Skocz do zawartości
contentl5

Php Konto

Rekomendowane odpowiedzi

stworzyłem konto w php na jedną osobę i na dysku lokalnym na kompie ładnie chodzi wszystko pliki się uploadują i usuwają gdy chce a jak przegram tą stronkę (portal, witrynkę czy jak tam zwał) na serwer szkolny na linuxa to strona niby chodzi logować się można ale nie można uploadować plików na serwer można oglądać ta co już tam są ale nie można ich przegrać nań. Nie wiem co jest grane pewnie chodzi o prawa do katalogów lub plików „chmody” ale ja nie wiem co i jak gdzie więc proszę o pomoc ewentualnie o podpowiedz. Pozdrawiam serdecznie. dołączę jeszcze że te pliki które uploaduje na serwer to zdjęcia *.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o rany.. ok już pisze:

Po zalogowaniu się na konto na dysku lokalnym można uploadować zdjęcie do katalogu a po przeniesieniu stronki na serwer i po uprzednijm zalogowaniu już nie można uploadowaćn zdjęć (prawdopodobnie nie mam dobrze ustawionych praw dostępu do katalogu).

Moje pytanie:

Jak prawidłowo ustawia się prawa do katalogów i ścieżki na serwerze linux-owym aby można było uploadować pliki za pomocą stwony www (czyli mojego konta

przez net)?

Mam nadzieje że teraz dogodziłem i ze skryptu nie musze pokazywać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. konto na dysku lokalnym - stronka którą tworzyłem najpier na dysku na komputerze a potem przegrałem na serwer

2. logowanie tak jak zawsze - podaj hasło i login jeśli poprawne to się zaloguje

3. Jaki system operacyjny? - Windows XP pro a po przegraniu na serwer Linux (ale nie wiem jaki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łojezu... to moze chociaz napisz jak problem rozwiazales, a nie tylko "juz mam, dzieki". [ciach!]imost mnie bierze jak czytam jakies wyszukane tematy, ktore nie koncza sie rozwiazaniami. :/

PS:. Para i tak mam lepszego AV :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chodzi ci o moja odpowiedz ;) Wrzuce jeszcze raz ta najwazniejsza linie ;)

PHP
<?

$strUploadDir

= substr($_SERVER["PATH_TRANSLATED"], 0, strrpos($_SERVER["PATH_TRANSLATED"], '/')).'/cache/' . $_FILES['userfile']['name'];

?>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi