sie na R9000Pro coprawda ale zawsze to ta sama rodzina.

3DMk2k odpalil mi sie dopiero po zainstalowaniu tweakera Rage3D i ustawieniu profilu na "MaxPejn". z wlasnym profilem nie dzialal.

druga sprawa to "MaxPejn" nie chodzi mi w zadnym profilu. moge sobie potreningowac ale gra juz sie nie odpali. a wszystko to pewnie dokladnie przez ustawienia sterownikow.

wiec: ustawienia, ustawienia, ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , dzięki za wszystkie odpowiedzi, pokopię po stronkach i ustawieniach. BTW: jak jest z taktowaniem radków (nie LE) Built by ATI i Powered by Ati - bo do tej pory myślałem że te drugie mają obniżone taktowanie. W sklepie sprzedali mi go jako pełnego "Powered by ATI" a jak się okaże że mnie przekręcili i wcisnęli mi LE to :evil: zaczynam składać bombę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...