malacz88 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zmieniłem timingi ramu (w biosie) zaczowałem nowe ustawienia restart kompa i coś zaczyna piszczeć więc wyłączam kompa. myśle wejde do biosa i ustawie tak jak bylo ale nic po uruchomieniu zostaje czarny ekran!!!!!!!!! co robić?? Pomóżcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 clear cmos ;] masz zworkę kasuje ustawienia biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 możesz powiedzieć dokładnie jak to zrobić? nie ma innego sposobu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 (edytowane) weź instrukcje obsługi od swej płyty głównej, poszukaj tam działu "Checking Jumper Settings", i znajdz zworke opisaną Clear CMOS, pozniej zobacz na obrazku gdzie ten Jumper sie znajduje i zmien go... cisnij power'a, poczekaj chwile, i wroc Jumper'a na swoje miejsce... voila... p.s> jaka plyte glowna masz? Edytowane 22 Kwietnia 2005 przez McBoss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 gigabyte K8KT800PRO a to coś zmienia? wszystkie ustawienia w biosie musze ustawiać ponownie? to po co jest ten zakichany dual bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBoss Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 zmienia bo niektore nie maja takiej mozliwosci... a na przyszlosc zebys nie musial zadawac takich pytan jak to pierwsze i ostatnie to zapoznaj sie z instrukcja obslugi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 zapoznał bym się chętnie ale to wszystko english a ja nie jestem w tym za dobry :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 jest jeszcze jeden problem nie znalazłem w instrukcji niczego podobnego ten jumper to coś na płycie głównej? możecie to opisać (a tak w ogóle to moja płyta obsługuje tę funkcję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) Po prostu wyjmij bateryjke od biosu ( takie przewaznie srebrne okragłe na płycie główniej :wink:), oczywiscie przy wyłąconym kompie tak na minimum pół godzinki dla pewności. Pozdro !! Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez Przemq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 OKI spróbuje mama nadzieje ze mi przynajmniej bios zostanie PS wszystkie ustawienia musze wprowadzać na nowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tallib Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Miałem ten sam problem miesiac temu zresztą dałem tu podobny post-u mnie przyczyną była walnięta pamięć RAM- też miałem czarny ekran - wyjmowałem pamieć włożyłem od nowa i wszystko było ok [na chwilke]. Wymieniłem pamieć i jest OKi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Gigabyte ma taki problem...wyjmij pamiec, uruchom kompa bez pamieci, zacznie PC Speaker odgrywac melodie,m piszczec, wyc i ogolnie wkurzac, odlaczasz zasilanie, wkladasz kosc, podlaczasz zasilanie... U mnie to dzialalo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 prubowalem wyjąć kości ram ale nic. wyjąłem też baterie - nic, wyjąłem zworke zrobiłem clear CMOS i teraz komp po włączeniu zaczyna wyć :( czy nie jest przypadkiem tak że pamięci ram mają swoją pamięć w której przechowywane sa inf. o timingach? jak to naprawić? bo nowego ramu nie mam zamiaru kupować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Clera cmos zrób przy wyłączonym zasilaniu. Jak nie pomoże wyjmij baterie na 1h. Potem znowu uruchom kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) czy nie jest przypadkiem tak że pamięci ram mają swoją pamięć w której przechowywane sa inf. o timingach? jak to naprawić? bo nowego ramu nie mam zamiaru kupować 1405914[/snapback] Timingi pamieci sa przechowywanie w malym ukladzie scalonym przylutowanym do modulu SPD (Serial Presence Detect) Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez Rafael Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Tja, tyle ze to sa domyslne timingi sugerowane przez producenta.. Te przestawione tutaj sa pamietane w ustawieniach bios. Gdy zresetujesz ustawienia bios, to komp sobie wczyta te z SPD.. i bedzie cacy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Nie wiem czy to coś zmienia ale mam Athlona 64 a tam kontroler pamięci jest wbudowany w procesorze mam racje? czy to coś zmienia? aha czy wyjęcie bateri jest równoznaczne z clear CMOS? BO TO NIC NIE DAJE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Masz racje z tym, ze kontroler pamieci jest wbudowany w procesor w przypadku A64, ale to nic nie zmienia. A co do clear cmos to wyjmij baterie i wylacz kompa z sieci na pare minut. Po wlaczeniu z powrotem kompa bedziesz juz mial bios z ustawieniami fabrycznymi ;) Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez Rafael Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 oki ale pisałem już że wyciągałem baterie włożyłem spowrotem i zmieniło sie tylko tyle że po uruchomieniu komp wydaje te swoje dziwne odgłosy co sie dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 A jaka jest reszta konfiguracji kompa :>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Athlon 64 3000+ ASUS GF FX5700LE 2xgoodram256 dysk120gb szef 360W nagrywarka DVD GYGABYTE K8KT800PRO chyba wszystko. PS proc i grafa podkręcone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malacz88 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Acha jeszcze jeden szczegół ale może w czymś pomóc po włączeniu kompa miga lampka z zasilania na obudowie no i słychać te dziwne dzwieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tallib Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Stary albo ty jesteś ślepy albo udajesz ślepego[sic!] dałem tu taki topic miesiąc temu! Miałem to samo i nic nie pomogło jak udać się do sprzedawcy i wymienić na nowe- a nie kombinować na siłę- czasem tak bywa, że RAM kupisz sypnięty albo po jakimś czasie się sypnie...bo nic nie trwa wiecznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...