alexsus.[PL] Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 (edytowane) Witajcie mam pytanie czy dobrze sobie planuje chłodzenie komputera ? foto 1 foto 2 Foto 1 przedstawia ogólny burdel w kompie Foto 2 przedstawia miejsca gdzie chciałbym zainstalować coolery Wentylator w zasilaczu na jakis kolorowy 80x80 wywalający ciepło z kompa, pod nim taki sam 80x80 taksamo wywalający ciepło. Wentylator w środku na procesorze to już wymieniam w najbliższym czasie ... Przód: Wywalam dwie zaślepki i wsadzam w ich miejsce 80x80 który bezpośrednio dmucha na dysk01, niżej zainstalować 4 wentylator który dmuchałby na hdd02 który znajduje się pod stacją fdd Zasugerujcie mi jak zrobić aby cyrkulacja powietrza była najlepsza a chłodzenie jeszcze lepsze Edytowane 2 Czerwca 2005 przez alexsus.[PL] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 z przodu dwa nie są specjalnie potrzebne, lepiej jeden daj na górze,,, z boku też nie pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Z przodu nie trzeba dwóch. Wystarczy jeden żeby dmuchał na dysk -ewentualnie przestaw dyski, żeby były jeden nad drugim, ale z odstępem między nimi. Z tyłu masz miejsce na dwa, to wsadź dwa. Tylko wytnij te śmieszne żaluzje. Masz taką samą budę jak moja (w środku). Nawiew z boku mółby być, najlepiej tak żeby wiał na grafę, i też na chipset. W każdym razie wydajność nawiewających i wywiewających powinna być zbliżona (jeśli zasilacz ma regulację obrotów, to bym nie liczył na to że przewietrzy dobrze budę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexsus.[PL] Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 1.Ten z boku to niejest z boku tylko narysowałem gdzie on sie znajduje pod blachą. 2.W obudowie niewycinam żadnych dziur wiec góra odpada 3.Niestety juz niemam chifteca wiec z regulacji nici dlatego wymieniam w nim także cooler Myślałem ze 20 przód i 2 tył to bedzie akurat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardukpl Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 20 na przód? Ja bym zaczął od zrobienia porządku z kablami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 No jeśli to z boku to nie wentylator obudowy , to mogą być dwa na przodzie, chociaż taki nawiew z boku byłby dobry, zwłaszcza że z tego co widzę grafę masz chłodzoną pasywnie. Porządek w kablach konieczny! Zwłaszcza przy dwóch wentlach od przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 Byly tematy na temat przewiewu w budzie! <devil> 2 wentyle z tyłu + 1 na górze => najlepsze ze mozliwych rozwiazań Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexsus.[PL] Opublikowano 2 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2005 20? oczywiście że 2. :D Pożądek z kablami musi być i będą wymieniane razem z coolerami (moze świecace) Karta niejest chłodzona pasywnie posiada 50mm wentylator jest to grafika z opisu. Ciąć obudowy niebede wiec chyba zostane przy nowych kablach i narazie jednym coolerze z przodu wymienie coolerr na CPU i w zasiłce i dociepne jeden pod zasilaczem... Jak mi się marzy wodne :D :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Czy celem jest zmieszczenie jak najwiecej wiatrakow w obudowie czy cos innego? Rozwiazaniem jest konstrukcja z 2 wiatakami 12cm (nexus 1000obrotowy) + trzeci w zapasie. Powietrze z obudowy wyciaga 12cm z dolnej czesci zasilacza (np. chiftec 420W). Do radiatora procka mocujemy drugi nexus , ale tak aby jego silnik byl poza radiatorem i tak aby dmuchal tez na chipset. Grafika z heatpipem po to aby czesc oddajaca cieplo byla na gorze karty, tam gdzie dmucha wiatrak procka, a nie na dole (idiotyczna konstrukcja wszystkich kart!!!). Jesli na chipsecie jest wiatrak to zamienic go z niebieskim zalmanem. Trzeci zapasowy wiatrak dajemy z przodu obudowy i podlaczamy go np. pod chipset ustawiajac , ze wlaczy sie gdy temperatura na nim przekroczy okreslona temperature. Fajnie tez jesli obudowa bedzie przewiewna. Np. czarny chiftec z perforacja na 2 x 8cm z jednej strony i 1x8cm z drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...