Skocz do zawartości
rmajcher

Moje Pamięci Chodzą Na 66 Mhz ?

Rekomendowane odpowiedzi

3DMark05 pokazał mi takie dane o moim sprzęcie (załączone poniżej).

Zdziwiło mnie to, że moje pamięci chodzą na 66 MHz (?).

Nie powinny chodzić przypadkiem na 400 ?? <_<

W BIOS'ie przy ustawieniu "Memeory Frequency" na "Auto", wpisuje mi 400MHz, można też ustawić na 333MHz, przy ustawieniu 533MHz komp nie wstaje. Przy wszystkich powyższych ustawieniach 3DMark05 pokazuje mi w kółko to swoje "66 MHz". Czy to normalne ???? :huh:

Zaczęło mnie to interesować, bo w teście wyszły mi tylko 2784 punkty. :?

Mój sprzęt to:

Pamięci: TwinMos DDR 2*512MB / 400 DualDDR CL 2.5

Płyta: Gigabyte GA-8I815P Duo

Proc: Celeron D 335J (2,8GHz, 533MHz FSB)

post-111628-1114256668_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja grafika to: Gigabyte GeForce 6600 z pasywnym chłodzeniem.

A co do pamięci, to...

"EVEREST Home Edition w. 1.51" pokazuje mi, że moje pamięci są PC3200 2,5/3/3/8 i że chodzą na 200 MHz. Co ciekawe - częstotliwośc ta nie zmienia się po wyjęciu jednej z dwóch kości. (Nadal męczy mnie to, czy przypadkiem nie powinny chodzić na 400MHz ???)

Testy zapisu: 1272MB/s odczytu: 3185 MB/s wypadają zadowalająco, ale czasu oczekiwania: 144,6ns fatalnie. :-/

Po wyciągnięciu jednej z kości parametry się pogarszają do: 926 MB/s, 2309 MB/s, 156,5 ns.

Bardzo bym prosił kogoś "siedzącego w tym po uszy" o komentarz. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 i 400 to wlasciwie to samo, tyle ze 200 to rzeczywista, a 400 to efektywna wartosc, bo to w koncu DDR czyli Double Data Rate..

Bylu juz o tym na forum kiedys..

Wydajnosc sie pogarsza, bo razem chodza w DUALu, a 1 kosc raczej nie moze chodzic w dualu..

Swoja droga ten Everest to tez czasami bajki plecie, bo np wg niego moj XP1600+ wyprzedza P4 2GHz (czy cos kolo tego - nie pamietam), co jest smieszne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga ten Everest to tez czasami bajki plecie, bo np wg niego moj XP1600+ wyprzedza P4 2GHz (czy cos kolo tego - nie pamietam), co jest smieszne...

1407264[/snapback]

To nie bajki to prawda ;) W everescie masz tylko testy pamieci, ktorych wyniki sa najbardziej uzaleznione wlasnie od pamieci. Xp1600+ z dobrymi pamieciami bedzie mial lepsze wyniki od P4 2GHz ze slabymi pamiatkami.

Moja grafika to: Gigabyte GeForce 6600 z pasywnym chłodzeniem.

1407235[/snapback]

Wynik 2748 w 3DMark2005 dla GF6600 not GT uznal bym za zadawalajacy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi