Skocz do zawartości
tomko

Odblokowanie XP przez zlutowanie mostków ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się właśnie zastanawiam, czy jest to wykonalne. Teoretycznie powinno to być lepsze od np: przewodzącego kleju. Mam w pracy dobrą stację lutowniczą z b. cieńkim grotem (coś jak do SMD), cynę 0.5mm, lupę 5x podświetlaną, jakiś cieńki przewód też się powinien znaleść...

Nie ma też chyba potrzeby zaklejać czymś rowków pomiędzy mostkami, gdyż cieńki przewód powinien przejść nad nimi i nie będzie powodował zwarcia....

Ma ktoś z was jakieś dośwaidczenia w takim odblokowywaniu proca? Bo ja chcę za kilka dni spróbować to zrobić....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie tam widzi ze ta cyna bedzie wystawac ponad proca i mozesz miec problemy (np z załozeniem coppera)

Szacuneczek

Ps.Nie widzi mnie sie to

w cooper shimie jest wyciete miejsce namostki ;) z tymnie bedzie problemów... a co do pomyslu ... calkiem niezły , jesli masz precyzyjne narzedzia to powinno sie udac za 1 razem .... a ja klejem kombinowalem 4 razy az sie udalo (4 pot ze mnie kapal jak radiator zdejmowalem (tak, mam coopershima i dlatego zawalu nie dostawalem ) ... ale jak masz lupe, i b. precyzyjnenarzedzia to czemu nie ... moze sie okazac latwiejsze i trwalsze niz klej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się właśnie zastanawiam, czy jest to wykonalne. Teoretycznie powinno to być lepsze od np: przewodzącego kleju. Mam w pracy dobrą stację lutowniczą z b. cieńkim grotem (coś jak do SMD), cynę 0.5mm, lupę 5x podświetlaną, jakiś cieńki przewód też się powinien znaleść...  

Nie ma też chyba potrzeby zaklejać czymś rowków pomiędzy mostkami, gdyż cieńki przewód powinien przejść nad nimi i nie będzie powodował zwarcia....  

Ma ktoś z was jakieś dośwaidczenia w takim odblokowywaniu proca? Bo ja chcę za kilka dni spróbować to zrobić....

Raz to zrobilem i nie mam zamiaru tego robic ponownie!!!

Jest to naprawde mordęga a po co za pomocą pasty przewodzącej (białej) i kleju przewodzącego robi się to w kilkanascie minut:)

Wracając do tematu lutownica musi mieć cieńki grot i najlepiej mieć dobre szkło powiekszające przymocowane do np. stołu (ja mialem mikroskop) drucików używałem srebnych. Główny problem to tak przylutować te druciki aby się trzymały, druciki są krótkie więc szybko się nagrzewają i lut się topi po obu stronach:( ja robilem to okolo 3 godzin!!!

Lepiej odpuść sobie szkoda czasu i nerwów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie tam widzi ze ta cyna bedzie wystawac ponad proca i mozesz miec problemy (np z załozeniem coppera)

Szacuneczek

Ps.Nie widzi mnie sie to

w cooper shimie jest wyciete miejsce namostki ;) z tymnie bedzie problemów... a co do pomyslu ... calkiem niezły , jesli masz precyzyjne narzedzia to powinno sie udac za 1 razem .... a ja klejem kombinowalem 4 razy az sie udalo (4 pot ze mnie kapal jak radiator zdejmowalem (tak, mam coopershima i dlatego zawalu nie dostawalem ) ... ale jak masz lupe, i b. precyzyjnenarzedzia to czemu nie ... moze sie okazac latwiejsze i trwalsze niz klej ;)

no i nie trzęsące si łapy, chociaż i na to są sposoby :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dr. zepsuj napisał:

i nie trzęsące si łapy, chociaż i na to są sposoby

taaaaa calkiem przyjemne sposoby

Nic mi nie mówcie o sposobach na TE kłopoty... pracuję w wojsku :D (na szczęście jako pracownik cywilny)

A jeśli chodzi o lutowanie to lepiej mi wychodzi niż np: klejenie (wynika to z mojego zawodu....). Zresztą jak uda mi się to zrobić (o ile wogóle się uda) to postaram się umieścić o tym info na boardzie (może nawet ze zdjęciami - tylko niech mi ktoś wytłumaczy DOKŁADNIE jak można zamieścić je na boardzie ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego starego TB tak odblokowalem. Z Duronem juz mi sie nie udalo 8O Sprawe zalatwil olowek. Takie przedsiewziecie jest trudne do wykonania. Robilem to z 40 min. W tym czasie pewnie odblokowalbym z pare Athlonow metoda tradycyjna :lol: Ale pewnosc polaczenia jest niepodwazalna 8) No chyba ze chcesz stosowac FC to wtedy cyna moze nie wytrzymac tak niskich temp.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dr. zepsuj napisał: 

i nie trzęsące si łapy, chociaż i na to są sposoby

taaaaa calkiem przyjemne sposoby 

Nic mi nie mówcie o sposobach na TE kłopoty... pracuję w wojsku :D (na szczęście jako pracownik cywilny)

A jeśli chodzi o lutowanie to lepiej mi wychodzi niż np: klejenie (wynika to z mojego zawodu....). Zresztą jak uda mi się to zrobić (o ile wogóle się uda) to postaram się umieścić o tym info na boardzie (może nawet ze zdjęciami - tylko niech mi ktoś wytłumaczy DOKŁADNIE jak można zamieścić je na boardzie ?)

cytat z FAQ (polecam)

"Czy mogę dodawać Obrazki?

Jak najbardziej możesz wstawiać obrazki do swoich postów. Jednakże obecnie nie istnieje możliwość przesyłania obrazków bezpośrednio na forum. Musisz więc wstawiać obrazki, które znajdują się na innym, ogólnodostępnym serwerze, np. http://www.moj-serwer.pl/moj-obraz.gif. Nie możesz wstawiać obrazków znajdujących się na twoim komputerze (chyba że jest on publicznie dostępnym serwerem) ani obrazków przechowywanych na stronach wymagających autoryzacji, np. skrzynki pocztowe, strony chronione hasłem itp. Aby wstawić obrazek użyj znacznika BBCode lub odpowiedniego znacznika HTML (jeśli jest to dozwolone)."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...