Gość Consensus86 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Gdzieś przeczytałem, albo zostało mi powiedziane, że różnica pomiędzy CL3 a CL2.5 jest zdecydowanie mniejsza niż pomiędzy CL2.5 a CL2.0. Problem w tym, że nie jestem pewien czy lepiej kupić pamięci firmy APACER (2x256) BRANDED (czyli zatwierdzone, być może wyselekcjonowane - to nie jest OEM APACER) czy Kingstona (2x256) CL3 za troszkę wyższą cenę. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek opinię na temat owego zakupu. APACER BRANDED CL2.5 - ok. 180zł Kingston CL3 - ok. 200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumeks Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 ja bym bral APACER BRANDED CL2.5 - ok. 180zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 A wiesz może jak się ma teoretyczny wzrost/spadek wydajności pomiędzy owymi CL? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumeks Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Sama roznica międzi Cl nie daje dużo wiekszej wydajnosci ważne też są timingi, dopiero po ih dobrym ustawieniu możesz zaobczyc duza rożnice w wydajność jeżeli masz Cl2 to najszybciej jest gdy masz ustawione Cl2-2-2-6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) Wiem, że wszystkie timingi są ważne, ale najważniejszy timing to jest ten pierwszy tak? I druga sprawa: czy spora ilość pamięci (szacunkowo) pozwala na wymuszenie "ostrzejszych" timingów? Wiem, że przyszłości się nie przewidzi :) ale czy pamięci dobrych marek często na to pozwalają? Pytam bo po prostu nie wiem czy gdybym chciał wymusić jakieś konkretne timingi czy nie lepiej kupić Kingstona...(narazie myślę o tym APACER ale ciąglę się definitywnie nie zdecydowałem) Takie pytanko jeszcze: Sam jesteś posiadaczem Kingstona a polecasz APACERA? (tylko ze względu na CL który podałem?) Byłbym wdzięczny gdybyś postarał się odpowiedzieć na te kilka pytań :) Edytowane 4 Maja 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumeks Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 NO to tak jeżeli chcesz żeby RAmy działały CI na 2-2-2-6 to kup HyperX CL2 i napewno będą tak działały tylko są bardzo drogie wiec lepiej kujpić tańsze np. GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10633 sam chce je tearz kupić a te moje sprzedac :) bo moim zdaniem nie warto tyle forsy tracić na HyperX jak można kupić 2x więcej innych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 W porządku, dzięki za podzielenie się wiedzą :) Może ktoś jeszcze się wypowie chociaż coś wydaje mi się to mało prawdopodobne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 A może jednak ja sie wypowiem ;] co do tych geili tumeksa cobyś sie zabardzo na nie nie najarał ;] te pamięci to nic specjanego, lepiej zainwestować w jakies TwinMosy na MTechach, czy też Hynixy d43 pod wysokie fsb. Co do Twojego wyboru, to ja bym sie tam zastanawiał. Do Apacerów nie mam przekonania ... lepiej juz pewnie sobie kingstony zakupić, troszke dovoltować i gra gitara ;] A HyperXy to też nic specjanego, szczegolnie za tą cenę, istnieją inne pamięci niz te co w komputroniku, jak to wielu sie sugeruje ;> gskille, a-daty, mushkiny etc. Pozdro i pytaj jak coś ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villar Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Kto doradzi mi jakąś dobra pamięć (chodzi mi o firme itp.) Nie znam się na tym a chce mnieć jakąś dobra pamięć żeby się nie popsuła szybko i była kompatybilna z resztą sprzętu.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) Z doświadczenie nie przepadasz za Apacerem, opinia jakiegoś znajomego czy tak po prostu bez specjalnego powodu nie przepadasz? :) Druga sprawa to taka, że jestem przyzwyczajony do CL2.5 i nie wiem czy po przesiadce na CL3 nie odczuję jakiegoś spadku wydajności. Obecnie posiadam w jednej kości 512 MB DDR 333 MHz OEM no-name CL2.5 i właśnie je wymieniam na 2x256 tylko właśnie do końca nie wiem na jakie konkretnie. Mam możliwość wymiany pamięci na inne jeżeli jakieś mi nie podejdą, a wydaje mi sie, że Apacer CL2.5 (zakładając, że będzie bez problemu działał w Dualu, co się oczywiście sprawdzi) nie będzie się gorzej sprawował od Kingstona CL3. Wciąż jednak czekam na ew. propozycje innych marek lub jakieś opinie odnośnie tych tu przedstawionych. Obiektywna i konstruktywna rozmowa jest bardzo mile widziana :) @villar co do pamięci to nie ma uniwersalnej odpowiedzi, bo jak widzisz każdy ma swoją opinię i swój powiedzmy gust. Marki takie jak Kingston, Geil, TwinMos i Corsair sobie jakąś opinię na rynku wyrobiły, gdyż już jakiś czas na nim egzystują (najdłużej chyba Kingston ale głowy sobie uciąć nie dam). Pamięć RAM o tych samych parametrach/timingach ma to do siebie, że o ile jest sprawna to w przeciwieństwie do np. zasilaczy będzie działać podobnie jak cała reszta, po prostu za markę też się płaci co nie oznacza, że lepsza marka zawsze musi się równać lepsza pamieć (taka jest po prostu teoretyczna reguła). Jeśli chodzi o znaczenie marki w kwestii zasilaczy to chyba nie muszę nic dodawać :) Wydaje mi się, że Kingston jest kompatybilny z największą ilością płyt głównych. Edytowane 5 Maja 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villar Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Aha, dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze małe pytanie czy ważne są w pamięci te szczegóły chodzi o te (timingi itp.) czy trzeba to podawać przy kupnie ? I czy to jest ważne dla pamięci ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 (edytowane) Prócz wielkości pamięci jest to ich najważniejszy parametr :) Zdecydowana większość pamięci ma podobne lub takie same timingi (z tych "standardowych") tzn. jeżeli w sklepie poprosisz o pamięci, podasz markę i wielkość to zapewne sprzedawca poda ci ceny i/lub modele pamięci nazwijmy to typowych, gdyż nikt niechce ceną odstraszać, ponieważ lepsze pamięci z np CL2.0 są zdecydowanie droższe. Jeżeli poda ci jakieś ponadprzeciętne pamięci z dobrymi timingami to zapewne cene uzasadni właśnie ową informacją :) W niektórych miejscach 512 MB CL2.0 jakiejś marki kosztuje tylko co 1024 MB tej samej marki ale z CL2.5 (oczywiście nie jest to reguła, ale zdarza się). Te CL'e oznaczają tzw. takty na sekundę (chyba). Zilustruj sobie to tak, np. liczbę 1000 podziel sobie na 2 (=500) i na 2.5 (=400) i wyjdzie ci ile taktów owa pamięć wykonała. Różnica jest zauważalna, więc pamięci z CL2.0 będą (w każdym razie teoretycznie) szybsze o 25%. Jakoś tak to wygląda, ale są jeszcze pozostałe timingi i nie wiem nawet za bardzo jak to z nimi wszystkimi jest. Pomimo tej przewagi, fakt że pamięci CL2.5 możesz mieć czasami 2x więcej jest chyba bardziej przemawiający za kupnem. Bo co z tego, jak np. tekstury gry nie mieszczą się w 512 MB, wtedy zdecydowanie lepszy rezultat osiągniesz na 1024 MB CL2.5. Przepraszam za ew. błędy czy złe informacje... Edytowane 5 Maja 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
villar Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 Czyli najbardziej opłaca się kupić 512 MB CL2.5 ? Ile to może kosztować ?? Jeżeli nie wiecie to nie wymagam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YANAS Opublikowano 5 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2005 ja chcem zakuic pamieci i juz bym prawie kupił te geile 2x512 cl2 za 450zł ale zobaczyle takie cudo: http://allegro.pl/show_item.php?item=49499705 i nieweim czy bedzzei lepsze :) mam dfi lanparty nf4 sli-dr i nieweim jakei najlepiej pamieci brac pod moja płyte za ok. 500zł czy moze ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kingstony za 400zł ?? bo na stronie dfi oznaczenia jakie mają t geile są inne niż te co ja chcem kupić , brak jednej literki ;/ i nieweim jak to bedzei chodzić dodam jeszcze ze do tego zamówiłem tagan 4800watt i gigabyte x800 i dysk seagate ncq 120g sata, i jescze została sprawa procka, chcem wziaść winchestera 3200 i nieweim czy moze poczekać na venice , jak to z tym venice wogle jest? ile kosztuje? i czy sie oplaca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Narayie Venice w polsce nie ma... Ale lepiej pocyekaj chwile... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Jak nie ma jak są ;-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Są, tyle, że min. po 700 zł :lol: A ponoć u Germanów już po ~600 zł w BOXie Ehhh piękny ten nasz kraj :D... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Są?? przecierz czytałem, że jesczez nie ma... A nawet jak są, to nie widziałem go w żadnym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Zaczęło się od pamięci a teraz Venice? Dajcie spokój... @villar nikt ci nie powie ile kosztują takie pamięci bo po pierwsze nie podałeś marki, po drugie nie podałeś parametrów i po trzecie najważniejsze! nie ma w Polsce jednego miejsca z komponentami komputera w sprzedaży! Jest wiele sklepów i jeszcze więcej różnych marż sprzedawców...litości człowieku :) Komputronik ma w miarę rozsądne ceny, ma również olbrzymią ofertę i szczegółowe opisy - tam sobie zobacz ceny. www.komputronik.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 dzizas... Komputronik ma w miarę rozsądne ceny, ma również olbrzymią ofertę i szczegółowe opisy - tam sobie zobacz ceny.W jednym zdaniu, dwie sprzecznosci ;] Komputronik rozsądne ceny? No tak, w porownaniu do Vobisa... Ceny nie są najwyższe, firma pewna, ale na kazdym pozdespole przepłacasz ~20zł, przy większych sumach to już troszkę jest ... Co do olbrzymiej oferty, to może i, aczkolwiek brakuje wielu marek, szczegolnie pamięci (corsairs, ocz, gskill etc ) A co do ich opisów to mi sie przypomina opis 6200TC :lol: Przecie to było nie poważne...i tacy naiwniacy na to lecą ... Jest wiele innych firm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) Fakt, przyznaję, że ceny są często troszkę wyższe ale wciąż mieszczą się według mnie w definicji "w miarę rozsądnych cen". W niektórych miejscach można przepłacić dużo więcej niż 20zł. Ja osobiście w komputroniku nie kupuję i tam gdzie się zaopatruję ceny są niższe, ale to też dlatego, że jestem tam stałym klientem - mały serwis komputerowy w małej mieścinie :) Pamięci Corsair są w ofercie komputronika, nie ma tam zbyt bogatego wyboru ale znajdują się tam pamięci owej marki. Gdzie ty tam widzisz dwie sprzeczności? Opisy są szczegółowe i oferta jest duża. Co do cen to możesz tam mieć własną opinię, lecz nawet jeżeli by to uznać za sprzeczność to jest tylko jedna, nie dwie :) Opisy często nie są zgodna do końca z prawdą a jeszcze częściej się tam znajdą jakieś idiotyzmy typu: Radeon 9600XT obsługuje OpenGL 2.0 (czy taki wogóle istnieje?) a Radeon 9800Pro OpenGL 1.4 ;] Co do opisów to najlepiej sprawdzić info na stronie producenta. Ale hola hola panowie, czy możemy wrócić do pierwotnego zagadnienia? Please... ;-)) Edytowane 6 Maja 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) brawo, tylko po co wcześniej tak ten sqlep zachwalales ;] ? Dobra sry, czepiam się ;] Na czym to stanęło.... ;>? DWIE sprzecznosci: - ceny i opisy ;] Edit: Co do tematu....Kup sobie coś na D43 i tyle, co tu dużo pisać ;] Edytowane 6 Maja 2005 przez emilooos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Ja napisałem, że opisy są szczegółowe, nie poprawne ;] Nawet jeżeli czasami nie podają absolutnie wszystkich parametrów to w każdym razię są jednymi z bardziej szczegółowych jeżeli chodzi o cenniki komputerowe. P.S. W którym miejscu ja wychwaliłem komputronika? "Wspomnienie", "sugestia", "porada" itp to nie "wychwalenie" :) Może to Ja się teraz trochę czepiam ale naprawdę chciałbym wrócić do pierwotnego zapytania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) Co byś nie przeoczył edita: D43 ;] Nawet te dt jakoś ciągną. Może propozycja -> http://allegro.pl/show_item.php?item=49554486 Pozdro Edytowane 6 Maja 2005 przez emilooos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 (edytowane) D43? Wybacz, może to popularne oznaczenie ale Ja osobiście się z nim nie spotkałem jeszcze :) Odnośnie edita - napisaliśmy posta w bardzo któtkim odstępie czasu, dlatego nie zauważyłem edita wcześniej... Edytowane 6 Maja 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Doceniam propozycję ale nie kupuję niczego na allegro. Nie żebym miał złe doświadczenia, ale po prostu nie kupuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 No spoko, Your choice ;] Tak jak mowiłem, szukaj czegoś na D43 (na kostkach pamięci takie oznaczenie) i np. w komputroniku takich nie znajdziesz! Proline, esc itp sklepy sprzedają cuś takiego tylko, że mozesz już trafić na serię dt lekko gorzej się kręcącą. Jest big topic na temat pamięci na kostkach d43, w woli wyjasnienia, przystosowane są one do wysokiego fsb, wyniki koło ~250mhz są normą. W tej cenie chyba nic better... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Mam rozumieć, że jak podkręcę sobie Athlona 64 (a wtedy FSB pamięci automatycznie się zwiększa i nie ma na to rady tak?) to moje pamięci mogą nie wytrzymać tego taktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Jest na to rada ;] Jeżeli puscisz pamięci asynchronicznie z prockiem to działasz osobno z fsb proca i pamieci. Jednak asynchronicznosc powoduje lekki spadek wydajnosci, na szczęscie u AMD64 jest on znikomy praktycznie go nie ma, wieksza wage do synchronicznosci przywiazują posiadacze ath xp,m i intela. Natomiast synchoronicznie ofkors podjadą wyżej niż inne. Zakładając fsb 250 masz 500 rzeczyywistego na pamięciach i 9x250 na procu, bardzo fajnie to wygląda ;] Pozdrawiam i udanego zakupu, wgłąb sie w topic o d43 obadaj co warto czego nie...i tyle ;] pozdrawiam po raz kolejny ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 6 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2005 Są?? przecierz czytałem, że jesczez nie ma... A nawet jak są, to nie widziałem go w żadnym sklepie. 1429664[/snapback] Są na allegro, u Luksa z Forum. Więc dawno coś to czytałeś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...