d100yec Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Jak w temacie. Kupiłem pudełko w którym było 10 płyt CD-R firmy BENQ. Na początku dobrze sie na nich nagrywało. Wina XP nagrywałem i płyta działała dobrze. Teraz chciałem sobie nagrać linuksa. Pierwsza płyta firmy BENQ poszła ładnie i dało się ją odczytać. Problem pojawił się gdy chciałem nagrać drugą płytę. Najpierw wziąłem jedną z pudełka i włożyłem do nagrywarki. CZekam i czekam a tu nagrywarka wcale jej nie widzi. Więc zaczałem szukać innej płyty ponieważ myślałem że to jeden wadliwy egzemplarz. Niestety okazało się inaczej. Wszystkie oprócze jednej nie były widziane przez nagrywarkę. Więc 2 płytę Mandrivy LE 2005 nagrałem na niej. Wszystko poszło OK. Nie sprawdziłem czy działa bo się śpieszyłem. Nagrałem więc 3 płytę(udało mi się wygrzebać jakąś starą innej firmy jeszcze nie nagraną). Restartuje więc kompa i konfiguruje instalację linuksa. Gdy zainstalowało wszystkie pakiety z 1 CD włożyłem cd 2. Linuks wysunął go z cd-romu i poprosił żebym włożył Cd 2. Więc wkładam i znowu to samo. Anulowałem więc instalację i włączyłem wina. Win też nie widział 2 płyty. Włożyłem ją więc do 2 cd - romu(52x) i 2 cd - rom ją odczytywał :o Chciałem więc zainstalować linuksa z 2 cd-romu ale ten działał koszmarnie wolno(pomimo że niby jest szybszy od cd-rw(48x)). Samo wczytywanie się instalatora trwało 15 min. A później działało tak wolno że nie dało się zainstalować. Co mam zrobić żeby albo nagrywarka widziała ten 2 cd linuksa( i dlaczego nie widzi tych pustych cd skoro inne widzi ) albo żeby 2 cd - rom chodził szybciej?? Plz o szybką odpowiedź!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Hmm.. moze to nie pasuje do komputerow, ale to przypadek. Mialem podobna sytuacja. Kupilem 5 plytek (blizej nie okreslonej marki) CD-RWx24. Wszystko ladnie i fajnie az zauwazylem, ze moja nagrywarak obsluguje RW do x12. No i wlozylem pierwsza lepsza i rzeczywiscie nie widzialo jej. Polozylem wiec wszystkie na polke i zostawilem "na przyszlosc". Jednak moj brat potrzebowal "na gwalt" cd-rw, wzial 1 z brzegu i jakims cudem udalo mu sie nagrac. Pozostalych 4 nie widzi (nawet po wymianie softu) ale co ciekawe tamtej nagranej tez nie moze wykasowac/dopisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Jak w temacie. Kupiłem pudełko w którym było 10 płyt CD-R firmy BENQ. Na początku dobrze sie na nich nagrywało. Wina XP nagrywałem i płyta działała dobrze. Teraz chciałem sobie nagrać linuksa. Pierwsza płyta firmy BENQ poszła ładnie i dało się ją odczytać. Problem pojawił się gdy chciałem nagrać drugą płytę. Najpierw wziąłem jedną z pudełka i włożyłem do nagrywarki. CZekam i czekam a tu nagrywarka wcale jej nie widzi. Więc zaczałem szukać innej płyty ponieważ myślałem że to jeden wadliwy egzemplarz. Niestety okazało się inaczej. Wszystkie oprócze jednej nie były widziane przez nagrywarkę. Więc 2 płytę Mandrivy LE 2005 nagrałem na niej. Wszystko poszło OK. Nie sprawdziłem czy działa bo się śpieszyłem. Nagrałem więc 3 płytę(udało mi się wygrzebać jakąś starą innej firmy jeszcze nie nagraną). Restartuje więc kompa i konfiguruje instalację linuksa. Gdy zainstalowało wszystkie pakiety z 1 CD włożyłem cd 2. Linuks wysunął go z cd-romu i poprosił żebym włożył Cd 2. Więc wkładam i znowu to samo. Anulowałem więc instalację i włączyłem wina. Win też nie widział 2 płyty. Włożyłem ją więc do 2 cd - romu(52x) i 2 cd - rom ją odczytywał :o Chciałem więc zainstalować linuksa z 2 cd-romu ale ten działał koszmarnie wolno(pomimo że niby jest szybszy od cd-rw(48x)). Samo wczytywanie się instalatora trwało 15 min. A później działało tak wolno że nie dało się zainstalować. Co mam zrobić żeby albo nagrywarka widziała ten 2 cd linuksa( i dlaczego nie widzi tych pustych cd skoro inne widzi ) albo żeby 2 cd - rom chodził szybciej?? Plz o szybką odpowiedź!! 1465633[/snapback] nagrywarka tak sie psuje.... zadziala albo nie zadziala, jezeli sytuacja bedzie sie powtazac to znaczy ze czas nagrywarki dobiega konca i/lub domaga sie czyszczenia lasera i mechanizmu przesuwającego laser. W tym momencie skupił bym sie na testach i dopiero zabieral sie za nagrywarke a na samym koncu wydał bym wyrok - nagrywarka get out. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...