Skocz do zawartości
webereksan25

Jak Zrobic Radio W Sieci Lan Takie Jak Internetowe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące jak mozna zrobi ć radio w sieci LAN z tego co wiem to trzeba mieć zainstalowanego winampa i wtyczki do niego jak różniez wiem ze podobno osoby które chca mnie słuchac muszą wpisac w jakieś powle w winampuie moje IP ale nie wiem dokońca jak sie wogóle stawia w sieci LAN radio. Prosze o pomoc i z góry dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SowaBezOka

po pierwsze to musisz miec przekierowany port na twoje wewnetrzne ip. (na routerze)

po drugie wpisz w google.pl shoutcast, i podazaj za owymi instrukcjami... :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Po co przekierowanie w LAN?

2. Serwer shoutcast jest do znalezienia.. darmowy o ile mnie pamiec nie myli.

3. Aby ktos Cie mogl sluchac, musi w Winampie wcisnac Ctr+L i wpisac cos w stylu: http://twoje_ip:port czyli np http://192.168.1.13:8000 (port na ktorym nadaje serwer mozna dowolnie ustawic) i kliknac OK :)

Ewentualnie w Liscie daje sie ADD (1 przycisk od lewej na dole) i jak sie rozwinie, to URL. Jeszcze inny sposob, to nacisniecie na przycisk otworz z wcisnietym Control.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Po co przekierowanie w LAN?

2. Serwer shoutcast jest do znalezienia.. darmowy o ile mnie pamiec nie myli.

3. Aby ktos Cie mogl sluchac, musi w Winampie wcisnac Ctr+L i wpisac cos w stylu: 1459371[/snapback]

ale chodzi mi jedynie sieci LAN bo nie mam zewnetrznego IP i trzeba zrobić wtedy forwardowanie portu a z tym jest troszke wiecej pracy i kłopotu jak byś mógł wyjasnił byś mi jak zroboic to w sieci LAN bede za to wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wyjasnienia sa wlasnie do sieci LAN.

Jak czego nie rozumiesz, to pytaj - postaram sie napisac jasniej...

Samo uruchomienie sprowadza sie do sciagniecia z netu, zainstalowania, wybrania portu (domyslnie 8000) i serwer dziala. Port musisz wybrac, bo chociaz tego nie widac, to kazda usluga dziala na jakims porcie - serwer WWW ma 80, telnet ma 23, ssh ma 22 itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem zagadac na GG,  ale sam mialem problem z uruchomieniem.. az znalazlem:

1460137[/snapback]

jeszcze jednego nie czaje z tym radiem jak mam włączonego winampa i biore na odsłuch tego swojego serwera to mam bardzo cicho , ale wykryłem że ten głos jest ciagniety nagrywany z mikrofonu który mam włączony i teraz pytanie jak mozna wyeliminować zeby nie brało dzwieku przez mikrofon tylko prosto z winampa i głośniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi