Skocz do zawartości
Mazzi

Plyta Czy Dysk Wariuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem zmieniac kompa, ale wstrzymalem sie troszki. obecnie mam AthlonaXP2400+ na Ecsie k7s5a, do tego dysk WDC Caviar 120GB 8MB Cache.

Wszystko w sumie do tej pory bylo ok, ale ostatnio dziwne rzeczy zaczynaja sie dziac.

otoz raz sie komp uruchomi i jest ok, brak zwisow (zreszta nigdy mi sie nie wieszal na tej mobo:) i ogolnie ok, innym zas razem przechodzi posta, zaczyna ladowac system i stop. miga tylko _ i nic dalej nie idzie... innym razem znowu wyskakuje, ze autoexec'a nie ma... a niekiedy udaje sie wgrac winshita i jest ok...

przeinstalowalem system od nowa i po pewnym czasie dalej to samo zaczyna sie dziac.

o co moze chodzic? dysk sie konczy? mam jeszcze ze 2 miechy gwarancji, ale jak im na serwis zaniose to pewnie nic nie znajda, powiedza ze jest ok a ja bede bez dysku pare tygodni. formatowac wszystkiego i zakladac partycji od nowa tez nie bardzo mi sie usmiecha, bo co z danymi zrobie.

a moze to cos z plyta? tyle na nia narzekania bylo...

teraz tak pomyslalem, ze moze to wina zasilki - codegen 300w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, to chyba nie ten dział. Powinno być na Inne komponenty.

A wracając do tematu, ściągnij ze strony WD narzędzie do testowania dysków i daj pełny test, będziesz wiedział czy to on nawala.

I tak już profilaktycznie skoro masz Codegena, sprawdź miernikiem napięcia pod obciązeniem.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. plytka calkiem fajna jeszcze

2. zasilacz juz mniej

3. jesli chodzi o narzedzia WD, to pragne zauwazyc, ze w programie WDClear opcja testowania (opisana jako Write Zeros) KASUJE wszystkie dane na dysku (razem z partycjami itp) - mowie to po to, aby sie nie zdarzylo tak, ze niedoczytasz opisu programu, dasz test i posprzata Ci na hdd.

Moze z tasma cos? Moze z pamieciami cos (wykrecone czasy, bledy)? Podkrecajac nie zajezdzasz moze magistrali PCI/AGP? Przeciez na S5A nie ma blokady (AFAIK)...

Ale z 2 strony..

Jesli po formacie na chwile znika problem, to jest to wina robaczka (cos sie moze pchac) lub programu (sterownika), ktory nie instalujesz od razu lecz gdy Ci jest potrzebny... moze ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. plytka calkiem fajna jeszcze

2. zasilacz juz mniej

3. jesli chodzi o narzedzia WD, to pragne zauwazyc, ze w programie WDClear opcja testowania (opisana jako Write Zeros) KASUJE wszystkie dane na dysku (razem z partycjami itp) - mowie to po to, aby sie nie zdarzylo tak, ze niedoczytasz opisu programu, dasz test i posprzata Ci na hdd.

Moze z tasma cos? Moze z pamieciami cos (wykrecone czasy, bledy)? Podkrecajac nie zajezdzasz moze magistrali PCI/AGP? Przeciez na S5A nie ma blokady (AFAIK)...

Ale z 2 strony..

Jesli po formacie na chwile znika problem, to jest to wina robaczka (cos sie moze pchac) lub programu (sterownika), ktory nie instalujesz od razu lecz gdy Ci jest potrzebny... moze ustawienia.

1474845[/snapback]

dzieki za info o tym programie:)

tasme tez podejrzewam, musze wymienic na nowa zobaczymy.

wczesniej sprobuje wsadzic kontroler ide na pci i zobaczyc czy nie pomoze, bo wydaje mi sie ze to kontroler na mobo swiruje... uczulenia juz sie czlek nabawia po tych wszystkich zlych opiniach o k7s5a...

nic nie jest podkrecone, ta plyta troszke nie do oc jest, moze dorobie sie abitka nf7, ale poki co ecs musi pracowac!!

takze jak pojade do domku, to posprawdzam, zobaczymy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi