westsajd Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Witam! Dziś robiłem sobie oploty na kable. Przyszedł czas na FDD. Wycinągnąłem kabelki z wtyczki od FDD, założyłem oplot, wkładam kable, włączam kompa i... FDD nie działa. Cały czas się świeci dioda, wogóle przy starcie systemu się nie rusza - nie słychać żeby stacja pracowała. I tu pytanie: jak powinny być podłączone kable od FDD? zrobiłem taki prowizoryczny rysunek: czy te ustawienie jest dobre? (widok z góry) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IdentifY Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 być może problemem nie jest zasilanie tylko kabel danych, typowe objawy dla odwróconej taśmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Odwrotnie wsadziłeś taśmę do stacji dyskietek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Hmm... tylko ja taśmy nie wyjmowałem... jedynie kabel od zasilania. Wcześniej działało bez problemów. Może ktoś zobaczyć u siebie w kompie jak to jest podłączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IdentifY Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) podłączenie od lewej - zółty, czarny, czerwony Edytowane 15 Czerwca 2005 przez IdentifY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 [gluteus maximus] zimna... przełożyłem taśme, podłączyłem zasilanie tak jak napisał IdentifY i nie działa tj. dalej pali się ta dioda i tyle... :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 (edytowane) ma być: czerwony - czarny-czarny - żółty (kolejność zgodna z ustawieniem wtyczki na rysunku z załącznika do pierwszego posta) podłączenie od lewej - zółty, czarny, czerwony 1498035[/snapback] IdentifY - jakiegoś dziwnego masz flopa :blink: Barthezzo - masz niewielkie szanse na to że elektronika napędu FDD przeżyła odwrotne podłączenie zasilania ... takie rzeczy sprawdza się przed podłączeniem :P Edytowane 15 Czerwca 2005 przez aTaSerwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Hmm o ile sie nie myle to na tasmie od FDD powinien byc przeplot. Dokladnie niewiem pomiedzy ktorymi kablami ale zobaczcie sobie na orginalny kabel i juz bedzie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IdentifY Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 IdentifY - jakiegoś dziwnego masz flopa :blink: Weź wtyczkę do ręki i zobacz co napisałem - wszystko się zgadza, nie przyglądałem się dokładnie rysunkowi, tylko popatrzyłem jak jest u mnie w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2005 Hmm o ile sie nie myle to na tasmie od FDD powinien byc przeplot. 1498419[/snapback] OMG ... Hmm... tylko ja taśmy nie wyjmowałem... jedynie kabel od zasilania. 1498025[/snapback] No to chyba problem przeplotu mamy z głowy? czy ktos z was w ogóle czyta posty na które odpowiada??? ... pytanie retoryczne, po odpowiedziach widać że NIE Weź wtyczkę do ręki i zobacz co napisałem - wszystko się zgadza, nie przyglądałem się dokładnie rysunkowi, tylko popatrzyłem jak jest u mnie w budzie. 1498456[/snapback] Przestań pisać głupoty, na nic nie patrzyłeś i nic nie sprawdzałeś! Zasilaczy mam pod ręką tyle że jak zacznę w ciebie rzucać teraz to "amunicji" wystarczy do jutra :P Masz , może fotka pomoże ci na wzrok: http://zenfist.pl/pelen.php?id=4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Podłączyem tak jak mówił aTaSerwis i nie działa... Cały czas pali się ta dioda... Czy możliwe jest że stacja dyskietek nie przeżyła zamiany napięć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...