Skocz do zawartości
Gość

Restarty Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z:

MSI KT400a Athlon 2000xp, fx5200 MSI i 2x256 ddr400 Kingmax, Segate 40 GB.

Non stop sie restartuje, 3dmark 2003 nie przechodzi bo wyskakuje błąd po pewnym czasie, z gier też wychodzi ogólnie system pracuje bardzo nie stabilnie co jakiś czas wyskakują błędy. Próbowałem xp z sp1 i z sp2 te same objawy. Tęperatura procesora ok 50 C a płyta 38 C. Wymieniłem zasilacz na 350 W bo wcześniej był 200 W !!! ale nic nie pomogło.

Czym to może być spowodowane ? Za pomoc z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz przede wszystkim pamiec. Wyjmij jedna sztuke jak problem nie zniknie to zamien. Jak dalej nie zniknie to bedziesz wiedzial ze pamiec ok ;-) Ale takie resety to objawy pamieci uszkodzonej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz firmy Aton 350 W wczesniej był 200 W ale restarty były przy oby dwóch.

Pamięc wcześniej było 2x128 też były restarty chociaż może rzadziej. Może to płyta może coś w ustawieniach biosu Prosze o podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aton jest noname wiec moze nie trzymac napiec nawet na malozernym zestawie. druga sprawa jest kiedy masz te 50* :arrow: w idle czy w stresie? moze mazidlo stracilo swoje wlasciwosci/wentyl jest zapchany kurzem. mozesz sprawdzic tez ustawienia w biosie czy wszystko jest na default. a jak masz mozliwosc to sprawdz te pamieci u kogos innego/ odpal jakis memory test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 C jest w idle wiec przeczyszcze wszystko pamięci wcześniej działały bez problemu na innej płycie W biosie wszystko jest ustawione standardowo.

Zasilacz jest polskiej firmy nie wiem czy do końca noname http://www.aton.pl/ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI KT400a Athlon 2000xp, fx5200 MSI i 2x256 ddr400 Kingmax, Segate 40 GB.

Jak masz ustawionego procka ( FSB, mnożnik ) oraz pamięci - jeśli ustawisz DDR na 400 MHz to to może być przyczyną. Mam tą płytę i po wielu próbach stwierdziłem,że najlepiej wszystko chodzi jak SDRAM Frequency ustawię na 333 - chodzi sobie wtedy ( w moim ustawieniu ) na 350 MHz, synchronicznie z CPU i nie ma żadnych problemów i to przy najniższych timingach 2,2,6,2 - SDRAM 1T Command Ena, Fast Command na Fast . Jak DDR ustawię jako 400-tkę to muszę timingi zwiększyć do 2.5,3,7,3 , wyłączyć 1T i Fast ->Normal żeby chodziło.

W dodatku nie ma to żadnego sensu bo wszystkie wyniki z Everesta, PcMark 2002 i z Sandry 2005 są znacznie gorsze !!!.

Jeśli Twój CPU pracuje na standardowej szynie 133 MHz to wtedy ustaw SDRAM Freq. na 266 i będzie Ci wszystko śmigać - możesz wtedy wszystkie parametry pamięci wyśrubować na max-a bo 400-tka ustawiona na 266 to może sobie na to pozwolić.

Pozdr. :-P

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SDRAM Freq. na 266

procek na 133

timingi 2,2,6,2 - SDRAM 1T Command Ena, Fast Command na Ultra

wszystko pięknie chodzi wyniki o niebo lepsze

Jeszcze raz dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi