Skocz do zawartości
pablo163

Co ma dysk do wyniku w 3dmarku????

Rekomendowane odpowiedzi

Co ma dysk do wyniku w 3dmarku????

Bo mam taki problem jak czyta mi z dysku w czasie 3dmarka to sie strasznie tnie fps sppadają w low detail ze 170 nawet na 10 Cy musze szykowac kase na nowy dysk??

Athlon Xp1600@1680MHz

Creative 48max

Gf4 mx440ultra 290/440 @ 350/520

Asus A7V266

128 DDR 266MHz Kingston

Dysk Maxtor 30GB 5400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wyrażnie widać że czyta z dysku jak sie tnie.

W takim razie upewnij się, czy dysk napewno pracuje w trybie DMA. Podtrzymuję jednak swoją opinię, że przydałoby Ci się więcej RAMu, gdy go zaczyna brakować system odwołuje się do pliku wymiany, co znacznie spowalnia pracę komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie upewnij się, czy dysk napewno pracuje w trybie DMA. Podtrzymuję jednak swoją opinię, że przydałoby Ci się więcej RAMu.

Moj HDD na pewno pracuje w DMA i mam 256MB RAMu, a mimo to czasem doczytuje :?

Czy to znaczy ze mam dokupic jeszcze 256 ??? 8O

Myslalem ze to w miare rozsadna ilosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512 spokojnie wystarczy Ci na jakiś (długi) czas. Ale moim zdaniem dysku nie masz co zmieniać, bo przy tej ilości ramu przestanie mieć już jakiekolwiek znaczenie. Poza tym zmiana Maxtora na IBMa to chyba średni pomysł :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle że IBMy się podobno strasznie sypią (chociaż mój DTLA-307030 :twisted: trzyma się już z półtora roku). Jeśli jednak koniecznie chcesz kupić nowy dysk to weź lepiej Caviara SE z 8MB cache...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tyle że IBMy się podobno strasznie sypią (chociaż mój DTLA-307030 :twisted: trzyma się już z półtora roku). Jeśli jednak koniecznie chcesz kupić nowy dysk to weź lepiej Caviara SE z 8MB cache...

Mialem identyczny. Dokladnie po poltoraroku mi padl. Szykuj sie... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem identyczny. Dokladnie po poltoraroku mi padl. Szykuj sie... :twisted:

Jest nadzieja ;). Mój jest z Malezji a nie Węgier. Ale jak padnie to też dobrze, będę miał wreszcie powód żeby kupić tego Caviara :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie upewnij się, czy dysk napewno pracuje w trybie DMA. Podtrzymuję jednak swoją opinię, że przydałoby Ci się więcej RAMu.

Moj HDD na pewno pracuje w DMA i mam 256MB RAMu, a mimo to czasem doczytuje :?

Czy to znaczy ze mam dokupic jeszcze 256 ??? 8O

Niestety rozsądna ilość to 512MB, jak miałem tyle poprzednio (tylko, że SDRAM), to nigdy nie zdarzyło mi się, żeby komp musiał używać wirtualnej na dysku. Teraz mam 256 i czasami się dławi i mieli dyskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety rozsądna ilość to 512MB, jak miałem tyle poprzednio (tylko, że SDRAM), to nigdy nie zdarzyło mi się, żeby komp musiał używać wirtualnej na dysku. Teraz mam 256 i czasami się dławi i mieli dyskiem.

Właśnie. Wystarczy popatrzeć na obciążenie pamięci, nawet pod menedźerem zadań. Np. w niektórych grach sięga 350-450 MB, zatem 512 jest naprawdę przydatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj HDD na pewno pracuje w DMA i mam 256MB RAMu, a mimo to czasem doczytuje  :? 

Czy to znaczy ze mam dokupic jeszcze 256 ???  8O 

Niestety reed 256MB RAM to już troszkę przy mało. A dla XP to już wogule :? Dopiero pod 512MB rozwija skrzydła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj HDD na pewno pracuje w DMA i mam 256MB RAMu, a mimo to czasem doczytuje  :? 

Czy to znaczy ze mam dokupic jeszcze 256 ???  8O 

Niestety reed 256MB RAM to już troszkę przy mało. A dla XP to już wogule :? Dopiero pod 512MB rozwija skrzydła...

Qrde , znowu wydatki ??? :?

Ale ja Rafal jade jeszcze na 98SE, na XPka sie nie przesiade, jak juz to na 2k 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj HDD na pewno pracuje w DMA i mam 256MB RAMu, a mimo to czasem doczytuje  :?  

Czy to znaczy ze mam dokupic jeszcze 256 ???  8O  

Popieram, dokupiłem ostatnio 256 i pod xp różnica była duuuża

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...