Skocz do zawartości
cloud2000

Wc A Moje Temp...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,dzisiaj zmontowałem swój pierwszy w życiu zestaw WC.

Składa sie z :

Blok na CPU, Uziel firmy Copperfiled twórców Uriela

Nagrzewnica od Kadeta

Pompka wodna Maxi Jet 1000, o przepływie 1000 l/h, mocy 13W i podnoszeniu słupa wody na max. wysokość 1,5m

Zakupiłem przejściówke na S478 w jednym z intenetowych sklepów i przystąpiłem do montażu.

Wszystko pieknie zamontowane,nagrzewnica od kadeta w naprawde dobrym stanie.

Teraz podam moją konfigurację sprzetową:

Pentium 4 3.2 Prescott

Abit IS7

Geil 2x256 DDR CL2

Radeon 9700 Pro

Cheiftec 360 W

Zastanwiają mnie temp które wcale nie są rewelacyjne.

W idle mam 42-43 stopnie,w stresie podchodzi mi nawet pod 65

Blok zamontowany tylko na procesor,nagrzewnica wsparta wentylatorem obecnie chodzącym na 6 V.

Gdzie może być pies pogrzebany?

Z góry dzieki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodów może być milion. Shroud, źle przylegający blok, brak pasty, nie wyczyszczona nagrzewnica, nie zdjęta folia zabezpieczająca z bloku, załamane węże itd itp.

EDYT: Jeśli temp masz takie same przy gołej nagrzewnicy i takiej z shroudem i wentylem to znaczy że woda jest zimna czyli problem z blokiem ...

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodam iż jest to mocno grzejąca sie wersja prescotta kupiona przez allegro...

Ale Thermaltake Silent Tower radzi sobie niewiele gorzej od mojego WC,zastanawia mnie co może być nie tak...

Wentylator na shroudzie ma wsysać czy wypychac powietrze z nagrzewnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak,blok przylega naprawde mocno aż do granicy zgiecia płyty,pasta nałożona arctic silver 5,weze nie załamane w żadnym stopniu,wszystko pieknie odpowietrzone nawet bąbelka powietrza....

ale nie ważne czy ze shroudem czy bez temp sie nie zmieniają

jak duża powinna być różnica miedzy zestawem z nagrzewnicą bez i z wentylatorwem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kluczem do rozwiązania Twojego problemu jest temperatura wody w układzie. Jeżeli woda jest gorąca to masz problem z chłodniczką, jeżeli woda jest chłodna to coś jest nie tak z odbieraniem ciepła z procka przez blok. Sprawdź jaka jest temperatura wody a wszystko będzie jasne... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły termometr akwarystyczny powinien wystarczyć :D

EDIT:

Kolejność elementów układu nie ma tu wiele do rzeczy. Różnica pomiędzy temp. wody a procka nie powinna przekraczać kilkunastu stopni, przy temperaturze proca 65 stopni chłodniczka powinna być bardzo gorąca. Jeżeli blok zamocowany jest prawidłowo możliwe że coś jest nie tak z czujnikiem. :wink:

Edytowane przez donulung

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wpadl ktos ze ten abit moze zle pokazywac temp z cpu ?? :wink: tak jak radza inni zmierz temp wody , jesli kupowales chlodniczke na szrocie to wiedz ze nikt jej nie czyscil i w srodku jest syf a co gorsza kanaly moga byc zablokowane i woda nie plynie tak jak powinna plynac czyli wszystkimi kanalami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po założeniu WC na swojego A64 miałem wyższe temp. niż na boxowym coolerem.

Ale zamontowałem sobie wentyl który "ledwo co" wiał w okolice socketu i temp. w stressie spadła o 14 stopni.

Posumowując pomiary mobo są do kitu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja miałem podobny problem

1) na poczatku łada byla bez shrouda i nic w nia nie wialo temp wody siegala 36-37 C no i odpowiednio na procku 12 C wyzej :mur:

2) zrobilem shrouda wstawilem tylko 1 wenty 80x80 w sumie na 12V (glosno jak... ale juz sa w drodze inne wiec problem halasu powinnien byc usuniety :) )- temeratura wody 27 C :lol: temp na procku w okolicach 40 C

3) docisnalem blok temp spadla o jakies 1 C i z kazdym dniem jest coraz lepiej po 4 dniach na procku wynosi 37 C - wniosek Pasta arctic silver 5 potrzebowala chwili na "rozruszanie sie" odczyty niestety z mobo (napewno nie sa dokladne (cieplo z radiatora na NB pewnie "wlatuje" na czujnik widac to bylo przy wlaczaniu kompa woda zimna temp z mobo taka jak temp na NB ale jakis tam ogolny zarys jest... a moze nie :oops: ) za pare dni bede mial multimetr to powiem o dokladnych temperaturach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi