Skocz do zawartości
koparka

Plik Txt - Pascal

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

mam zamiar napisac program ktory oblicza srednia wazona.

Jak to zrobic to wiem, ale jak zapisac wyniki pracy juz gorzej.

Powiem szybko co ma byc:

1. wprowadzamy nazwisko

2. wporwadzmay ocenki

3. Zapisuje do txt w 1 wierszu (Jan Kowalski 3,2,4,5,2. ; Średnia: 3,2)

Jak sie zapisuje do TXT to oczywsice wiem ale jest jedno ALE:

znam komendy RESET (do odczytu), APPEND (dopisywanie) i REWRITE (tworzenie pustego pliku)

i wlasnie: reset odpada bo chce zpaisywac; append tez odpada bo nie utworzy mi pliku,

a rewrite utowrzy plik ale juz mi go skasuje ponownie przy ponownym uruchomieniu programu

Jak moge zrobic aby porgram caly czas wpisywal dane do tego samego pliku?

PS. Jescze male pytanie: jedyne bezpieczne miejsce docelowe pliku do C: chyba, bo innej sciezki nie kazdy moze miec, tak?

A i moze jescze jedno: jak zamiast txt stworzyc .dll ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam,

mam zamiar napisac program ktory oblicza srednia wazona.

Jak to zrobic to wiem, ale jak zapisac wyniki pracy juz gorzej.

Powiem szybko co ma byc:

1. wprowadzamy nazwisko

2. wporwadzmay ocenki

3. Zapisuje do txt w 1 wierszu (Jan Kowalski 3,2,4,5,2. ; Średnia: 3,2)

Jak sie zapisuje do TXT to oczywsice wiem ale jest jedno ALE:

znam komendy RESET (do odczytu), APPEND (dopisywanie) i REWRITE (tworzenie pustego pliku)

i wlasnie: reset odpada bo chce zpaisywac; append tez odpada bo nie utworzy mi pliku,

a rewrite utowrzy plik ale juz mi go skasuje ponownie przy ponownym uruchomieniu programu

Jak moge zrobic aby porgram caly czas wpisywal dane do tego samego pliku?

1456268[/snapback]

A moze tak sobie dopiszesz jedną linijkę kdou sprawdzającą czy plik istnieje i w zaleznosci od tego czy jest wykona sobie program resztę?

PS. Jescze male pytanie: jedyne bezpieczne miejsce docelowe pliku do C: chyba, bo innej sciezki nie kazdy moze miec, tak?

1456268[/snapback]

Jak nie ma to zawsze mozna utworzyć.

A i moze jescze jedno: jak zamiast txt stworzyc .dll ?

1456268[/snapback]

Zmienić rozszerzenie? Bo chyba nie chcesz tworzyc windowsowych bibliotek(dll to program) pod dosem?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj kumpel jakis mi preslal program w pascalu co mi robil na dysku C: pliki np. systemcmd.dll zebym sie nie kapnal gdzie jego program trzyma dane

a jak spr. czy plik istnieje? (wlasnie o to mi chodzi) , jescz emialem pomysl zeby zrobic na poaczatku pytanie "czy plik instnieje" ale to troche bez sensu....

Edytowane przez koparka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

var f: SearchRec;     begin    {...........}     findfirst('plik.txt',anyfile,f);     if DosError<>0 then              begin                  rewrite(plik);                        close(plik);              end;     {..............} end.
Ta wstawka sprawdza czy plik istnieje, a przypadku jego braku - tworzy go. Po jej uzyciu otwieraj plik tylko komenda reset. Edytowane przez luminat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi