Wronek Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 recka xx-flow - http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...d=319&Itemid=65 , czyli drugiego drugiego pod wzgledem wydajnosci bloku sposrod testowanych przez jet-pc. Lepszy okazal sie tylko V6 ale on to cenowo inna bajka :lol: xx-flow jest spooooro lepszy od f2s tudziez x2p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 recka xx-flow - 1483451[/snapback] ojj wronek poczekaj do poludnia :P ma byc maly upgrate na jet-pc (mam nadzieje ze fiero sie postara bo inaczej dostanie kopniaka :angry: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wronek Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 juz sie boje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 chcesz powiedziec ze zła chłodniczka? 1482665[/snapback] nie PBA ma 3 chlodniczki takze jak Ty masz jedna i to nie wymiarow 50X20X8 to moze mu sie malo wydawac =) 1482710[/snapback] nawet nie tyle co wydawac co jestem pewien ze bedzie miał wode pare dobrych stopni cieplejsza od temp otoczenia hehe :D nie wszyscy chcą się otaczać metalem :P a nawiązując do bloków... powerx ma sie pojawic w sprzedazy.. a X3M? temat jakby ucichł.. nic nie wiadomo.. co jest grane? <_< 1482764[/snapback] nie wszyscy maja metalowe chłodnice ja mam miedziane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 nie wszyscy maja metalowe chłodnice ja mam miedziane :wink: 1483875[/snapback] a miedź to nie metal? :P hmmm xx-flow wyglada niezle :D ale o co Wam chodzi z upgradem na jet-pc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 NeuroPL: Dzisiaj albo jutro będzie przedstawiony na jet-pc.com test bloczkow w którym najwydajniejszym okazał się... pewien blok z południa Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 NeuroPL: Dzisiaj albo jutro będzie przedstawiony na jet-pc.com test bloczkow w którym najwydajniejszym okazał się... pewien blok z południa Polski. 1484145[/snapback] Rozumiem, że test był własnie pod niego robiony bo redakcja dostala dwa a wroci tylko jeden? :P hehe zobaczymy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 mowilem i jest test PowerX (nie boj sie, poszly 2 bloki i 2 do mnie wrocily :] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 No to wszystko staje sie jasne B) http://www.jet-pc.com/images/stories/01-06-2005/bloki2/2.swf PowerX rządzi :D Musze go mieć hehe :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Jestem zadowolony z wynikow testu... z tego co widze to ten innovatek V6 depcze PX'owi po pietach... ale kosztuje jakos 2,5 raza wiecej chyba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 No to wszystko staje sie jasne B) 1484210[/snapback]Jak te współczynniki można przełożyć na temperatury? Jaka była różnica w st. C pomiędzy bloczkami przy pełnym obciążeniu np. po pół godziny? Te współczynniki niewiele mi mówią .... Jaka była realna różnica temperatur? Bo jak wyjdzie 2-3 stopnie ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Jak te współczynniki można przełożyć na temperatury? Jaka była różnica w st. C pomiędzy bloczkami przy pełnym obciążeniu np. po pół godziny? Te współczynniki niewiele mi mówią .... Jaka była realna różnica temperatur? Bo jak wyjdzie 2-3 stopnie ..... 1485218[/snapback] powiedzmy ze w pewnych ukladach roznieca miedzy nowym x2p a f2s bedzie wynosila 1* w drukim 1,5 a w trzecim 0 w czwartym 2, wszystko zalezy od reszty ukladu... zrozumcie w koncu ze blok to tylko czesc zestawu i cale wc bedzie chlodzic tak dobrze jak jego najgorszy komponent! wspolczynniki sa wspolczynnikami... a jedne setne... niewielkie roznice, a czy tysiaczne to blad ukladu pomiarowego ktory wystepuje ZAWSZE, nie wiem niech sie wypowie konstruktor ukladu pomiarowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 powiedzmy ze w pewnych ukladach roznieca miedzy nowym x2p a f2s bedzie wynosila 1* w drukim 1,5 a w trzecim 0 w czwartym 2, wszystko zalezy od reszty ukladu... zrozumcie w koncu ze blok to tylko czesc zestawu i cale wc bedzie chlodzic tak dobrze jak jego najgorszy komponent! wspolczynniki sa wspolczynnikami... a jedne setne... niewielkie roznice, a czy tysiaczne to blad ukladu pomiarowego ktory wystepuje ZAWSZE, nie wiem niech sie wypowie konstruktor ukladu pomiarowego... 1485320[/snapback] Otóż to! (zdaję sobie sprawę, że bloczek to tylko część układu i inne komponenty mają wpływ na jego wydajność) Inaczej zadam pytanie. Czy osoby, które tak zachwycają się wynikami poszczególnych bloczków z tego wykresu, mogą wyjaśnić co widzą na tym wykresie? Kolejność bloczków to ja widzę, ale co te różnice znaczą?! Ja rozumiem, że łatwo myśleć - mniej znaczy lepiej -> ale co ten wykres tak naprawdę pokazuje?! Jakie są różnice między tymi blokami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 (edytowane) nawet jak napisze ze na moim bloku mam 20*C idle i 28-30*C load, 939 2400Mhz na 1.50V i ktos poda ze na innym bloku ma jakies tempy to chyba bedzie niemiarodajne dlatego mamy taki test. Ja rozumiem, że łatwo myśleć - mniej znaczy lepiej -> ale co ten wykres tak naprawdę pokazuje?! pokazuje nam skutecznosc bloku - czyli skutecznosc oddawania ciepla z naszego cpu, jesli dla kogos nie jest wazne ze jeden blok od drugiego bedzie mial 5*C roznicy to kupuje taki jaki jemu sie podoba wizualnie, a jesli ktos chce walczyc o pojedyncze stopnie C - to z wykresu widzi ktory blok jemu to umozliwi. Edytowane 7 Czerwca 2005 przez pit202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Jaka była różnica między Urielem a PowerX? W stopniach C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 nawet jak napisze ze na moim bloku mam 20*C idle i 28-30*C load, 939 2400Mhz na 1.50V i ktos poda ze na innym bloku ma jakies tempy to chyba bedzie niemiarodajne dlatego mamy taki test. pokazuje nam skutecznosc bloku - czyli skutecznosc oddawania ciepla z naszego cpu, jesli dla kogos nie jest wazne ze jeden blok od drugiego bedzie mial 5*C roznicy to kupuje taki jaki jemu sie podoba wizualnie, a jesli ktos chce walczyc o pojedyncze stopnie C - to z wykresu widzi ktory blok jemu to umozliwi. 1485365[/snapback] Dokładnie, temat został założony po to aby znaleźć najwydajniejszy blok na s939 i właśnie ten wykres to pokazuje. samhain, mowisz ze wc bedzie chlodzic tak jak jego najgorszy komponent.. owszem zgoda, ale ten temat został założony właśnie po to, aby znaleźć blok, który nie będzie tak zwanym "wąskim gardłem" i nie bedzie ograniczal reszty zestawu :P Powoli zaczynam sie tez zastanawiac nad nowa wersja X2P :D wypadł nieźle :D Poczekam jeszcze do wakacji z wyborem bloku, moze cos sie ruszy... teraz czas na pompke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 IMHO najslabszym elementem jest chlodnica, bloki juz nie roznia sie tak wiele wydajnoscia, a jednak nawiew/owiew chlodnicy wplywa na wszystko, chcemy miec cisze ? musimy zmniejszyc obroty wiatrakow - temp. wody nam sie podnosi to i temp. cpu nam sie podnosi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Inaczej zadam pytanie. Czy osoby, które tak zachwycają się wynikami poszczególnych bloczków z tego wykresu, mogą wyjaśnić co widzą na tym wykresie? Kolejność bloczków to ja widzę, ale co te różnice znaczą?! Ja rozumiem, że łatwo myśleć - mniej znaczy lepiej -> ale co ten wykres tak naprawdę pokazuje?! 1485336[/snapback] Przeciez na jet-pc jest opis jednostki C/W. Jak pomnozysz C/W przez ilosc watow twojego procesora to wyjdzie ci roznica temperatur mniedzy procesorem a chlodziwem. Np. dla PowerX wg tego wykresu roznica wynosi ~12 stopni (dla mojej 89W grzalki), czyli jak bedziesz mial wode o temperaturze 30 stopni to na procku bedzie 42-43 stopnie. Przy maksymalnym obciazeniu. Moge sie mylic, ale jak zlozysz kilka blokow to ich C/W sie nie zmienia. Zmienia sie jednak temperatura chlodziwa, dlatego temperatury poszczegolnych elementow chlodzonych moze sie podniesc (lub zmniejszyc, przy np. zastosowaniu wiekszej chlodznicy, lepszego nawiewu itp). Problem z C/W jest inny, mianowicie taki, ze niektore bloki, lubiace duzy przeplyw (jak np. wlasnie Storm G4) maja 'zmienne' C/W i przy mniejszych przeplywac ich C/W jest wieksze i zmniejsza sie wraz ze wzrostem przeplywu. Powinno sie podawac chyba C/(W*l) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 hmm... AMD64 3000+ po dobrym podkręceniu wyciąga jakieś 100W, czyli licząc Twoim sposobem roznica temperatur wynosi około 15 stopni... Jak woda bedzie miala 30 stopni to na procku bedzie 45? To nie wiem czy wogole jest sens pakowania chlodzenia wodnego na AMD, gdzie osiagane temperatury na AC nie sa takie wielkie... moze sie myle :wink: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Nie wiem co nazywasz dobrym podkręceniem, ale zerknij do tematu o venice/winchester na subforum amd. Jak tylko zaczeły się upały, to mało który ac cooled a64@2.7/2.8GHz 1.55-1.6V był stabilny. a64 jako taki grzeje się słabo ale jeśli myślisz o naprawdę mocnym o/c to chłodzenie wodą to jedyna opcja (o skrajnościach w stylu fc nie wspominam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (edytowane) draak Post NeuroPL jest komentarzem do interpretacji pbuda jednostki/współczynnika C/W a nie zastanawianiem się nad WC Idąc interpretacją pbuda można wywnioskować, że chłodząc A64 wydzielającego 100W przy pomocy bloczka Innowatek Flat Flow przy temperaturze wody 30 C na procku będzie się miało 61 C .... Czy rzeczywiście? Na Urielu bedzie się przy tych samych założeniach co powyżej miało 48,9 C a na PowerX 44,8 C (rożnica 4,1 C) Czemu w tym teście na jet-pc nie ma wykresu z temperaturami?! Edytowane 8 Czerwca 2005 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 draak Post NeuroPL jest komentarzem do interpretacji pbuda jednostki/współczynnika C/W a nie zastanawianiem się nad WC Idąc interpretacją pbuda można wywnioskować, że chłodząc A64 wydzielającego 100W przy pomocy bloczka Innowatek Flat Flow przy temperaturze wody 30 C na procku będzie się miało 61 C .... Czy rzeczywiście? Na Urielu bedzie się przy tych samych założeniach co powyżej miało 48,9 C a na PowerX 44,8 C (rożnica 4,1 C) Czemu w tym teście na jet-pc nie ma wykresu z temperaturami?! 1487204[/snapback] Chyba chodzi o to, zeby podac jakas informacje, ale w sumie to jej nie podac... bo nie jest zrozumiala przez wiekszosc... C/W jest moze "sensowne" ale nie zrozumiale i trudniejsze w interpretacji - tez wolalbym zwykle temp... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 draak Post NeuroPL jest komentarzem do interpretacji pbuda jednostki/współczynnika C/W a nie zastanawianiem się nad WC Idąc interpretacją pbuda można wywnioskować, że chłodząc A64 wydzielającego 100W przy pomocy bloczka Innowatek Flat Flow przy temperaturze wody 30 C na procku będzie się miało 61 C .... Czy rzeczywiście? Na Urielu bedzie się przy tych samych założeniach co powyżej miało 48,9 C a na PowerX 44,8 C (rożnica 4,1 C) Czemu w tym teście na jet-pc nie ma wykresu z temperaturami?! 1487204[/snapback] To nie jest moja interpretacja, tylko zalozenie jednostki :D Skoro wyznacza sie ja jako (temperatura proca-temperatura wody)/moc procesora, to chyba wszystko jasne... Zalozmy tez, ze realne temperatury beda rozne w kazdym ukladzie, dlatego ze zbyt wiele czynnikow ma generalnie wplyw na wydajnosc chlodzenia (chociazby cisnienie atmosferyczne, jakis tam wplyw pewnie ma). Co do temperatur na jet-pc, to skoro ich grzalka ma 148W to temperatury pewnie tez byly nie najmniejsze :) Zreszta, np. na overclockers.com jest wyraznie napisane, ze symulator jadra zawsze 'zawyza' wyniki w porownaniu do prawdziwego ukladu, wiec C/W rzedu 0.145 (jak to ma PowerX, jesli dobrze przeczytalem) moze byc duzo nizsze w komputerze domowym z dobrym przewiewem (tak, przewiew ma znaczenie, ale nie dmuchanie w socket, tylko generalnie na najwiekszy radiator w kompie, czyli PCB MB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 nie no chlodniczke mam zajebista :D - 1482341[/snapback] OT - to jest przerabiana samochodowa nagrzewnica? Jelsi tak to czy przerabiana byla nowa nagrzewnica czy ze szrotu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 OT - to jest przerabiana samochodowa nagrzewnica? Jelsi tak to czy przerabiana byla nowa nagrzewnica czy ze szrotu? 1487391[/snapback] http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...=historia+kadet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 (...) Co do temperatur na jet-pc, to skoro ich grzalka ma 148W to temperatury pewnie tez byly nie najmniejsze :) Zreszta, np. na overclockers.com jest wyraznie napisane, ze symulator jadra zawsze 'zawyza' wyniki w porownaniu do prawdziwego ukladu, wiec C/W rzedu 0.145 (jak to ma PowerX, jesli dobrze przeczytalem) moze byc duzo nizsze w komputerze domowym z dobrym przewiewem (tak, przewiew ma znaczenie, ale nie dmuchanie w socket, tylko generalnie na najwiekszy radiator w kompie, czyli PCB MB) 1487221[/snapback] No to po kiego taki test? Przecież większość te wyniki będzie bezpośrednio przenosiła na sytuację, że chłodzony jest proc a nie jakaś grzałka! Czemu nie testowano realnych warunków? Czy przypadkiem w realnych warunkach (proc, obudowa itp) różnice byłyby mniejsze albo kolejność bloczków inna? Ten test zaczyna mi przypominać test zasilaczy prezentowany w ostatnim CHIPie. Chłopaki se przetestowali platformę do testowania zasilaczy i niewiele więcej .... :mur: Osoby znające ten test wiedzą co mam na myśli Autorów testu na jet-pc zapraszamy do dyskusji ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Jeszcze raz wracając do temperatur na AMD... jakie zestawy macie w posiadaniu? i jakie temp uzyskujecie? :D Moze PowerX wcale nie jet potrzebny, a wystarczy nowa rewizja X2P? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Moze PowerX wcale nie jet potrzebny, a wystarczy nowa rewizja X2P? :D 1487455[/snapback] to juz nie chcesz najwydajniejszego? ;) szybko zdanie zmieniasz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit202 Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 Jeszcze raz wracając do temperatur na AMD... jakie zestawy macie w posiadaniu? i jakie temp uzyskujecie? icon_biggrin3.gif napisalem przeca : na moim bloku mam 20*C idle i 28-29*C load, 939 2400Mhz na 1.50V moim czyli PX`o podobnym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 a wode masz 15 stopniowa? za oknem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...