Skocz do zawartości
Sysak

Problem Z Monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z moim monitorem. Chodzi o to, że gdy wyświetla on przez jakiś czas kolorowy/ciemny obraz i nagle zmieni się go na biały (np. kliknięcie "nowa karta" w Operze), wszystko troche się powiększa. Gdy znowu nagle pojawi się ciemniejszy obraz, ekran wraca do poprzednich rozmiarów. Monitor pracuje w trybie 1280X1024@100Hz Przy 85Hz dzieje się to samo. Kto wie co się dzieje?

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest "normalna" przypadłość monitorów kineskopowych > im większy kineskop tym bardziej jest to dokuczliwe. Możesz sprawdzić na TV (jeżeli masz bańkę) że podczas zmian jasności wyświetlanego obrazu zmienia się jego rozmiar. Czasem jeżeli jasny obszar stanowi fragment wyświetlanego obszaru daje się zauważyć brak prostych pionowych linii - zostają odchylone na zew. na wys białego obszaru.

Co do określenia "normalna". Dla jednych będzie to niezauważalne dla innych wkurzające. Domyślam się że na twoim 21" jest to lekko denerwujące.

Edit

Możesz spróbować zmiejszyć kontrast powinno to trochę pomóc.

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie. Przy niższym kontraście jest dobrze:) Myślałem, że coś się psuje, bo wcześniej to się nie działo, ale faktycznie odkąd zacząłem grać w Enemy Territory, mam kontrast na full. Dzięki!

Edytowane przez Sysak13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi